F1 2021

 • Ontwikkelaar Codemasters
 • Eerste releasedatum 16 juli 2021
 • Platformen Pc, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Xbox Series
 • Genre Racing, Simulatie
 • Gameliner score

Review: F1 2021 - Kent een aantal goede upgrades - PlayStation 4

De motoren kunnen weer ronken, want F1 2021 staat helemaal klaar voor de start. Met races op het scherpst van de snede, een nieuwe gamemodus en een aantal verbeteringen doet Codemasters een verwoede poging F1 2021 naar een hoger niveau te tillen dan de vorige editie. Als je mijn review van F1 2020 hebt gelezen, dan weet je dat ik nog wel wat op- en aanmerkingen had over de game. Weet Codemasters ons dit jaar weg te blazen?

F1 2021 review

Zoek je nog een chauffeur, Toto?

De meest in het oog springende vernieuwing in F1 2021 is de komst van het verhaalgedreven Braking Point. Met deze nieuwe gamemodus krijgt F1 2021 plots een verhaal dat je kunt spelen. De jonge coureur Aiden Jackson weet zich vanuit de Formule 2 op te werken naar de Formule 1, waar hij een zitje krijgt aangeboden naast de Nederlander Casper Akkerman. Ondanks dat hij opkijkt naar deze op leeftijd zijnde coureur is hij vastberaden zich in de kijker te rijden. Zijn ultieme droom is namelijk om ooit achter het stuur bij Mercedes te mogen zitten. Om op te vallen bij Toto Wolff, moet de jongeling dus wat moois laten zien. Rivaal Devon Butler (ja, die kennen we nog van F1 2019) is er alles aangelegen om jouw carrière in de weg te zitten. Hij wil namelijk ook graag naar Mercedes.

Zonder iets te spoilen van het verhaal kan ik je vertellen dat het grotendeels loopt zoals verwacht. Je racet een aantal gedeeltelijke races en krijgt iedere race een bepaald doel mee die je moet zien te halen. Het enige dat invloed heeft op het verhaal is het al dan niet halen van je doelen. Als je doel bijvoorbeeld is om in de top 10 te eindigen, maar je eindigt zelfs op het podium, dan heeft dit eigenlijk verder geen enkele invloed op het vervolg van het verhaal. Hierdoor heb je echt het idee dat je weinig in de hand hebt. Het herspelen van het verhaal heeft hierdoor ook geen enkele meerwaarde. Het enige dat je kunt doen is het verhaal op een hogere moeilijkheidsgraad spelen. Toch is het een leuke nieuwe toevoeging die zeker vermakelijk is. Hopelijk wordt dit in de toekomst wat uitgebreid en komt er iets meer diepgang in het verhaal. Voor zover dat mogelijk is in een racegame.

F1 2021 review1

Aardige verbeteringen

Natuurlijk kan F1 2021 niet zonder de carrièremodus en waar deze vorig jaar een flinke verbetering kreeg met de komst van My Team, ligt de focus nu vooral op de details. Het meest in het oog springende is het Research & Development systeem. Deze is namelijk op de schop gegaan. Waar je vorig jaar nog zat te priegelen met een onoverzichtelijke skill tree heb je nu veel meer overzicht in de verschillende afdelingen voor je auto en de upgrades die je je bolide kunt meegeven. Het oogt allemaal een stuk rustiger en duidelijker. Een zeer welkome verandering, want dat was vorig jaar wel een doorn in het oog. In essentie werkt het wel allemaal nog gewoon hetzelfde, dus verwacht hier ook niet teveel vernieuwing. Tijdens de vrije trainingen zie je overigens nu ook goed welke impact het behalen van bepaalde programma's heeft op je verschillende afdelingen.

Codemasters heeft goed gekeken naar EA en dienst FIFA-reeks. De ontwikkelaar heeft voor My Team namelijk iconische coureurs toegevoegd in F1 2021. Hierdoor kun je dus racen met bijvoorbeeld Michael Schumacher, David Coulthard of Ayrton Senna aan je zijde. Niet de minste namen om in je team te hebben. Let wel; dit geldt voor de digital deluxe edition en zitten dus niet in de standaard versie. Vorig jaar klaagde ik over het slecht inladen van textures. Een op het oog relatief simpel op te lossen probleem zou je denken, maar ook dit jaar krijg je weer ten overvloede pixelart over je heen gestort. Wellicht dat het op de next-gen consoles beter is, maar hey die zijn nergens te krijgen. Over het algemeen is het grafisch aspect iets verbeterd ten opzichte van vorig jaar, maar het inladen van de textures blijft ook in F1 2021 weer een zorgenkindje.

F1 2021 review2

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd

Een toevoeging waar ik zelf het meest naar uitkijk, maar nog niet uit heb kunnen proberen is de carrièremodus. Nu hoor ik je denken, hoezo carrièremodus? Die zat er toch al gewoon in? Dat klopt helemaal, maar het is vanaf nu ook mogelijk om met een vriend of vriendin in de carrièremodus te duiken. Je kunt zo samen racen in de Formule 1. Helaas is het niet mogelijk om samen My Team te doen. Lezen jullie even mee, Codemasters? Je hebt bij deze multiplayermodus de keuze uit twee mogelijkheden; ofwel je rijdt ieder voor zich en kunt later verhuizen naar verschillende teams, of je blijft aan elkaar gekoppeld. Bij die laatste verhuist je teamgenoot dus automatisch mee als jij een nieuw contract ondertekend. Zo verlies je in die zin elkaar nooit uit het oog en blijf je samen strijden voor de constructeurspunten.

F1 2021 kent op het gebied van sounddesign weer het hoogwaardige level dat je mag verwachten van een game als dit. Met zo'n officiële licentie wil je natuurlijk wel dat het allemaal een beetje echt klinkt en dat doet het. De voice overs in met name het Braking Point verhaal zijn iets minder, maar niet tergend slecht. Het commentaar voor en na de race is prima, evenals de stemmen van de boordradio. Ook in de menu's hoef je niet te vrezen dat je compleet misplaatste muziek voorbij hoort komen. Het past allemaal goed bij de look en feel van de game en valt in positieve zin eigenlijk niet echt op. Dat moet ook niet, want als het opvalt komt dat waarschijnlijk omdat je je aan de muziek zit te ergeren. Codemasters heeft het op dat gebied ook dit jaar weer uitstekend gedaan.

F1 2021 review3

Het eindoordeel van Patrick Lamers

Met F1 2021 heeft Codemasters zeker weer een aardige stap in de goede richting gedaan. Doordat er niet heel veel vernieuwd is, blijft de solide basis zoals we die kennen staan. Zowel op grafisch als op audiovisueel vlak steekt het goed in elkaar, waarbij wel moet worden aangemerkt dat ook dit jaar textures niet of slecht inladen. Hierdoor zit je vaak naar pixelart te kijken op bijvoorbeeld de kleding van de coureurs of reclameborden. De grootste nieuwe toevoeging Braking Point kent wat haken en ogen, maar is over het algemeen een vermakelijke toevoeging dat zeker de moeite waard is om te spelen. Helaas is het heel lineair en mis je het gevoel van invloed van je prestaties in het verhaal.

 • Pluspunten
 • Iconische coureurs...
 • Braking Point
 • Carriére in co-op modus
 • R&D systeem opgeknapt
 • Aantal nieuwe circuits
 • Minpunten
 • ... niet in standaard editie
 • Textures laden traag in
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Patrick Lamers

Patrick Lamers Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?