Review: Bravely Default II - Old-school JRPG in een modern jasje Nintendo Switch

Geplaatst: 3 maart 2021 10:00

Bravely Default II is, ondanks de naam, geen sequel van Bravely Default. In dat opzicht weet Square Enix ons weer fijn te verwarren met genummerde titels van games die verder niets met elkaar te maken hebben (ja, ik kijk naar jou, Final Fantasy.) Als je mijn preview van Bravely Default 2 hebt gelezen, dan weet je ook dat, ondanks de verwarrende titel, de game toch vertrouwd aanvoelt. Nu ik inmiddels met de volledige game aan de slag ben gegaan en zo'n twintig uur verder ben, kan ik met zekerheid zeggen dat ook Bravely Default II een echte Bravely-game is.

Wat heeft Square Enix met kristallen?

Wie bekend is met old-school JRPG's zal het verhaal van Bravely Default II wel bekend in de oren klinken. De game volgt namelijk het verhaal van Seth, onze held die willekeurig in een vreemd land terecht is gekomen en zich niets meer herinnert van zijn leven voor het ongeluk dat hem naar het vreemde land bracht. Seth ontmoet al gauw een aantal nieuwe vrienden die elk hun eigen reden hebben om de wereld te verkennen. Gloria, een prinses van een verloren koninkrijk, is namelijk koste wat kost op zoek naar vier kristallen die de vier elementen vertegenwoordigen. Wanneer deze kristallen namelijk in de verkeerde handen komen, zal dat leiden tot de ondergang van de wereld. Seth en Gloria worden daarnaast vergezeld door Elvis en Adelle. Deze niet erg geraffineerde edelman en tomboy huurling die toevallig mee mocht op avontuur, zijn op zoek naar mysterieuze stenen die Asterisks worden genoemd. Door een bijzondere samenloop van omstandigheden komen de vier personages bij elkaar en besluiten ze elkaar te helpen met hun zoektocht. Uiteraard hebben de vier groepsleden en hun persoonlijke doelen meer met elkaar gemeen dan ze hadden gedacht.

Goed, het verhaal van Bravely Default II is dus een beetje het standaard Ye Olde Kingdom JRPG-verhaal dat al meer dan eens geschreven is. Dat dit verhaal niet heel origineel is, betekent echter niet dat het een slecht verhaal is. Het verhaal en de setting werken namelijk perfect voor een turn-based JRPG zoals deze. Daarnaast wordt het verhaal op leuke wijze verteld en hebben de verschillende personages echt een eigen persoonlijkheid die je terugziet in alles wat ze zeggen en doen. Het stemacteerwerk is, in ieder geval als je de stemmen in het Japans hebt ingesteld, dik in orde en zorgt ervoor dat de personages echt gaan leven. Daarnaast krijg je tijdens je avontuur ook meerdere malen de optie om de Party Chat te bekijken, waarin je kunt zien hoe de verschillende personages omgaan met specifieke situaties en hoe ze op elkaar reageren. Je leert je party daardoor echt goed kennen en dat is een erg leuke toevoeging. Zeker gezien de personages wel erg cliché zijn.

High risk, high reward

Wat betreft de gameplay voelt Bravely Default II ook weer erg vertrouwd aan. Het Brave/Default-systeem dat we kennen van de originele Bravely Default is ook hier weer aanwezig. Dit systeem voegt namelijk een extra laagje tactiek toe aan de standaard turn-based JRPG-gevechten. Je kunt er namelijk voor kiezen om enerzijds het Default-commando te gebruiken om jezelf te verdedigen en een extra BP te verkrijgen. Anderzijds kun je het Brave-commando gebruiken om je opgespaarde BP te spenderen om zo meerdere handelingen in dezelfde beurt te doen. Ook kun je, zonder dat je genoeg BP hebt, het Brave-commando gebruiken om bijvoorbeeld vaker aan te vallen. Je BP komt dan in de min te staan, waardoor je een paar beurten moet wachten voordat je weer iets kunt doen. Zo kun je in bepaalde gevechten dus het risico nemen dat je een tijdje zonder BP komt te zitten, maar in ruil daarvoor wel vier keer in je eerste beurt aanvallen.

Naast het Brave/Default-systeem kent Bravely Default II ook een Job-systeem. Jobs kennen we natuurlijk ook al van andere JRPG's en in Bravely Default II werken zij ongeveer hetzelfde. Door je avontuur heen verzamel je Asteriks die elke keer een nieuwe Job ontgrendelen. Elke job brengt zijn eigen stat boosts met zich mee en elke job geeft je toegang tot unieke actieve en passieve vaardigheden. Elk personage kan een combinatie van een Main Job en een Sub Job kiezen, waardoor je dus effectief acht verschillende Jobs in je party kunt hebben. Het experimenteren met Jobs is erg leuk en voor de min-maxers onder ons zal dit systeem dan ook erg bevredigend zijn om mee te spelen totdat je eindelijk de perfecte combinaties voor elk personage hebt gevonden.

Grinden tot je een ons weegt

Naast het Job-systeem is er nog iets in deze game dat erg bevredigend is en dat zijn de graphics. De personages in Bravely Default II zijn vormgegeven in een soort van moderne 3D chibi-stijl die erg goed bij dit soort games past, zonder dat het kinderlijk overkomt. Daarnaast zijn de verschillende omgevingen waar je langskomt ook ontzettend mooi vormgegeven. Wat een leuke toevoeging is, is het feit dat je, in tegenstelling tot de meeste andere old-school JRPG's, geen random encounters hebt. Je ziet de monsters namelijk gewoon rondlopen in de overworld, wat het grinden of juist het snel doorspelen van het verhaal een stuk plezieriger maakt.

Wat betreft het grinden, is Bravely Default II een echte old-school JRPG. Je ontkomt niet aan het grinden voor levels, je moet namelijk zowel het level van je personage verhogen als het level van je Job, en aan het grinden voor geld of voorwerpen. Wat dat betreft heeft Bravely Default II wel een aantal quality-of-life opties ingebouwd om de grind iets minder frustrerend te maken. Je kunt namelijk de snelheid van de gevechtsanimaties aanpassen, waardoor gevechten sneller voorbij zijn. De animaties van speciale vaardigheden zijn echter niet te versnellen of uit te zetten. Het versnellen van de gevechtsanimaties zorgde bij mij wel af en toe voor frame drops. Buiten dit is de performance van de game verder prima en speelt het heerlijk weg op de Nintendo Switch. Daarnaast zijn er ook drie verschillende moeilijkheidsniveaus. Mocht je nou echt alleen geïnteresseerd zijn in het verhaal en niet urenlang bezig willen zijn met het levellen en het bedenken van de beste builds, dan kun je de game op easy zetten.

Het eindoordeel van Claudia Tjia

Bravely Default II is een old-school JRPG in een modern jasje. Van het verhaal tot aan de gameplay en de graphics, alles aan deze game voelt vertrouwd voor fans van het genre. Hoewel Bravely Default II op geen enkel vlak per se revolutionair is, is ze er zeker wel in geslaagd om een goede JRPG-basis neer te zetten met een moderne twist. Het Brave/Default-systeem dat we kennen van het origineel is ook hier aanwezig en zorgt samen met het Job-systeem voor een goede dosis extra tactische opties. Zoals een echte old-school JRPG kan in deze game ook de eindeloos lange grind niet ontbreken, maar middels een aantal quality-of-life opties wordt dit zelfs voor beginners in het genre een stuk beter behapbaar.

    Goed
  • Old-school turn-based JRPG
  • Job-systeem
  • Brave/Default-systeem
  • Personages met persoonlijkheid
  • Prachtige graphics
  • Monsters in overworld te zien
  • Prima stemacteerwerk
  • Japanse voice-over
  • Snelheid gevechtsanimaties aanpassen
  • Flink grinden
  • Beetje cliché
  • Frame drops op hoogste snelheid gevechtsanimaties
  • Animaties Specials niet uit te zetten/versnellen
  • Flink grinden
Claudia Tjia Redacteur

Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Bravely Default II

Series

-

Uitgever

Square Enix

Reviewscore

Platforms

Pc, Nintendo Switch

Releasedatum

26 februari 2021

Ontwikkelaar

Square Enix

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord