Check hier alle E3 2021-content

Zone of the Enders HD Collection

 • Ontwikkelaar Kojima Productions
 • Eerste releasedatum 30 november 2012
 • Platformen Xbox 360, PlayStation 3
 • Gameliner score

Review: Zone of the Enders HD Collection - PlayStation 3

Toen ik weer een HD collection game in de brievenbus ontving, slaakte ik een zucht. Toen men een aantal jaar geleden aankondigde HD collections uit te gaan brengen, was het gelijk duidelijk waarom de backwards compatibility uit de PS3's was gehaald. Laat niet weg dat de HD collections nog steeds leuk kunnen zijn, maar laten we eerlijk zijn, de meeste zijn dat helaas niet gebleken. Nu mocht ik dan beginnen aan de gepimpte versie van de Zone of the Enders games. Het was al weer erg lang geleden dat ik deze games gespeeld heb, dus ik was wel benieuwd hoe ik ze nu zou ervaren.

onbekend

Zonde van die Enders

De Zone of the Enders games komen van het brein van Hideo Kojima en zijn kornuiten bij Konami. Een bepaalde kwaliteit kun je daarom wel verwachten van deze games. Vreemd genoeg zijn de games nooit echt zo populair geweest en hebben ze slechts een kleine groep volgelingen gehad. De games zijn third person mech shooting games die het meest lijken op de Armored Core games. De eerste Zone of the Enders is eerlijk gezegd niet echt een denderend goed spel, maar je kunt aan alles zien dat er veel potentie zit in de IP. Setting en verhaal zijn origineel en de gameplay is erg relaxed, hetzij wel aan de eentonige kant.

Tweede van die Enders

De tweede game, Zone of the Enders: The Second Runner laat zien dat de potentie die je bij het eerste deel voelde terecht was. Er is betere afwisseling in gameplay en locatie, een meer gestroomlijnd verhaal en grafisch is de game ook een stap vooruit. Eenmaal begonnen aan deze tweede Zone of the Enders game heb je daarom ook weinig zin om nog terug te gaan naar de eerste. Beide games zijn niet van reuzenformaat, zeker het eerste deel niet, dus in volgorde uitspelen is wel zo leuk om te doen. Jezelf een beetje voorbereiden op houterig geacteerde unskippable dialogen van minuten lang waarbij je naar een bijzonder saai beeld zit te staren kan geen kwaad.

onbekend

Zone van de extra's

Is er verder nog wel iets extra's toegevoegd aan deze HD Collection? Nou, niet echt veel. Men is wel zo slim geweest om van Zone of the Enders the 2nd Runner de Europese special edition te kiezen, welke een meer uitgebreide versie is met meer missies en VR trainingen et cetera. Daarnaast heeft Konami een animatie-studio gevraagd een (ehh ja...) animatie te maken die de gebeurtenissen laat zien tussen de twee games, wat een hele leuke en attente toevoeging is te noemen. Als marketing truc heeft men ook de nu nog exclusieve demo van Metal Gear Rising erbij gedaan.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

De Zone of the Enders games zijn leuke games, al heeft met name de eerste game de tand des tijds moeizaam doorstaan. De HD opwaardering is natuurlijk leuk, al heeft het ervoor gezorgd dat de framerate soms enorm dropt, waardoor het hierdoor geregeld niet voelt als een vooruitgang op de oude versies. Een complete remake met beide games samengevoegd tot 'n titel was beter geweest. De wereld en het verhaal maken een hoop goed, omdat ze dat vage Kojima sfeertje hebben, en bovendien heeft ook de briljante character designer van Metal Gear Solid de ontwerpen gemaakt voor alles in deze games. Het is heel moeilijk voor mij om te zeggen of Zone of the Enders HD Collection een goede aanschaf is. Als je deze games nog nooit hebt gespeeld en je houdt van Japanse mechs en/of Kojima's smaak, dan moet je deze HD Collection echt in huis halen. In elk ander geval zou ik zeggen, test deze Zone Of The Enders games eerst uit en kijk of het je bevalt.

 • Pluspunten
 • Gameplay nog steeds leuk
 • Kojima stijltje
 • Toffe setting
 • Minpunten
 • Lange houterige dialogen
 • Framerate drops
 • Niet veel toevoegingen
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?