Zombi

  • Ontwikkelaar Ubisoft
  • Eerste releasedatum 18 augustus 2015
  • Platformen Pc, PlayStation 4, Xbox One
  • Gameliner score

Review: Zombi - Xbox One

Als je wat willekeurig gaat rondzwerven op internet op zoek naar meningen over ZombiU, zal je merken dat het overgrote merendeel van de meningen zeer positief is. Wat dan even treurig is als gunstig, is dat wanneer je een Wii U koopt, je gelijk voor gemiddeld zo'n acht euro je collectie kunt beginnen met deze game erbij. De game is qua verkopen akelig tegengevallen. Het grootste probleem waar de consoles van Nintendo mee te kampen hebben, is dat vrijwel alle third-party gameverkopen erg tegenvallen. Het is daarom niet raar dat men de moeite heeft genomen ZombiU over te brengen naar andere consoles. Nu getiteld Zombi. Niet echt een goeie titel, maar ze wisten niet anders. Als ik het had mogen pitchen, had ik voorgesteld om per platform de naam aan te passen: ZomPC, Zombione (klinkt als een pasta/pizzavariant) of Zombiox, Zombi Station.

ZombiU-port

Dat overzetten is nog niet zo makkelijk geweest. Sowieso zeggen programmeurs altijd al dat porten niet zo makkelijk is als dat iedereen denkt. In geval van een specifiek voor de Wii U en diens unieke GamePad ontwikkelde titel kun je wel snappen dat dit nóg meer werk vergt. Ik was ook erg benieuwd hoe men het geniale gebruik van de Wii U GamePad bij ZombiU heeft omzeild bij Zombi op de andere platforms. Wanneer je namelijk op de kaart wilt kijken of je rugtas erbij wilt pakken om je inventory te inspecteren of iets eruit te halen, moet je op de Wii U-controller kijken. Ondertussen kun je op het scherm zien dat jouw hoofdpersoon in de tas aan het graaien is, en rondkijken of er zombiegespuis aan komt. Het zorgt voor een wat meer realistische speelstijl dat je ook bewust van het scherm moet wegkijken, net als in het echte leven je ook niet op pauze kunt drukken om even je geweer te pakken of een health kit. Men heeft het simpel opgelost: een wat kleiner pop-up scherm over je speelscherm heen. Niet dezelfde beleving, maar het werkt.

Darki Zoulsi

Afgezien van de Wii U-controller en die leuke foefjes van voorgaande alinea, speelt Zombi nagenoeg hetzelfde. De beste omschrijving is first-person Dark Souls Light met zombies. Je struint rond in Londen op zoek naar supplies, waarbij je een spannende verhaallijn volgt over hoe deze zombiehel is ontstaan. Het is beslist geen makkelijke game, want je kan makkelijk doodgaan en Zombi zit vol onverwachte tegenslagen en sneaky stukken. Je hebt steeds maar 'n leven. Ga je dood of raak je geïnfecteerd (met te lage health aangevallen worden), dan ga je daarna iemand anders spelen en kun je je vorige zelf opzoeken als zombie of lijk om je oude items weer terug te vinden. Je kunt ook zeer makkelijk doodgaan van 'n zombie als je niet voorzichtig bent. Maar, zoals men steeds in de game zegt, goede voorbereiding zorgt ervoor dat je kunt overleven. En dat is ook echt waar. Sinds ik de game à  la Dark Souls goed voorbereid en voorzichtig ben gaan spelen, ben ik niet meer doodgegaan. Wil je echt met 'n leven heel het spel proberen uit te spelen, dan heb je Survivor mode. Daarin betekent dood: opnieuw beginnen.

ZombiU-pdate

Wel zijn er kleine andere veranderingen. Zombi is iets minder moeilijk dan ZombiU, vanwege dat je hoofdpersoon minder snel last heeft van uitputting. Een groot verschil is het ook weer niet, het voelt meer aan alsof men een tweakupdate heeft gegeven bij Zombi. Grafisch ziet de game er wel iets beter uit, maar het scheelt heel weinig met de Wii U. Dat geeft niks, want de originele ZombiU ziet er al erg mooi uit op zijn originele platform. Alle verschillende interessante locaties die je bezoekt zijn vol aandacht ontworpen en gemaakt. Vooral de lichteffecten zijn erg sfeervol en sterk in Zombi.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

Zombi is een goeie port van Wii U naar andere platforms. Men heeft er verder niks aan toegevoegd, behalve wat kleine tweaks en noodgedwongen aanpassingen omdat je controller geen beeldscherm heeft nu. De game is gritty, hard en uitdagend, brengt je naar heel toffe plekken in Londen en alles heeft veel stijl en sfeer. Er zit een goeie afwisseling in locaties en altijd krijg je op het juiste moment weer een nieuw wapen. Dan is het verhaal ook nog eens best boeiend, met onverwachte twists en occulte vage elementen. Deze game verdient het om door veel mensen gespeeld te worden, en dankzij deze port is dat nu eindelijk mogelijk. Heb je een Wii U, dan zou ik wel zeggen dat je nog altijd het beste voor die versie kan gaan. De game is immers gemaakt voor dat platform, en de prijs is bijna een belediging voor diens kwaliteit.

  • Pluspunten
  • Goeie port
  • Supergoeie zombiegame
  • Uitdagend
  • Minpunten
  • Wel weer een zombiegame
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?