Yo-Kai Watch

 • Ontwikkelaar Level-5
 • Eerste releasedatum 29 april 2016
 • Platformen Nintendo 3DS
 • Gameliner score

Review: Yo-Kai Watch - Nintendo 3DS

De eerste keer dat ik wat van Yo-Kai Watch hoorde, was een jaar geleden toen de game uitkwam in Noord-Amerika. Ik vernam dat het spel een Pok'mon-rip-off was, maar dat is het absoluut niet. In Japan is het spel inmiddels een waar fenomeen geworden. Spin-offs, speelgoed en twee seizoenen van de anime-serie doen het daar zelfs uitstekend goed. Als klapper op de vuurpijl is het vervolg op Yo-Kai Watch, Yo-Kai Watch 2 daar al uitgebracht. De veelal rare wezentjes zijn razend populair en het is in de game goed te zien waarom. Laat mij je meenemen naar een wereld vol Yo-Kai.

Cicade, cicade, Cadin, cicade

Het is zomer en dus tijd voor wat zomerhuiswerk. Je vriend Eddie heeft zijn collectie insecten al laten zien en nu moet jij ook maar eens aan de slag. Pak je insectennet uit de kast want we gaan wat cicaden vangen. Op zoek naar interessantere insecten, besluit je naar het bos te gaan achter de grote tempel. Daar zie je een Gachapon-machine staan en uit nieuwsgierigheid besluit je er een draai aan te geven. Hier begint de zomer pas echt: de Yo-Kai-butler Whisper verschijnt.

Whisper is zo aardig om je een Yo-Kai Watch te geven en hij legt meteen uit hoe je met je Yo-Kai moet vechten. Welke Yo-Kai zou hij bedoelen? Het is de Yo-Kai 'Cadin', een Yo-Kai die verdacht veel weg heeft van een cicade. Na een praatje, krijg je Cadin's Yo-Kai-medaillon en beginnen we pas echt. Het vechtsysteem is zeer toegankelijk voor spelers en is niet moeilijk om te begrijpen. Yo-Kai Watch draait om teambuilding, Yo-Kai kunnen bonussen krijgen wanneer je meerdere Yo-Kai van dezelfde tribe (kleur) naast elkaar zet. Per gevecht kan je de zes Yo-Kai die je mee hebt genomen, inzetten in een soort rotatiesysteem. Wanneer 'n Yo-Kai er slecht aan toe is, draai je de schijf een slag en vecht je verder met de volgende.

Tijdens een gevecht kan het zijn dat de weergave van je Yo-Kai even hapert, maar dit ervaar ik niet als storend. Het komt vooral voor wanneer je bezig bent om een Soultimate op te laden. De Yo-Kai kunnen uit zichzelf aanvallen, maar de Yo-Kai's ultieme aanval moet je zelf even op laden door verschillende kleine opdrachten uit te voeren. Deze opdrachten kunnen komen in de vorm van het traceren van symbolen tot rondjes draaien op je scherm. Het duurt niet lang, maar enige oplettendheid is een vereiste. Je moet daarna namelijk wel weer de energie verzamelen om de aanval opnieuw uit te voeren. Af en toe is dit uitermate irritant, aangezien het gevecht over kan zijn voordat je klaar bent met de aanval. Gelukkig verlies je de energie niet en kan je verder gaan met de aanval in het volgende gevecht.

Hoeveel Yo-Kai zitten er in mijn huis?

Yo-Kai zijn mythische wezens die veel problemen veroorzaken. Ruzie, plotselinge luiheid, en depressie worden volgens Whisper veroorzaakt door Yo-Kai. Aangezien jij de enige bent die de Yo-Kai kan zien, dankzij je Yo-Kai Watch, mag jij het oplossen. Soms kan je het oplossen door de desbetreffende Yo-Kai een lesje te leren, maar soms heeft de persoon die hulp nodig heeft een zetje in de rug nodig. Dit doe je door een Yo-Kai te bevrienden die je mogelijk kan helpen. Hoe je dat doet? Simpel, je gooit tijdens of voor het gevecht wat van hun lievelingsvoedsel naar ze toe.

Je komt van een koude kermis thuis als je denkt dat het eenvoudig is om een Yo-Kai te bevrienden. Gedurende een gevecht krijg je slechts 'n kans en de Yo-Kai geven hun vrijheid echt niet zomaar op. De ene keer heb je het verkeerde voedsel naar ze gegooid en de andere keer ben je gewoon niet leuk genoeg. Het is wel even anders als een bal gooien en hopen dat hij blijft zitten. Het is zelfs mogelijk dat je Yo-Kai Watch nog niet de juiste rang heeft en je niet in het gebied kan komen waar de Yo-Kai normaal rondhangt.

Je Yo-Kai Watch begint op rang E en als je de verhaallijn volgt, wordt je vanzelf gedwongen om je Watch te verbeteren bij Timers & More. De eigenaar heeft de eerste keer een aantal onderdelen nodig en kan niet werken zonder zijn geluksonderbroek. Die geluksonderbroek mag je terugvorderen van een boss-Yo-Kai in de sauna. Geen fijn gezicht kan ik je vertellen. De volgende keren moet je gelukkig alleen een paar Yo-Kai verslaan en mag je je Watch snel naar de volgende rank tillen.

Pas op voor het stoplicht!

De map is enorm! Springdale is dan ook zeker geen klein boerendorp te noemen. De stad bestaat uit zes verschillende districten die 'n voor 'n beschikbaar worden gesteld. De vindbare Yo-Kai in deze districten verschillen onwijs van elkaar. Zo kan je in Downtown Springdale bijvoorbeeld Yo-Kai vinden die met de zee te maken hebben en in het woud bij de tempel vind je vooral Cadin en diens evoluties.

Er kleeft natuurlijk een nadeel aan een grote wereld, namelijk het reizen tussen de stadsdelen. Je wordt beperkt qua uithoudingsvermogen dat je nodig hebt om een stukje te rennen en als je niet oplet dan strompel je verder tot je stamina is bijgevuld. Een Japanse game is natuurlijk niet compleet zonder een stoplicht op ieder kruispunt. Je bent goed de klos wanneer je niet wacht voor het rode stoplicht. Snartle komt namelijk tevoorschijn wanneer je vijf keer op een zebrapad oversteekt zonder te wachten. Snartle is het niet eens met wat je doet en het is zeer waarschijnlijk dat je zo weer thuis bent om het opnieuw te proberen.

Als je besluit om 's nachts op pad te gaan (en je komt er zeker niet onderuit), kan het zo zijn dat je in Terror-time terecht komt. Een grote oni Yo-Kai jaagt je het hele stadsdeel door en pas als je de deur bereikt is de terror voorbij. Het maakt niet uit of je al even in een gebied bent of dat je pas net binnenkomt. Het is de vijfde keer nog steeds even schrikbarend als de eerste keer. Er zit echter een voordeel aan Terror-time. Je kunt in deze angstaanjagende tijd namelijk schatkisten vinden die vol met speciale voorwerpen zitten.

Het eindoordeel van Ciska Dockhorn

Ik ben uitermate aangenaam verrast door dit spel. Yo-Kai Watch speelt als een zonnetje en is voorzien van een goed verhaal. Daarbij ligt de moeilijkheidsgraad niet al te laag en is er genoeg uitdaging te vinden. Het geluid en beeld zijn prima in orde en zelfs plezierig om te zien en horen. Toch zijn er twee minpuntjes. Zo is het lastig om nieuwe Yo-Kai te bevrienden en de gevechten worden in een later stadium ietwat saai. Dit neemt echter niet weg dat je veel plezier beleefd met Whisper, Jibanyan en alle andere Yo-Kai die je helpen tijdens je avontuur in Springdale. Ikzelf kan niet wachten totdat het volgende deel naar Europa komt.

 • Pluspunten
 • Niet te makkelijk
 • Enorme map
 • Veel Yo-Kai om te verzamelen
 • Goed gebruik van Japanse cultuur
 • Minpunten
 • Bevrienden van Yo-Kai is moeilijk
 • Gevechten worden saai
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?