XCOM 2: War of the Chosen

 • Ontwikkelaar Firaxis Games
 • Eerste releasedatum 29 augustus 2017
 • Platformen Pc, PlayStation 4, Xbox One
 • Genre Strategie
 • Gameliner score

Review: XCOM 2: War of the Chosen - Xbox One

Welcome back, commander. Dit keer ga je het avontuur van XCOM 2 nog een keer beleven, maar dan op een vernieuwde, verbeterde en meer uitgebreide manier. Of het makkelijker gaat zijn? Natuurlijk niet, haha! Naast moeilijkere tegenstanders geven we je ook nieuwe rekruten met superkrachten, dus nou niet zeuren en ertegenaan. Veel succes, je hebt het nodig.

Goeie ouwe tijd?

XCOM is een legendarische strategy-gamereeks die ooit begon op de pc in 1994 met UFO Enemy Unknown. Toen was het al zo'n "daar moet ik ooit nog eens aan beginnen" gameserie. Dit is het voor mij vervolgens gebleven tot aan de reboot in 2012. Wat een geweldige game bleek te zijn, nota bene zelfs op consoles! Sinds de reboot is er met de XCOM-games niet echt iets fout gegaan, want ook de expansion Enemy Within en het vervolg XCOM 2 zijn ware juweeltjes om te spelen. Nu is er een expansion op XCOM 2, genaamd: War of the Chosen. Het is een grote expansion die net als Enemy Within op alle fronten de hele game verrijkt en een twist geeft. Verwachtingen liggen inmiddels torenhoog. Kan Firaxis het wederom waarmaken?

The XCOMmunicator

Al bij de installatie van War of the Chosen is het duidelijk dat dit niet zomaar een expansion is op XCOM 2. De grootte van de installatie is namelijk twee maal groter dan die van de game zelf. Het is ook niet een vervolg, maar het geeft het originele verhaal dat je speelt in XCOM 2 meer diepgang. Deze diepgang wordt overal toegevoegd, ook in de gameplay. Je hebt om te beginnen nieuwe factions en hero classes voor je soldaten: Reapers, Infiltrators en Templars. De Reapers zijn een soort super-infiltranten, Infiltrators zijn ex-ADVENT-leden en zijn de Schwarzeneggers in je team, en de Templars zijn soldaten met enorme psionic powers. Zij beschikken over allerlei unieke abilities die nieuw zijn in de game. De unieke personages die in je team zitten, kunnen episch sterk worden zoals je nog nooit in XCOM hebt gezien. Dit gaat ook nodig zijn, want er is nog een essentiële toevoeging aan deze expansion: The Chosen.

Uitverkoren om jou het leven zuur te maken

Je komt er al snel achter dat jij met jouw soldaatjes niet Chosen zijn, want het is juist jouw ergste vijand die deze titel heeft gekregen. De snode alien-leiders, The Elders, hebben unieke elite ADVENT-soldaten erop uitgestuurd om de Commander (jij dus!) te pakken te krijgen, koste wat kost. Dit laatste betekent dat ze jouw arme XCOM-soldaatjes opjagen, ontvoeren en/of afmaken gedurende het hele spel. Ze bestaan uit een drietal: The Hunter, The Assassin en The Warlock. Het is met XCOM 2 sowieso al een race tegen de klok, maar nu moet je ook nog rekening houden met The Chosen, want deze worden telkens sterker na elk encounter. Daarnaast ontvoeren ze zo nu en dan ook teamleden, waarna je een search & rescue-missie kunt beginnen om ze weer terug te halen. The Chosen zijn echt vijanden die je gaat haten, op de "love to hate" manier. Overigens zijn zij niet de enige nieuwe vijand, want je hebt nu ook The Lost, een soort zombiehorde die alles en iedereen aanvalt. Kom je dit tijdens een missie tegen, dan is het Left 4 Dead-stijl rennen en overleven geblazen.

Star Trek Sterren Trekken

Met War of the Chosen heeft alles meer persoonlijkheid gekregen. De soldaten bouwen ook gedurende missies een band op met elkaar, zoals dit ook in het echt gebeurt. Dit zorgt ervoor dat ze elkaar perks kunnen geven. Gaat eentje dood, dan kan dit ervoor zorgen dat de nog levende teamgenoten door dit trauma juist slechter presteren. Je hebt in War of the Chosen ook nieuwe characters die bij het (nu dus wat meer uitgebreide) verhaal zitten, welke vooral de badass goodguy varianten op The Chosen zijn te noemen. Zo heb je Skirmish-leider Betos, de eerste Skirmisher die zich ooit als ADVENT-soldaat van hun brainwash chip heeft weten te bevrijden. Voor al deze bonte nieuwe personages waren nieuwe stemacteurs nodig, en het is vast geen toeval dat hiervoor vijf acteurs van Star Trek Next Generation zijn gekozen. Firaxis is duidelijk fan, en bovendien leveren al deze acteurs een uitstekend resultaat.

Save Scumbag

War of the Chosen maakt wel 'n ding heel belangrijk: Speel deze game niet als een save-scummer. Omdat ik als perfectionist nooit een teamgenoot wilde verliezen, speelde ik ook altijd met het spel opslaan na elke scheet. Alle XCOM-kenners tikten mij hierover al bij het eerste deel op de vingers, met de opmerking "Zo moet je die games helemaal niet spelen!". En ze hebben helemaal gelijk. Speel jij War of the Chosen op die extreem veilige wijze, dan mis je een hoop. Niet alleen krijg je nooit rescue missies, maar ook de spanning die bij de hele game hoort valt eigenlijk weg. Het gevoel van haast kan soms erg opkroppen, vanwege dat je ook nog eens rekening moet houden met The Chosen die in je nek lopen te hijgen. Aan de andere kant is het net als in het echte leven: shit happens, deal with it.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

War of the Chosen brengt meer spanning, meer verhaal, meer actie... en dus ook meer late uurtjes. Het is vooral meer XCOM, en met War of the Chosen is XCOM 2 er alleen maar op vooruit gegaan. Je hebt naast een meer uitgewerkt verhaal met nieuwe personages vooral ook een diepere game. Alles is uitgebreider, van soorten missies tot omgevingen. War of the Chosen brengt daarmee meer balans. De grotere diversiteit maakt een al uitstekende game in zijn geheel nog beter. XCOM 2: War of the Chosen is vaak meedogenloos, maar geeft je ook voldoende kansen en geluksmomentjes om erin te slagen de snode aliens een kopje kleiner te maken. Ik kan nog wel een paar alinea's op de details in gaan, maar dit is vrijwel niet te doen. Het is heel veel, maar het is vooral heel erg goed.

 • Pluspunten
 • Meer diepgang in alle facetten
 • Maakt XCOM 2 op alle fronten beter
 • Nieuwe characters + voicecast is genieten
 • Nog verslavender (auw)
 • Minpunten
Gameliner Score
Perfect

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?