White Knight Chronicles

 • Ontwikkelaar SCEE
 • Eerste releasedatum 26 februari 2010
 • Platformen PlayStation 3
 • Gameliner score

Review: White Knight Chronicles - PlayStation 3

Je hebt een PlayStation 3 en bent gek op het RPG genre, tja, dan had je tot op heden een aardig probleem. We hebben jaren gewacht op een enkele RPG die voor de PlayStation 3 bedoeld is, en opeens stonden er meerdere in de releaselijsten voor alleen al dit kwartaal, waaronder ook White Knight Chronicles. Weet deze Japanse RPG (JRPG) al die tijd zonder enige RPG te hebben gehad goed te maken?

Een nieuw avontuur van de makers van Professor Layton

Als echte RPG fanaat heb je toch een tijd zonder moeten doen met de PlayStation 3, maar toen ik een pakje kreeg aangeboden aan de deur, met daarin White Knight Chronicles, vergat ik dit meteen en scheurde het kartonnen pakketje aan flarden. Eindelijk kon ik m'n PlayStation 3 voeden met een echte JRPG van Level-5, dat we ook wel kennen van de Professor Layton spellen. Maar voor mij vooral bekend van de geannuleerde game True Fantasy Live Online voor de Xbox, waar White Knight Chronicles me qua gameplay en opzet erg aan deed denken.

Eenmaal de game te hebben geïnstalleerd, kon ik beginnen met het creëren van m'n eigen avatar. Ik wist eigenlijk niet al teveel van de game, dus had zo'n idee dat dit m'n hoofdpersonage in de game zou worden. Maar, na het afronden van mijn 'creatie' bleek dat ik met een andere character aan de slag kon, namelijk Leonard. Leonard is een simpel knechtje in een winkeltje die later in het verhaal uitgroeit tot een echte held. En mijn avatar, tja" Die loopt er vanaf het begin al bij als een zombie, zegt niks, heeft niks te maken met het verhaal en loopt er alleen maar bij voor de show.

Een verhaal met een gigantische Power Ranger

Al vanaf de eerste (cut-)scenes werd ik verliefd op de game. Het ziet er allemaal geweldig uit. Het verhaal daarentegen is erg teleurstellend, maar dat mag de pret niet bederven. Je komt namelijk al snel terecht in een scene waarin de prinses ontvoerd wordt, en je probeert haar te redden. Tijdens deze reddingspoging kom je in contact met de eeuwenoude White Knight. Leonard blijkt dan de kracht van de White Knight te kunnen beheersen, en met deze nieuwe Power Rangers-lijkende transformatie ga je op avontuur, om zo de prinses te redden van het 'kwaad'.

De game doet vanaf de eerste gevechtsscenes heel erg denken aan een MMORPG, mede dankzij de grote omgevingen en steden waarin prachtige graphics je ogen doen strelen, om het zo maar te verwoorden. E'n van de eerste omgevingen waarin je ten strijde trekt is een erg groen landschap waarin de felle kleurtjes van je scherm afspringen. De omgevingen en steden zijn allemaal erg goed ontworpen en geven je echt het gevoel dat je zelf in het fantasieverhaal staat. Maar niet alle grafische aspecten van de game zijn geweldig, zo viel me op dat de lipsync van de characters simpelweg bagger is. De voiceacting is erg goed moet ik toegeven, maar de lippen die niet goed meebewegen vond ik toch een behoorlijk minpunt in een game waarin de dialogen erg van belang zijn.

Real-Time meets Turn-Based

Wat betreft de gevechten die je aangaat in de game is het een soort van combinatie tussen real-time en turn-based gameplay. Zo kun je rondlopen tijdens de gevechten, maar je moet alsnog wachten op een timer voordat je een aanval kan doen. Wat dus precies het nut is van het rondlopen ben ik nog niet echt achter. Want als ik achter een vuurspuwende draak ging staan, werd ik alsnog geraakt door zijn brandende adem. Ik moet toegeven dat het battle-systeem erg simpel is, en je eigenlijk nooit dood kunt gaan. Ik heb de helft van de game een enkele aanval gebruikt in combinatie met de White Knight krachten om grotere monsters aan te kunnen, maar echt strategisch denken is niet nodig.

Zo bestuur je een enkel character naar keuze, standaard is dit Leonard, en zullen de overige twee personages in je team zo nu en dan ook helpen met de skills die je hun hebt toegewezen. En voor bepaalde aanvallen die je doet krijg je AC punten, waarmee je combo's kunt uitvoeren, of kunt transformeren in een White Knight als je er zeven in totaal hebt. Dit kun je best vaak toepassen, en is vooral handig als je wat sneller door een gevecht heen wilt komen.

Samen met maximaal drie vrienden questen

Wat betreft je avatar die je in het begin hebt aangemaakt, deze blijkt uiteindelijk van pas te komen in het GeoNet. Dit is het online systeem in de game waarmee je met drie vrienden samen online quests kunt doen en zo nieuwe items kunt verkrijgen die weer te gebruiken zijn in de single-player. Dit is een zeer leuke toevoeging voor mensen die houden van MMORPG's en gratis met drie vrienden de enorme wereld van White Knight Chronicles in willen duiken. Zo kun je ook een eigen stad opbouwen die je ook weer kunt laten bezoeken door je vrienden en vice versa.

Het eindoordeel van Ricardo de Zoete

Zelf heb ik me erg vermaakt met White Knight Chronicles. Eindelijk weer eens een goede JRPG waarin ik helemaal los kon gaan. Het deed me vooral erg denken aan de gemiddelde PlayStation 2 RPG's, maar dan met mooiere graphics, iets meer uitgewerkte gameplay en een gratis online functie. White Knight Chronicles is in mijn ogen niet de beste RPG die dit kwartaal zal verschijnen, maar dankzij de kleurrijke omgevingen, mooie cut-scenes en unieke MMORPG gameplay zeker een heerlijke game om je zoet te houden tot Final Fantasy XIII.

 • Pluspunten
 • Lang verhaal
 • Prachtige omgevingen
 • Gratis online mogelijkheid
 • Gigantische monsters
 • Minpunten
 • Nutteloze avatar
 • Battle-systeem niet perfect
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?