What Happened

 • Ontwikkelaar Genius Slackers
 • Eerste releasedatum 30 juli 2020
 • Platformen Pc
 • Genre Avonturen, Indie, Horror
 • Gameliner score

Review: What Happened - Je ergste nachtmerrie - Pc

Heb ik ooit weleens willen weten hoe het voelt om zwaar depressief te zijn? Nou, eigenlijk niet, maar ik was wel altijd benieuwd naar het idee ervan. Dit heb ik laatst kunnen meemaken in de nieuwe game What Happened voor de pc. Je zou denken dat het maar een spel is, maar het voelde allemaal vrij realistisch aan. Nee, dit kwam zeker niet door de meest absurde objecten die ik ben tegengekomen. What Happened?! Dat lees je gauw in deze review!

WIE? WAT? WAAR?
In What Happened bekijk je de wereld vanuit de ogen van een middelbare scholier die kampt met mentale gezondheidsproblemen. Deze psychologische horrorgame speel je vanuit het first-person-perspectief waarin je oog in oog staat met je ergste demonen. Het zijn je eigen gedachten die je gek maken in combinatie met een bad trip van LSD-gebruik. De keuze tussen blijven leven en doodgaan ligt in jouw handen en dat kan zwaar te verduren zijn wanneer je depressief en angstig bent. Alles wat je tegenkomt in What Happened roept vragen op. De titel is een perfecte benaming voor de game.

What Happened begint met een mysterieus introductiefilmpje, waarin een persoon van steen in een zwart gat valt en in stukken breekt. Met een droevig achtergrondmuziekje kom je al meteen in de juiste stemming. Vervolgens heb ik een toilet moeten doorspoelen. Je zou denken dat al deze elementen er niet toe doen, maar bepaalde objecten keren terug naarmate de game vordert. Hierover later meer. Al snel kwam ik erachter wie ik ben, een tiener genaamd Stiles. Althans, dat heeft een exacte kopie van Stiles mij verteld onder de naam 'Mind'. Mind is de weerspiegeling van een kwade Stiles die niets anders wil dan pijn doen en zelfmoord aanmoedigt. Wie ben ik nou eigenlijk? De game begint zittend op een toilet in een gebouw vol met water dat ook weer in één keer wegtrekt. Wat gebeurt er? Waar bevind ik me? What Happened trekt ongetwijfeld je aandacht en zorgt meteen voor een spannende sfeer.

What Happened school

INTERESSANT VERHAAL, EENTONIGE GAMEPLAY
Alles heeft een reden en zo ook de depressiviteit waar Stiles mee worstelt. Allereerst is hij zijn vader verloren en kwaad op zijn moeder dat zij inmiddels een andere partner heeft. De thuissituatie zit niet mee voor Stiles, maar ook op school kan hij zijn plek niet vinden. Hij wordt namelijk gepest door Jimmy, een scholier die hem regelmatig in elkaar slaat. Zijn vriendin Maya lijkt zijn enige hoop te zijn, maar dan blijkt dat zij hem heeft verlaten voor zijn beste vriend Ben. Alles zit tegen bij Stiles en hij vlucht de realiteit uit door LSD te gebruiken. Echter wordt alles alleen maar erger en jouw negatieve gedachte, Mind, laat je ergste nachtmerries zien en horen.

De besturing is vrij simpel met WASD-gebruik en je muis om de camera te bewegen en bepaalde objecten aan te klikken. Er zijn vaste plekken met objecten die je kunt onderzoeken of in beweging kan zetten. In het eerste uur van de game was het nog zoeken naar de juiste objecten. Dat de game zich afspeelt in talloze settings maakte het ook niet even makkelijk. Deze escaperoom-achtige elementen bevielen mij wel, maar dat sloeg helaas na een tijdje over. Het zijn namelijk altijd dezelfde objecten waar je naar moet zoeken, zoals het terugkerende toilet. Soms doe je ook niets anders dan in een oneindige gang rennen totdat je er ineens uitkomt. De gameplay werd steeds eentoniger, maar de shortcuts naar het verhaal werden wel interessanter.

What Happened diary

NIET VOOR IEDEREEN WEGGELEGD
In What Happened ben je voornamelijk aan het verkennen. Tijdens je verkenning verloopt niet alles helemaal nuchter door het gebruik van LSD. Het beeld wordt vaak vervaagd, je ziet alles ineens in andere kleuren, het beeld draait, of je bekijkt een reeks van flashbacks. Deze beeldveranderingen gingen vaak gepaard met een intens achtergrondgeluid, waar ik zelf vaak goed van geschrokken ben. Naast het verkennen op school, ben je grotendeels in de gedachten van Stiles. Zijn gedachten zien eruit als chaotische nachtmerries met de meest absurde elementen. Bijvoorbeeld een kamer vol met lijken van jouw replica's of een lege kamer met slechts één deur die vol zit met armen. What Happened is op een erg creatieve manier gemaakt, maar dit maakt het tegelijkertijd niet geschikt voor iedereen. Alles wat je tegenkomt in de game ziet er hartstikke fictief uit, maar de gedachte erachter voelt erg realistisch aan. Ik raad mensen met suïcidale gedachten dan ook af om deze game te spelen. Mind moedigt je ook vaak aan om de hoop op te geven en blijft je vertellen dat je niets waard bent. Het verhaal is interessant en realistisch, maar ook zeker triest en beangstigend. De bewegende beelden en lichtflitsen kunnen ook duizeligheid opwekken, dus ook voor mensen met epilepsie is het geen geschikte game.

Alle keuzes die je maakt in de game beïnvloeden het einde dat je te zien krijgt. In mijn geval had ik een slecht einde, waarin ik de hoop op het leven had opgegeven. Dit wordt afgesloten met een mooi bericht van de makers van de game over hulp aanbieden aan mensen met suïcidale gedachten. Gelukkig eindigt het leven niet altijd op een tragische manier. Als ik beter voor Stiles had gezorgd, had ik hem kunnen redden. Je kan de game meerdere keren spelen om een ander einde te krijgen. Helaas ben ik niet overtuigd om het nog een keer te spelen. Het verhaal is erg duister en krachtig, waardoor je er toch wel negatieve gevoelens aan overhoudt. Desondanks vind ik het knap wat de makers van What Happened hebben neergezet.

What Happened Bodies

Het eindoordeel van Celine Man

What Happened is een bijzondere game met een krachtig verhaal. Na het spelen van de game ga je stilstaan bij het feit dat er helaas veel depressieve zielen rondlopen. Deze gedachte hebben de makers van What Happened goed uitgewerkt. Daarnaast bevatten de settings creatieve elementen en lijkt het net alsof je in de meest absurde nachtmerries bent beland. Hoewel de game realistisch aanvoelt, maakt dit het niet geschikt voor iedereen. De puzzels in de game zijn simpel, maar het verhaal en de verschillende settings maken het interessant genoeg om verder te willen spelen. What Happened kent meerdere eindes en jouw keuzes in de game beïnvloeden jouw einde. Zelf ben ik niet meer van plan om de game een tweede keer te spelen, maar het is het wel waard om het een keer gespeeld te hebben.

 • Pluspunten
 • Interessant verhaal
 • Creatieve elementen
 • Voelt realistisch aan
 • Heeft meerdere eindes
 • Minpunten
 • Niet geschikt voor iedereen
 • Simpele puzzels
Gameliner Score
Aardig

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Celine Man

Celine Man Sommige mensen spelen een game en kunnen deze weer rustig wegleggen. Celine kan dat echter niet. Nee nee, Celine denkt er over na, legt het even weg en schrijft er vervolgens een hele filosofische thesis over. Het is dan ook niet heel erg vreemd dat Celine filosofie studeert. De sky is echter de limit, want die filosofie gaat ze ooit toepassen op Artificial Intelligence en video game design. Celine is waar Skynet zijn oorsprong vindt.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?