WarioWare Gold

 • Ontwikkelaar Nintendo
 • Eerste releasedatum 27 juli 2018
 • Platformen Nintendo 3DS
 • Genre Party
 • Gameliner score

Review: WarioWare Gold - Nintendo 3DS

Dit is WARIO HAHAHA! Ik heb de review overgenomen van Peter! WarioWare Gold is goud waard, GOUD zeg ik je. Dit is de eerste en enige game ooit die zes, nee wel zeven sterren gaat krijgen! Elke micro-game heeft een verslavingsfactor die nog sterker is dan een gokautomaat aan de heroïne. MAAK MIJ RIJK EN KOOP MIJN SPEL HAHAHAHA!

warioware1

Wario’s Weemoed

Wario is voor mij een belangrijk personage, maar mijn review overnemen mag hij toch echt niet. Ondanks dat ik al vanaf een telg van vier fervent gamer ben, zou ik pas mijn eerste eigen Nintendo apparaat in huis krijgen op mijn dertiende. Bij mij thuis was ik zielsgelukkig met gamen op de MSX en pc, en ik ging wel bij vriendjes langs om NES, SNES en Megadrive games spelen. Maar toen kreeg ik in de zomer van 1995 een gameboy met Super Mario Land 3: Warioland. Zo ontdekte ik het genot van handheld gaming, Nintendo en de magie van fysiek games hebben met doosje en boekje. Een half jaar later volgde een SNES, en tja… Nu zit ik met zo’n vijftien consoles en vijftienhonderd fysieke games thuis. Ben ik daarmee net zo hebberig en gretig als Wario? Misschien, al ga ik toch iets socialer met mijn medemens om, mag ik hopen.

Er zijn al even geen echte Wario games meer verschenen, al ben ik ook wel fan van de WarioWare games. Deze lijken allemaal erg veel op elkaar, maar dat mag de pret toch meestal niet drukken. Nu is er een nieuwe game op de 3DS: WarioWare Gold. Wario is voor de verandering weer eens niet in zijn element, want hij is blut. Wario is verslaafd aan goud, geld en rijkdom. Hij besluit daarom een toernooi te organiseren met microgames, dus “let the (micro-)games begin!”

WWG3

Gouden formule

Voor mensen die niet weten wat voor game WarioWare is: je moet in rap tempo mini-mini-games (microgames) spelen, waarbij de uitdaging hem zit in het snel begrijpen van wat de bedoeling is, en dit dan correct uitvoeren voordat de (superkorte) tijd is afgelopen. WarioWare Gold is te zien als de ultieme WarioWare game waarbij ze vrijwel alle voorgaande WarioWare games in hebben gestopt, plus ook nog wat nieuwe. De Wii versie heeft veel unieke nunchuck en balanceergames, die ontbreken begrijpelijk genoeg, maar verder zit er echt een hele hoop in. Het is vooral ook leuk dat er veel games van de GBA titel WarioWare Twisted! inzitten. Dit is de enige WarioWare die ik zelf niet heb, en een titel die sowieso maar weinig mensen hebben gespeeld.

Bij deze WarioWare hebben ze onderscheid gemaakt tussen drie verschillende controls: knoppen, shake-/draai-controls en met touchscreen. Je voelt het al aankomen natuurlijk: wanneer je eenmaal wat verder bent, krijg je ook tournaments waarbij je deze stijlen microgames gemixt achter elkaar krijgt. Je krijgt later ook microgames waarbij je de microfoon moet gebruiken, meestal om te blazen. WarioWare Gold wordt ook pas echt uitdagend in de toernooien waarbij de stijlen zich afwisselen. De game is overigens niet in 3D, maar dit zou met de game's hysterische drukte ook voor episch globale epileptische aanvallen zorgen.

warioware2

Warioriginality

Voegt hierbij WarioWare Gold substantieel veel vernieuwing toe dan de voorgaande delen? Eigenlijk niet, maar toch valt de game te zien als de ultieme handheld versie. WarioWare Gold is meer gevarieerd en meer uitgebreid dan vrijwel al zijn voorgangers. Je hebt naast story mode met behoorlijk veel tournaments ook nog arcade mode, en je kunt gigantisch veel verzameldingetjes vrijspelen. Zo kun je obscure Nintendo speelgoed items verzamelen die ooit echt bestaan hebben, zoals een grijparm en nep-Lego. Er zit ook uitgebreide uitleg bij, wat echt heel leuk is. Je kunt bij WarioWare Gold ook een aantal ander soort mini-spellen of modi vrijspelen. Zo speelde ik al vrij snel een soort mode vrij waarbij je met een amiibo ervoor zorgt dat Wario heel kunstzinnig (en meestal lachwekkend afzichtelijk) dit amiibo figuur naschildert.

Telkens worden de games gebracht door een ander karakter binnen een klein verhaaltje. Mijn favorieten zijn de Volt-characters, omdat je bij hen Nintendo georiënteerde games speelt. WarioWare Gold doet ook iets anders nieuws: het voegt meer verhaal toe aan al die gekke characters die al heel lang met Wario jou overstelpen met micro-games. Daarnaast hebben ze dit keer ook gesproken stemmen, wat toch best een leuke toevoeging is. En zo weten we nu ook dat Wario net als Mario en Luigi een Italiaanse achtergrond heeft, met dezelfde herkenbare typische tongval. De moeilijkheidsgraad is bij WarioWare Gold wel beduidend minder, en bouwt rustiger op dan ooit. Het zorgt ook voor minder frustratie, want de games zijn duidelijker en beter in presentatie dan voorheen. De enige WarioWare die ik eigenlijk nog altijd beter vind is de geniale Wii versie WarioWare Smooth Moves, die om één of andere reden veel te weinig mensen kennen.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

WarioWare Gold is zorgt wel weer voor een feestje op de 3DS. De game-stijl van de WarioWare games is altijd al perfect geweest voor handheld en nergens is dit beter toegepast dan bij deze nieuwste titel. De story mode is niet van lange duur, maar het gaat ook vooral om de replayability bij WarioWare titels. De enorme lading aan afwisselende melige microgames kun je ook los spelen voor high-scores en je kunt ladingen aan extra games, filmpjes en collectibles vrijspelen. Kortom, WarioWare Gold is weer eens een echte originele must-have voor op je 3DS.

 • Pluspunten
 • Afwisselende control-stijl microgames
 • Zorgt weer voor veel meligheid
 • Meer verhaal en uitwerking characters
 • Veel extra's en unlockables
 • Minpunten
 • Veel microgames recycled uit vorige titels
 • Story mode aan de korte kant
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?