WarioWare: Do it Yourself

 • Ontwikkelaar Intelligent Systems
 • Eerste releasedatum 30 april 2010
 • Platformen Nintendo DS
 • Genre Muziek
 • Gameliner score

Review: WarioWare: Do it Yourself - Nintendo DS

Ik moet eerlijk bekennen dat ik bij de naam WarioWare: D.I.Y. (Do It Yourself) me echt afvroeg waar dit spel ooit over zou gaan. Dat is misschien wel een beetje dom van mij, maar toen ik eenmaal het spel in m'n DS had gestopt en veel tutorials en de gebruikelijke teksten aan het begin van iedere game had doorgewerkt, toen voelde deze game als een vertrouwde WarioWare game.

Doe-Het-Zelf-Gamen

Zoals de titel al doet vermoeden, staat in deze game het 'Doe-Het-Zelfen' centraal. In de voorgaande WarioWare spellen was het hoofdtaak om binnen een bepaalde tijd zo snel mogelijk mini-levels uit te spelen. Dit is niet anders in Do it Yourself, behalve dat in deze game jij als speler de mogelijkheid krijgt om zelf levels te fabriceren en deze vervolgens in de fictieve winkels van de wereld van Wario te verkopen. Maar hoe simpel het in elkaar zetten van een level in Wario ook klinkt (of misschien ook niet), dat is het echt niet!

Aan de slag

Voordat je aan het maken van een level begint, moet je het level eerst een naam geven, een goede naam zegt namelijk al veel over het spel wat je maakt. Daarna moet je kiezen hoeveel tijd je hebt om het level uit te spelen, hierbij moet je kiezen uit 'Normal' of 'Long'. Na de lengte van je level te hebben gekozen begint het echte werk pas. Je moet alles zelf in elkaar zetten zoals je dat ook bij een echte game doet, wel makkelijker gemaakt natuurlijk.
Zo heeft een level bijvoorbeeld een achtergrond waarin alles zich afspeelt nodig, maar natuurlijk ook muziek enzovoort. Al deze onderdelen moet je zelf in elkaar zetten, objecten moet je zelf tekenen, muziek zelf componeren, aan dit alles ben je al zeker twintig minuten kwijt. Leuke hiervan is dat je zo'n level helemaal naar wens kunt maken en deze via Nintendo Wi-Fi Connection met de wereld kunt delen, maar ook zelf custom-made levels kunt downloaden en deze kunt spelen! Trouwens, je kunt niet alleen levels in elkaar zetten, maar ook volledige muziekstukken componeren of strips (Comics) maken en deze delen met de wereld. Maar voordat je in paniek raakt; al deze aspecten worden je allemaal uitgelegd in het spel, dus je hoeft hier geen ervaring voor te hebben.

Het Verhaal

Ik kan hier alleen maar kort over zijn. Jammer genoeg zit er in deze WarioWare geen duidelijk verhaal, het spel moet het meer hebben van alleen maar de levels en het doe-het-zelven. Dat is jammer, want ik had graag wat meer verhaal willen zien dan alleen maar het beginfilmpje waar je ook niet echt wijzer van wordt.

Besturing & Uiterlijk

Qua besturing is D.I.Y. totaal niet moeilijk; alle menu's en levels worden bestuurd met de stylus en/of microfoon. Het gaat er vooral om dat je dit spel vaker moet spelen om er meer handigheid in te krijgen. Als we dan naar het uiterlijk kijken, kan ik niet anders zeggen dan dat het er in elk geval goed uitziet. WarioWare zal er natuurlijk nooit volledig 3D uit komen te zien, maar toch staat de game grafisch zijn mannetje. In sommige minigames zijn er wel eens tekeningen gemaakt door Nintendo zelf, waarvan ik denk dat een tweejarige nog mooier kan tekenen, maar ach, die tekeningen hebben ook wel iets grappigs, dus mij hoor je niet klagen!

Het eindoordeel van Haakon Stella

WarioWare: D.I.Y. heeft mij er toe gezet om mijn DS weer eens af te stoffen en in gebruik te nemen. Het spel is zo gemaakt, dat je er niet zo 1, 2, 3 doorheen rent, maar altijd wel bezig gehouden wordt met het spelen van levels of met het Doe-Het-Zelven, en je er nooit echt op uitgekeken raakt. Dit spel is echt een aan om mee te nemen op vakantie. WarioWare: D.I.Y. is door iedereen, jong of oud, te begrijpen en het verveelt niet snel. Enige minpuntjes zijn de vele teksten die je door moet werken en vaak wil skippen aan het begin van de game en dat je niet zelf op een willekeurig moment kunt saven, maar voor de rest is het echt een topgame!

 • Pluspunten
 • Graphics in orde
 • Eenvoudige besturing
 • Makkelijk te begrijpen
 • Zal niet snel vervelen
 • DOE HET ZELF GAMEN!
 • Minpunten
 • Geen (duidelijke) verhaallijn
 • Niet zelf kunnen saven
 • Soms veel te veel teksten die je het liefst zou willen skippen
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?