Warhammer 40,000: Space Marine

 • Ontwikkelaar Relic Entertainment
 • Eerste releasedatum 6 september 2011
 • Platformen Pc, Xbox 360, PlayStation 3
 • Gameliner score

Review: Warhammer 40,000: Space Marine - Xbox 360

Grote mannen in grote gepantserde pakken die met grote wapens grote hordes vijanden tot grote hopen kleine stukjes hakken, wat gepaard gaat met grote ladingen bloed die van je grote Full HD scherm afspatten. Klinkt als een game die we al eerder gespeeld hebben. Een groot probleem? Grote NEE!

De man met de hamer

De Warhammer (40K) wereld is bepaald geen hamertje-tik. De wereld is zo koud en bot dat peuters WW2-docu's krijgen te zien in plaats van Tik-Tak, en als dagelijks fruit een muilpeer, om alvast bekend te zijn met de ijzeren smaak van bloed in je mond. Deze smaak proef jij ook maar al te vaak wanneer je een Space Marine bent. Geregeld je eigen bloed, maar nog veel vaker die van je vijand, want de bloedfonteinen die je iedere minuut kweekt tijdens de werkuurtjes slingeren geregeld een lading vers rood levenssap richting jouw hoofd/mond. Maar zo hoort dat bij Warhammer 40K, want het leven gaat daar niet over rozen, maar door de bloedzee van jouw vijand.

Video games workshop

Iedereen zal inmiddels wel een beetje bekend zijn met de Warhammer wereld. Of je het nu over de normale versie hebt, of over de 40.000 wereld, het is een rijk universum vol van gigantisch over de top ontworpen characters, oorlog en geweld. Perfect dus om er games van te maken. Inmiddels zijn er ook al een heel aantal gemaakt, waarvan de meeste van redelijk goeie kwaliteit. Nu heeft men voor het eerst een third-person actie game gemaakt, helemaal in de stijl en gratie van de populaire games in dat genre ( ja, Gears of War is duidelijk een inspiratie). En reken maar dat alles over de top is. Na 10 minuten spelen kwam mijn eerste Achievement: ik had al 100 vijanden gedood.

Spijker op de kop

Het verhaal is niet erg belangrijk bij Space Marine, al is het wel duidelijk dat de wereld heel uitgewerkt is en rijk aan geschiedenis. Wel gaat men er vanuit dat jij jezelf maar op de hoogte houdt. Persoonlijk vind ik dat wel fijn, want het zorgt ervoor dat de dialogen allemaal niet zo belachelijk stom zijn doordat men alles loopt uit te leggen de hele tijd, alsof de hoofdpersoon in de game iemand is die zijn eigen leefwereld niet kent. Maar het verhaal komt erop neer dat je met je team van Space Marines enorm brute wapens genaamd Titans moet confisceren op een planeet, voordat de vieze Orcs jou voor weten te zijn. Iedereen heeft een Brits accent in de game, wat weer eens iets anders is dan Yankee of New York Gangsta. Mark Strong spreekt de hoofdpersoon Captain Titus in, dus dat zit helemaal snor.

Gears Of Warhammer

De vergelijking met Gears Of War valt niet te ontkennen: simpel ontworpen, constant doorlopende levels waarbij je steeds in net iets wisselende omstandigheden alle vijanden dood moet maken. Is het dan een rip-off, zoals veel mensen zeggen? Je zou kunnen zeggen van wel, maar Donkey Kong Country ga ik ook niet een 2 geven omdat het een platform game is waarbij je naar rechts moet lopen net als alle andere platformers. Dit ga ik dus ook niet doen bij Space Marine. Gears Of War heeft ook niks origineels en er zijn voor GOW 1 zat games geweest met precies dezelfde opzet in gameplay. Enige verschil is dat Gears Of War het exceptioneel goed wist te doen, waarbij alles was uitgewerkt. Space Marine komt eerlijk gezegd wat dat betreft hier dicht bij in de buurt.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

Space Marine is dan qua singleplayer wel een beetje aan de korte kant, de rit die je hebt is er wel eentje die echt dik genieten is. Qua gameplay hebben we het allemaal al vaak gezien, maar zo vloeiend en bruut als dat Space Marine speelt is toch zeldzaam. Het meest originele is de setting, want zo'n over de top wereld als Warhammer is toch uniek, en je kan op 'n of andere manier het verleden en de wereld proeven. Persoonlijk zou ik het wel leuker vinden als men eens een Mass Effect stijl game zou maken van Warhammer 40K, want de wereld is er rijk genoeg voor. En dan heb je tenminste ook nog een dik verhaal en vette sub-plots, in plaats van alleen actie zoals bij Space Marine. Hele (h'le, HELE) brute, heerlijke bloederige actie, dat dan weer wel.

 • Pluspunten
 • Bloederig, bot en grof
 • Afwisselende actie
 • Warhammer wereld is vet
 • Hakt er vloeiend doorheen
 • Minpunten
 • Aan de korte kant
 • Weinig verhaal
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?