Check hier alle E3 2021-content

Vertigo

  • Ontwikkelaar Icon Games Entertainment
  • Eerste releasedatum 27 maart 2009
  • Platformen Pc, Nintendo Wii
  • Gameliner score

Review: Vertigo - Pc

Iedereen heeft het als klein kind wel eens gedaan; spelen met knikkers, en dan in het speciaal met een knikkerbaan. Ik kon als kleine dreumes in ieder geval eindeloos spelen met zo'n knikkercircuit. Steeds maakte ik weer een andere baan, waarop ik de knikkers tegen elkaar liet racen en bijhield wat de kampioensknikker was in een zelf opgezet toernooi. Die tijden liggen echter ver achter me, maar net toen ik dacht dat ik er nooit meer mee zou spelen, kwam Vertigo binnen"

Waar het in Vertigo uiteindelijk op neer komt, is dat jij als ronde bal (of knikker, Xorber, wat je wilt) zo snel mogelijk een parcours af moet leggen. Hiervoor word je beloond met een medaille, waarbij je uiteraard een hogere plaats krijgt bij een snellere tijd. Als je echter via de normale weg probeert de hoogste trede van het podium te bereiken, is het bijna onmogelijk om die gouden medaille te halen. Vandaar dat je op zoek moet naar kortere routes. Afsnijden dus!

Klinkt allemaal leuk en aardig, maar als je een tijdje aan het spelen bent merk je dat dit eigenlijk het enige is waar het in de game om draait. Het verhaal achter de game (dat je lid bent van de Elite Xorb Racing Corporation) slaat eigenlijk nergens op en is alleen maar ter aanvulling. Je bent dus continu maar aan het racen met je eigen 'Xorber' en probeert op elk parcours een zo snel mogelijke tijd neer te zetten. Helaas is het verbeteren van jezelf de enige uitdaging van Vertigo, waardoor de herhalingsfactor een grote waarde heeft, een negatieve welteverstaan.

Met je Xorber naar de garage

Gelukkig zijn er ook nog een aantal goede elementen in de game. Nou ja, laat ik nou niet overdrijven, eigenlijk maar 'n; het tunen van je eigen Xorber. Je hebt qua uiterlijk vrij veel mogelijkheden, zodat je jouw knikker geheel naar eigen smaak kunt aanpassen. Naast de buitenkant kan ook de binnenkant worden geoptimaliseerd, door je Xorber bijvoorbeeld een snelheid upgrade mee te geven, of door ervoor te zorgen dat hij beter en sneller kan remmen, wat belangrijk is als je met hoge snelheid opeens de bocht om moet.

Je kunt Vertigo op verschillende manieren besturen, maar ik zal maar meteen verklappen dat geen van alle echt goed werkt. De eerste manier is met het toetsenbord. Met behulp van de pijltjestoetsen kun je de Xorber door het parcours heen jagen, maar zoals je weet kun je jezelf met de pijltjes maar in maximaal acht richtingen verplaatsen. De andere manier, de besturing met de muis, doet het helaas niet veel beter. Weliswaar kun je jezelf nu echt in alle mogelijke richtingen verplaatsen (behalve verticaal uiteraard, je kunt niet vliegen), maar verder werkt de muisbesturing ook voor geen meter. Het voelt gewoon niet lekker aan allemaal. Mijn laatste poging om nog wat van de besturing te maken door mijn controller aan te sluiten liep ook in het honderd. De game kan er niet mee overweg; de controller wordt zelfs niet herkend.

Al met al werkt de gameplay niet al te best; de besturing is om te huilen, maar gelukkig zijn daar de graphics nog" of toch niet. Het laatste beetje hoop dat je nog zou kunnen hebben als je het hebt kunnen opbrengen tot hier te lezen vervliegt nu waarschijnlijk ook. De wereld die je krijgt voorgeschoteld komt regelrecht uit games van vijf jaar geleden. Je Xorber doet het al niet veel beter en de baan waarover je racet is ook uit het tijdperk van Adam en Eva. Ook op het gebied van de graphics kan Vertigo dus geen deuk in een pak boter slaan.

Het eindoordeel van Yordi Verkroost

Vertigo heeft zonder twijfel een origineel concept in handen, maar is jammerlijk gefaald in de uitvoering ervan. Zowel de gameplay, de graphics en de besturing zijn ver onder de hedendaagse standaard, en dat maakt Vertigo tot een gemiste kans. Het had zeker potentieel om een leuke game te kunnen zijn, maar door het falen van de drie essentiële factoren van een game is het de ontwikkelaar niet gelukt. Jammer!

  • Pluspunten
  • Veel mogelijkheden te tunen
  • Minpunten
  • Grafische geschiedenis
  • Onbestuurbaar
  • Falende gameplay
Gameliner Score
Afschuwelijk

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?