Transformers: War for Cybertron

 • Ontwikkelaar High Moon Studios
 • Eerste releasedatum 25 juni 2010
 • Platformen Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii
 • Gameliner score

Review: Transformers: War for Cybertron - Xbox 360

Wie tegenwoordig denkt aan Transformers denkt vaak aan de twee wangedrochten die Michael Bay de afgelopen jaren de bioscoop in stuurde. Ok', wangedrochten is wat overdreven en toegegeven; Megan Fox is een erg smakelijke vertoning, vooral als ze voorover gebogen over een motorblok klaarstaat om eens flink" Al met al waren het vermakelijke popcornfilms, maar de naam Transformers waren ze allerminst waardig. De films draaiden om een oorlog tussen robots die in voertuigen konden veranderen en die robots droegen toevallig ook nog dezelfde namen als mijn vroegere helden, maar daar hield de vergelijking dan ook op. Weemoedig stopte ik nog weleens een G1 dvdtje in mijn dvd-speler, in de hoop dat het aanzien van mijn vroegere helden ooit in ere zou worden hersteld. Is Transformers: War for Cybertron opnieuw een schaamteloze verkrachting van een prachtige licentie, of is hier iets anders aan de hand?

Verplicht voer voor de liefhebbers!

Laat ik de bovenstaande vraag maar meteen beantwoorden. Transformers: War for Cytertron is absoluut een game die de originele Generation 1 serie met respect nieuw leven inblaast. Alle transformers van weleer zijn van de partij. En dan niet in verziekte Michael Bay-vorm, maar op een manier die de echte liefhebbers van de jaren '80 serie zeker zal bekoren. Onder andere Optimus (in de game nog geen Prime), Megatron, Starscream, Bumblebee, Mirage, Soundwave en anderen kom je tegen of kun je zelf onder de knoppen nemen. Hoewel ze wel enigszins zijn opgepoetst en daardoor een stukje stoerder ogen, herken je ze meteen, ook aan de stemmen. Voor Optimus heeft men Peter Cullen, die ook de stem in de tekenfilms deed, weten te strikken. Daarentegen klinken de typische stemmen van Megatron en Starscream helaas een stukje tammer, al zijn ze wel overtuigend. Gelukkig staat hier dan weer de stem van Soundwave tegenover. Die is spot-on!

Voor de groentjes

Als ik wil kan ik als fan nog wel heel wat alinea's doorgaan met raaskallen over hoe geweldig deze game trouw blijft aan G1. Wat te denken van de manier waarop de levels aan elkaar worden gepraat? De tekst op het scherm wordt voorgelezen door een stem die precies zo klinkt als de stem die het verhaal in de tekenfilmserie vertelde en brengt je dus meteen in de juiste stemming. Maar genoeg over dat alles. Hoe is de game? Die is ook behoorlijk goed speelbaar. Denk aan een Gears of War meets Halo. Samen met twee andere transformers doorloop je de verschillende levels, waarin je verschillende vijanden over de kling jaagt. In de Decepticons campagne schiet je Autobots overhoop en in de Autobots campagne logischerwijs de Decepticons. Hoewel het verhaal niet zo episch in beeld wordt gebracht als in eerder genoemde games, vind ik de gameplay door de altmode (de voertuigvorm) persoonlijk een stuk interessanter.

Spring, vecht, schiet, transformeer, race, vlieg en bewonder

Het is heerlijk om al schietend op een tegenstander af te racen, via een schans een grote jump te maken, in de lucht te transformeren en je tegenstander met een màªleeaanval uit te schakelen. Dit gegeven maakt de gameplay al meteen stukken interessanter dan welke andere shooter dan ook. Vertaal deze gameplay naar een uitgebreide multiplayermodus en je snapt dat ook niet-liefhebbers van transformers deze game zeker een kans moeten geven. Alle bekende multiplayermodi als deathmatch, team-deathmatch en capture the flag zijn aanwezig. Bovendien is daarnaast ook de hele singleplayer campagne coöperatief online te spelen.

Het eindoordeel van Klaas Kuipers

Ik had eigenlijk niet meer verwacht dat ik dit nog mocht meemaken, maar eindelijk is er een bevredigende hernieuwde kennismaking met de robots in vermomming. Transformers: War for Cybertron blijft trouw aan de stijl waarvoor ik vroeger elke zaterdagmorgen uit mijn bed kroop. Het verhaal achter de campagne speelt zich voor de tekenfilmserie af en belicht de machtzucht van Megatron, die op zoek is naar Dark Energon. Daarbij zie je onder andere hoe hij Starscream ontmoet. Verplichte kost dus voor de fans. Daarnaast staat ook de gameplay als een huis, is het geluid overtuigend en ziet het geheel er ook behoorlijk gelikt uit. Minpuntje is dat de hele game zich afspeelt op Cybertron, waardoor omgevingen vaak veel op elkaar lijken. Laat dit je er echter niet van weerhouden deze onderhoudende shooter eens te testen. Voor transformers fans is dit verplichte kost. Autobots, roll out!

 • Pluspunten
 • Trouw aan G1
 • Altmode zorgt voor interessante gameplay
 • De stem van Soundwave
 • Minpunten
 • Campagne aan de korte kant
 • Weinig afwisseling in locaties
Gameliner Score
Perfect

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?