Check hier alle E3 2021-content

TrackMania Turbo

 • Ontwikkelaar Ubisoft
 • Eerste releasedatum 24 maart 2016
 • Platformen Pc, PlayStation 4, Xbox One
 • Gameliner score

Review: TrackMania Turbo - PlayStation 4

TrackMania klinkt voor veel competitieve gamers als muziek in de oren. De franchise staat bekend om zijn simpele insteek, maar intuïtieve gameplay. Nu presenteert Nadeo in samenwerking met Ubisoft de nieuwe telg in de serie, TrackMania Turbo. Het is een grote klus om de fans tevreden te stellen, maar ik ben van mening dat het Nadeo is gelukt.

onbekend

Tracks, tracks en nog eens tracks

Track-Mania-Turbo, de titel van de game zegt al genoeg. Deze game is opgebouwd uit tracks, complete chaos en supersnelle gameplay. Visueel spettert de game van het scherm af en ook het gehoor wordt beloond met een dikke soundtrack. Bij het opstarten van de game kan je direct in de singleplayer duiken. Beginnende spelers doen hier wijs aan, aangezien de game behoorlijk wennen is. In eerste instantie zijn er veertig tracks beschikbaar, welke zijn onderverdeeld in vier verschillende categorieën. Het stopt echter niet bij slechts veertig tracks. Naarmate je medailles verdient, speel je namelijk meer toernooien vrij die telkens een tikkeltje moeilijker worden. In totaal komt het aantal campagnetracks uit op tweehonderd, maar ook daar stopt het niet. Er is namelijk een mogelijkheid om oneindig veel unieke tracks te spelen, maar daarover later meer.

De vier categorieën bieden elk een eigen speelstijl. Deze speelstijl wordt bepaald door vier verschillende auto's. Toernooi 'n staat volledig in het teken van driften. De uitdaging ligt hier vooral in de scherpe bochten en grote jumps. Toernooi twee wordt gereden met een rallywagen. Reken hier vooral op modderige wegen en een slipperige besturing. Toernooi drie is de nieuwe aanvulling van TrackMania Turbo. Deze categorie, genaamd Lagoon, wordt gereden met een supersnelle wagen die als een rollercoaster over gemagnetiseerde tracks scheurt. Houd hier vooral rekening met de twitchy gameplay. Toernooi vier, Stadium, wordt uitgereden in een stijlvolle F1-wagen. Deze categorie is puur ontwikkeld voor de puristen die koste wat kost de snelste tijd willen neerzetten.

onbekend

Bloedjesnel

TrackMania Turbo is typisch zo'n game die of direct een succes blijkt of de plank volledig mis slaat. De arcade-achtige stijl en de, af en toe ietwat flauwe, humor moeten je maar net aanspreken. Daarbij is het dankzij de razendsnelle gameplay mogelijk dat een aantal gamers in het beginstadium afhaakt, maar de volhouder wint uiteindelijk. Wanneer je door alle mania (zoals verkeersborden, slingerbochten en de nodige zeppelins) heen kijkt, zit er een zeer diepgaande racer in TrackMania Turbo verscholen. De game is makkelijk om op te pakken, maar zeer moeilijk om te meesteren. De auto's scheuren over de baan en hierdoor kan het voelen alsof jij weinig controle hebt. Het tegendeel is echter waar. Ieder tikje aan het stuur doet ertoe en dat valt vooral op wanneer je met fanatieke vrienden speelt.

In het spelen met vrienden schuilt de ware charme van TrackMania Turbo. Ja, de game is solo leuk om te spelen, maar voeg daar een aantal competitieve gasten aan toe en je hebt pas echt feest. Het doel van TrackMania is om de tweehonderd standaardlevels in een zo snel mogelijke tijd te voltooien. Op ieder level kan je een bronzen, zilveren en gouden medaille halen. Daarnaast is er de illustere groene medaille, die ontgrendeld wordt wanneer je de tijd van de trackbouwer verslaat. Het gaat veelal om honderdsten van secondes, en het is aan jou om deze honderdsten ergens op de baan te pakken. Je kunt echter ook tijden van vrienden bekijken en deze proberen te verbreken. Zo zag ik mezelf vaak genoeg tijden van collega Ruud najagen zonder dat er daadwerkelijk wat te behalen viel.

onbekend

Multiplayer madness

Zoals ik al eerder zei, draait het in TrackMania Turbo allemaal om competitie. Het verbeteren van tijden en het aanscherpen van je eigen tijd is een must. Nadeo heeft aan iedere vorm van samenspelen gedacht. Zo kan je gezellig op de bank spelen met drie anderen of kan je online de strijd opzoeken in goedgevulde lobbies. Beide vormen van multiplayer hebben zo hun eigen charme en unieke modi. E'n van deze unieke modi is de local multiplayer-modus, Double Driver. In Double Driver bestuur je met twee spelers 'n auto. Je begrijpt vast dat dit hilarische, maar ook frustrerende taferelen oplevert. Tevens biedt de Double Driver-modus dezelfde tracks als de singleplayer campagne, waarbij ook medailles te verdienen zijn.

Online valt er in de multiplayer ook genoeg te beleven. Je kunt diverse modi selecteren die goede afwisseling tussen competitie en fun bieden. Zo kan je stunt-mode aanzetten voor wat meer chaos, maar kan je ook de normal-mode aantikken voor de puristen in de lobby. Nu haal ik het meeste plezier uit de normale races, aangezien ik zeer competitief ben ingesteld, maar ik kan me voorstellen dat de casual gamer meer plezier haalt uit de overige modi. Het ultieme doel is natuurlijk om de snelste tijd in de lobby neer te zetten en hiermee je tegenstander op de kast te jagen.

onbekend

Bob de bouwers

Voor de spelers die even rust moeten creëren tijdens het hard gaan, heeft Nadeo een andere zeer vermakelijke modus ontworpen. In de trackbuilder-modus kunnen spelers eigen tracks ontwerpen en deze online plaatsen voor andere spelers. Bouwers krijgen alle opties geboden om een unieke zelfgemaakte track te creëren. Zo kan je niet alleen de loop van de baan bepalen, maar ook de omgeving en de auto waarmee je rijdt. Overigens is het niet nodig om zelf een gehele opzet te maken. De game bevat namelijk ook een automatische trackbuilder die telkens weer een unieke track op het scherm tovert. Dit is typisch zo'n modus die de speelduur aanzienlijk verlengt.

Eigen tracks creëren is natuurlijk leuk, maar het is ook leuk om met je eigen unieke auto over de baan te scheuren. Gelukkig heeft Nadeo daarom de Garage & Mix-modus toegevoegd. In deze virtuele garage kan je de vier verschillende auto's naar hartelust customizen met diverse paintjobs, helmen en andere visuele foefjes. Gedurende het beginstadium van de game oogt de garage tamelijk leeg, maar dat verandert naarmate je medailles verdient. Bij iedere milestone ontvang je namelijk steeds meer ontwerpen die gebruikt kunnen worden.

onbekend

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

TrackMania Turbo is voor competitieve spelers een geschenk uit de hemel. De game zit strak in elkaar en oogt subliem. Ook casual gamers gaan voldoening uit deze game halen, maar ik verwacht dat deze een stuk eerder afhaken dan de fanatiekelingen. De tracks die geboden worden, zijn gevarieerd en bieden pittige uitdagingen. Het kan echter zo zijn dat niet iedere cup voor jou persoonlijk is weggelegd. Zo had ik veel moeite met Rally en Lagoon, maar ging ik wel helemaal los op Stadium en Drift. Smaak speelt dus ook een grote rol in deze game, maar doorzetters worden beloond met een supervette titel voor een superdikke prijs. De game is namelijk verkrijgbaar voor een schamele 34,99 euro en dat is een prikkie voor een contentrijke game als deze.

 • Pluspunten
 • Speelt subliem
 • Veel variatie
 • Multiplayer is te gek
 • Rijk aan content
 • Minpunten
 • Competitiviteit is een must
 • Kan erg druk ogen
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?