Tools Up!

 • Ontwikkelaar The Knights of Unity
 • Eerste releasedatum 3 december 2019
 • Platformen Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
 • Genre Puzzel, Party, Indie
 • Gameliner score

Review: Tools Up! - PlayStation 4

Als je niet zo'n fan bent van games als Overcooked! en Overcooked! 2 dan kun je deze review links laten liggen. Tools Up! is namelijk precies zo'n game. Niet alleen het uitroepteken in de naam van de game vertoont gelijkenissen, ook het hele concept lijkt een op een gekopieerd te zijn. Zelfs in zoverre dat ik bij de aankondiging van Tools Up! aanvankelijk dacht dat het van dezelfde ontwikkelaar kwam, maar Ghost Town Games heeft niets met Tools Up! van doen. Een groot verschil met de succesvolle Overcooked!-franchise is dat het kookthema plaats heeft gemaakt voor klussen. Ik kan het beide voor geen meter, dus kon ik mijn lol op tijdens het reviewen van deze game.

Tools Up2

Tergend simpel

Als je gek bent op het klussen in huis, dan is Tools Up! wel een game om in de gaten te houden. In deze game doe je namelijk niets anders dan woningen voorzien van een nieuw likje verf, het leggen van laminaatvloeren of het slopen van tussenmuren. Wat je precies moet doen kom je te weten aan de hand van een kaart die ergens in de woning verstopt ligt. Als je deze opent zie je precies wat er moet gebeuren. Klinkt simpel toch? De crux zit hem echter in de tijdslimiet die je opgelegd krijgt. Je moet van alles vernieuwen, maar wel binnen een bepaalde tijdspanne. Aan de tijd zit een bepaalde sterrenscore gekoppeld waarmee je kunt zien hoe goed je het hebt volbracht. Doe je er te lang over, dan eindigt het level automatisch. Voltooi je alle opdrachten wel binnen een bepaalde tijd, dan krijg je sterren uitgereikt. Hoe sneller je het doet, hoe meer sterren.

De controls van Tools Up! zijn kinderlijk eenvoudig. Het verven van een muur heeft dus weinig om het lijf, maar daarin zit hem ook het probleem. Doordat de besturing zo simpel is en je gebonden bent aan een tijdslimiet, ben je geneigd alles te snel te willen doen. De spullen die je kunt oppakken worden automatisch geselecteerd aan de hand van hoe je staat. Als je te snel wil, dan is de kans groot dat je telkens de verkeerde spullen oppakt en dat kost natuurlijk ook weer tijd. In feite is het enige dat je kunt besturen je personage. Alleen als je de kaart oppakt kun je de camera draaien. Dit kan best handig zijn om te doen, want je vanuit de standaard camerapositie heb je niet zicht op alle muurtjes en vloerdelen. Doe je dit niet, dan bestaat dus de kans dat je iets overslaat of vergeet mee te nemen met klussen.

Tools Up3

Welgeteld twee gamemodi

In het begin van de verhaalmodus - voor zover je het een verhaal kunt noemen - zijn de levels nog overzichtelijk en simpel, maar naarmate je verder komt in de game wordt het telkens iets lastiger en zijn er ook obstakels die het je moeilijk maken. Zo kan er bijvoorbeeld allerlei troep op de vloer liggen, staat een woning vol met spullen die je niet nodig hebt, heb je te maken met lava of is er een hond die constant in de weg loopt. Allemaal hobbels op de weg die genomen dienen te worden. Je moet elke woning namelijk opknappen, maar ook weer netjes opgeruimd achterlaten. Het volledig verhaal bestaat uit een stuk of dertig levels, waarbij ieder level zo'n vier of vijf minuten in beslag neemt. Als je er een beetje bedreven in bent, dan heb je de game dus al in een paar uurtjes uitgespeeld.

Althans, het verhaal, want als je dat hebt voltooid dan rest je nog een partymodus. Jammer genoeg voegt dit echt werkelijk helemaal niets toe aan de game. Je speelt namelijk gewoon weer de dertig levels die je eerder al in het verhaal hebt gespeeld en de opdrachten zijn altijd hetzelfde. Het enige verschil is dat het tijdslimiet iets strakker afgesteld staat en dat het daardoor wat moeilijker zou moeten zijn. Waar ik bij Overcooked! en Overcooked! 2 soms nog weleens moeite had om bij bepaalde levels drie sterren te kunnen halen, is dat bij Tools Up! totaal niet het geval. De moeilijkheidsgraad ligt dusdanig laag dat je veelal ruim binnen de tijd al klaar bent met alle opdrachten. Het gebrek aan meer levels en de veel te lage moeilijkheidsgraad maken de game een stuk minder interessant.

Tools Up4

Buurman, buurman, buurman en buurman

Een game als Tools Up! is - zelfs met de tegenvallende moeilijkheidsgraad - best leuk om te spelen, maar het is wel echt een co-opgame. Natuurlijk kun je de game wel in je eentje spelen, alleen dan is er geen zak aan. Dus dat raad ik je zeker niet aan. Het leukst is dit om in een vriendensetting wat potjes Tools Up! te spelen, maar ook lekker op de bank met een vriend, vriendin of vage kennis is prima te doen. Zolang jij en je vrienden een beetje bestendig zijn tegen frustratie, want evenals de tegenhanger met kookthema kan deze game zo af en toe best het bloed onder je nagels vandaan halen. Dat is wat mij betreft juist wat een game als dit leuk maakt.

Het eindoordeel van Patrick Lamers

The Knights of Unity hebben met Tools Up! een best aardige game afgeleverd waarbij ze goed hebben gekeken naar games als Overcooked! en Overcooked! 2. Zeker als je samen met vrienden bent is dit een game waar je een aantal uren plezier aan kunt beleven. Toch mist de game de moeilijkheid van de Overcooked!-games en vlieg je door de levels heen alsof het niets is. Daarbij voegt de game ook niets vernieuwends toe aan wat we al kennen van de games waarin koken centraal stond.

 • Pluspunten
 • Leuk om te spelen
 • Variatie in levels
 • Veel verschillende personages
 • Minpunten
 • Te weinig vernieuwing
 • Snel uitgespeeld
 • Niet leuk om alleen te spelen
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Patrick Lamers

Patrick Lamers Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?