Check hier alle E3 2021-content

Tom Clancy's The Division: Underground

 • Ontwikkelaar Ubisoft
 • Eerste releasedatum 22 november 2016
 • Platformen PlayStation 4
 • Gameliner score

Review: Tom Clancy's The Division: Underground - PlayStation 4

The Division krijgt zijn tweede uitbreiding, genaamd: Survival. Nu stond ik hier niet direct om te springen, maar toch begon ik aan de review. De straten van New York had ik wel een beetje gezien, zeker nadat ik uren in Underground heb gespendeerd. Toch wist Survival mij opnieuw te grijpen. Deze uitbreiding weet namelijk weer iets nieuws te bieden wat ik eigenlijk in eerste instantie had verwacht van de game. Eindelijk kunnen we vechten tegen de barre leefomstandigheden van The Division. Zoals je wellicht al kunt opmaken uit deze introductie ben ik aardig positief over deze nieuwe uitbreiding.

ontbrekende afbeelding

Yes, een beanie!

Onderhand heb ik een flink aantal uren door de straten van New York gewandeld. Ik heb de dikste loot en voel me dan ook onverslaanbaar. Survival gooit al die progressie echter zonder medeleven uit het raam. Er is namelijk cruciale informatie omtrent krachtige medicijnen in de Dark Zone te vinden. Ik ben the bomb dus stap in een helikopter om die zooi op te halen. Er is echter een hevige sneeuwstorm gaande die de helikopter zonder pardon uit de lucht weet te halen. Vervolgens blijf je achter met een basis uitrusting en is het aan jou om je weer een beetje op de been te helpen.

Het zit je echter niet mee, want die sneeuwstorm houdt niet op omdat jij het koud hebt. Je moet nu dus ook vechten tegen de kou en dat doe je het beste met wat dikkere kleding. Het is dan ook tof dat kleding je nu ook daadwerkelijk warmte verschaft. Eindelijk sta ik te jubelen omdat ik een nieuwe muts vind, aangezien deze wat warmte verschaft en dus daadwerkelijk voordelen heeft. Daarbij moet je ook nog eens vechten voor eten en drinken. Vind je 'n van de essentiële levensbehoeften niet, dan zit je op den duur zwaar in de nesten. Nog vervelender: 23 andere Agents zijn ook op zoek naar die waardevolle loot. Het is in Survival daadwerkelijk eten of gegeten worden.

onbekend

Schuilen in angst

De sneeuwstorm ontneemt alle zicht en geeft een heel nieuw beeld van New York. Sneeuw is niet weg te denken en hoopt zich op tegen auto's en natuurlijk op je schouders. Niet alleen kleding, maar ook onderdak biedt warmte. Een winkel of appartement is dan ook altijd een heerlijk aanzicht zodat je jezelf even kunt opwarmen. Je kunt er voor kiezen om tegen andere Agents te strijden, of om deze uit te sluiten. De andere Agents kunnen je grootste vriend of vijand zijn. Ik kies liever voor het eerste aangezien dat een hele nieuwe dimensie geeft aan het overleven. Samen sta je sterker alleen zit verraad in een klein hoekje. Als er vette loot ligt is er altijd weer een discussie over wie het oppakt. In veel gevallen eindigt die discussie echter met een knal.

De Survival-uitbreiding rust op de permadeath. Dood is dood en dat betekent dus opnieuw beginnen. Toch is dat niet erg want je kunt niet iedere keer winnen. Het doel is uiteindelijk om het medicijn uit de Dark Zone op te halen en te evacueren met een helikopter. Vaak ga je die helikopter echter niet zien aangezien de kou, honger, dorst en andere Agents je al lang de kop hebben omgedraaid. Nadat je het loodje hebt gelegd of bent geëvacueerd krijg je een scorescherm te zien met een x aantal punten die uitgedeeld worden voor de duratie, kills, gevonden loot en ga zo maar door. Vervolgens is het opnieuw beginnen en weer vanaf nul beginnen.

onbekend

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

The Division: Survival is erg tof mits je van survivalgames houdt. Dit is een modus die eigenlijk al vanaf het begin in de game had moeten zitten en biedt een flinke uitdaging. Er is geen verschil tussen alle spelers en dat is wat de uitbreiding best tof maakt. Daarbij komt er dit keer veel meer tactiek kijken. Ga je direct de straat op voor de loot, of ga je voor de veilige manier en wacht je een aantal uurtjes? Het is trial en error en iedere keer is de ervaring weer anders. Daarbij is dit echt Survivallen en geeft de naam van de uitbreiding een realistisch beeld van de content. Kleding, eten en andere loot doen er echt toe en andere Agents zijn te alle tijden gevaarlijk. Ben je echter niet zo van de permadeath? Dan is survival niks voor jou.

 • Pluspunten
 • Echt overleven
 • Vechten voor wat je waard bent
 • Sneeuwstorm is heftig
 • Deceptie en verraad onderling
 • Minpunten
 • Het moet maar net je ding zijn
 • Waarom zat dit niet in het origineel?
 • Hoelang blijft het leuk?
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?