Tom Clancy's H.A.W.X. 2

 • Ontwikkelaar Ubisoft
 • Eerste releasedatum 2 september 2010
 • Platformen Pc, Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii
 • Gameliner score

Review: Tom Clancy's H.A.W.X. 2 - Xbox 360

"Ready for my second take-off, over."
"HAWX 2, you are cleared for take-off"
"Affirmative, starting engines"
De piloot keek ter controle nog even naar alle metertjes en waarden en trok toen rustig het pookje naar zich toe. Langzaam steeg hij op. Vrij was hij, los van de aarde, los van alle kopzorgen en dagelijkse lasten. Als een engel vloog hij door de lucht in zijn zwaar bewapende straaljager.
"Ja, ja, ja!", zei de piloot vrolijk, en riep vervolgens: "DAT WORDT WEER LEKKER VLIEGTUIGEN, GEBOUWEN EN MENSEN OPBLAZEN VANDAAG. HOEZEE!"

H.A.V.I.K. legt een ei

De eerste H.A.W.X. titel kwam niet al te lang geleden uit en de game werd verschillend beoordeeld. De 'n vond het te simpel spelen, de ander vond het juist weer heel fijn dat Papa Programmeur je handje vasthield tijdens je vluchten. Ondanks dat dit soort verschillende meningen altijd bestaan, vlogen de ontwikkelaars bij deze titel wel erg alle kanten op. Nu heeft het tweede H.A.W.X. deel vleugeltjes gekregen die onder toezicht van de heer Tom Clancy gespreid mogen worden. Uw favoriete verslaggever Peter Scheffer was aanwezig bij het event.

Tom (Clancy's) Cruise-control

Binnen een half uur was het al duidelijk dat het nog jonge ontwikkelteam (dat met H.A.W.X. 2 pas zijn tweede titel uitbrengt) er hard aan heeft gewerkt om de game op alle fronten uit te breiden en te verbeteren ten opzichte van het eerste deel. Het gebruikelijke schiet- en vliegwerk hebben het nodige sleutelwerk ondergaan in de hangar, waardoor je nu veel overzichtelijker kunt knokken in de lucht. Persoonlijk vond ik de besturing van de eerste H.A.W.X. ook al best ok', maar dit keer speelt het nog een stuk beter en dat nota bene (nota vleugels?) zonder dat je tere pilotenhandje continu vastgehouden moet worden. Dat je echte Top Gun skills hebt moet je nu trouwens ook echt bewijzen, aangezien je deze keer geregeld zelf de vliegende oorlogswapens van de grond moet zien te krijgen om deze vervolgens ook weer netjes (in 'n stuk) aan de grond te zetten. Is natuurlijk ook wel zo leuk voor de piloot.

World Police

Al deze nieuwe features vond men echter nog niet genoeg, want je hebt nu nog meer verschillende soorten missies. Je kunt bijvoorbeeld de gunner van een spyplane spelen en met een nachtcamera controleren of de stad onder je veilig is. Onder veilig houden verstaan we hier overigens het opblazen van de halve stad, maar ja, dat gaat nog altijd voor realisme. Het verhaal zit ook slim in elkaar en blijft origineel, omdat je met verschillende karakters speelt die ieder bij een andere divisie zitten en uit een ander land komen. Zo speel je de ene missie met de gebruikelijke 'American patriot' en de andere missie weer met een 'Courageous Brit' of een 'Brutal Russian'. Er wordt voor ieder land steeds een bepaald clich' aangehaald, maar gelukkig weet men dit bij H.A.W.X. 2 binnen de perken te houden. Persoonlijk miste ik de Flying Dutchman, maar dat is natuurlijk weer eens teveel gevraagd.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

Vliegen in (erg veel verschillende) dikke oorlogsvliegtuigen en alles kapotschieten. Gooi er nog eens prachtige graphics, een leuk verhaal en afwisselende gameplay tegenaan en je hebt in mijn ogen een goede en solide vlieg-shooter. H.A.W.X. 2 is ook gewoonweg een degelijke shooter, alleen is het deze keer met bestaande vliegtuigen binnen de toffe Tom Clancy setting. Veel reviewers zeuren en klagen op H.A.W.X. 2, maar naar mijn mening proberen de programmeurs juist veel nieuwe dingen uit met deze titel en dat doet dit genre alleen maar goed. Als ze niks hadden uitgebreid en vernieuwd was het ook weer niet goed geweest en naar mijn mening weten de programmeurs de balans perfect te vinden tussen de casual vliegschieterij (of schietvliegerij) en het realisme.

 • Pluspunten
 • Heel veel vliegtuigen
 • Gameplay beter en afwisselender t.o.v. deel 1
 • Epische Dogfights
 • Minpunten
 • Hit detectie kan beter
 • Tijdlimieten zijn altijd vermoeiend
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?