Check hier alle E3 2021-content

The Outer Worlds: Murder on Eridanos

 • Ontwikkelaar Obsidian Entertainment
 • Eerste releasedatum 17 maart 2021
 • Platformen Pc, PlayStation 4, Xbox One
 • Genre RPG, Open-World
 • Gameliner score

Review: The Outer Worlds: Murder on Eridanos - Pikt de rode draad op - PlayStation 4

Hoewel The Outer Worlds niet bijzonder lang is gebleken, is de game wel in mijn achterhoofd blijven hangen. Het is dan ook niet zonder reden dat ik The Outer Worlds een hoge score gaf in de review. Ik was dan ook erg blij dat er ongeveer één jaar na de release een eerste DLC genaamd; Perils on Gorgon, verscheen. Een beetje aan de late kant misschien, maar deze tweede en daarmee ook laatste DLC heeft gelukkig niet net zo lang op zich laten wachten als de eerste. Daarbij speelt The Outer Worlds: Murder on Eridanos veel beter in op de kracht van de game. Murder on Eridanos speelt namelijk volledig in op de story telling in plaats van de rinse-and-repeat combat. Er is namelijk een moord gepleegd en het is aan jou, in dit geval super detective Rudy, de taak om erachter te komen wie dit gedaan heeft!

The Outer Worlds Murder on Eridanos Review

Tragisch noodlot slaat toe

Bij aanvang van de DLC maken we kennis met Halcyon Helen, een superster in de gelijknamige detective serie. De introductie is echter geen serie, maar een korte clip van hoe Halcyon Helen dood in een fameus hotel eindigt. Jij wordt uiteraard ingeschakeld om erachter te komen wie het heeft gedaan en dus reizen we af naar de behoorlijk aparte planeet; Eridanos. Deze planeet bestaat uit zwevende eilandjes en dient voornamelijk als toevluchtsoord voor de rijken in het sterrenstelsel. We beginnen in een groot hotel, waar Helen dood op de grond ligt. Jij als detective zijnde krijgt een nieuw wapen in de handen gedrukt waarmee je clues kunt opsporen die je normaliter niet zou zien. Een nieuwe insteek, want we gaan nu echt op onderzoek uit en dienen de touwtjes - letterlijk - aan elkaar te knopen.

Datzelfde hotel biedt onderdak voor al jouw companions. Je krijgt namelijk een eigen kamer toegewezen waar een groot prikbord hangt met aanwijzingen. Hoe meer je er verzamelt, hoe meer er op het prikbord verschijnen en hoe meer touwtjes er tussen de verschillende aanwijzingen geknoopt kunnen worden. De moord oplossen is zo eenvoudig nog niet want er staan behoorlijk wat verdachten op de lijst. Jaloerse co-sterren, een ietwat gekke geliefde, gespuis van de onderwereld en vele anderen staan op de shortlist. Daarbij maakt planeet Eridanos het je niet bepaald makkelijk. Deze planeet is namelijk grotendeels in handen van Rizzo’s die weer een nieuw drankje heeft gemaakt. Uiteraard is de monopolist niet bepaald zachtzinnig en sidetrack je al snel van het ene probleem in het andere.

The Outer Worlds Murder on Eridanos Review1

Nieuwe focus

The Outer Worlds verscheen ruim één jaar geleden en het is dan ook begrijpelijk dat je game inmiddels hebt uitgespeeld. Kortom, je bent OP AF en blaast de voetsoldaten met een zuchtje omver. Het is daarom dan ook erg fijn dat je niet continu in een vuurgevecht verwikkeld raakt, daar blaas je namelijk op dit level met het grootste gemak doorheen en onderbreekt het verhaal alleen maar. Murder on Eridanos draait juist volledig om het plot en dat is erg fijn. Het schrijfwerk en de voice overs zijn namelijk wederom van hoog niveau. Daarbij biedt deze DLC met ongeveer tien uur aan speelplezier afdoende content voor het prijskaartje, zeker wanneer je beseft dat de main story ongeveer 25 tot 30 uur in beslag neemt.

Deze klassieke murder mystery stuurt je naar alle uithoeken van de planeet, waar telkens weer iets nieuws te ontdekken is. Het is dan ook fijn dat je puur gebonden bent aan de planeet van Eridanos. Alles wat je nodig hebt bevindt zich op de planeet en daardoor is dit verhaal aanzienlijk meer compact te noemen. Toch is Eridanos absoluut geen klein gebied en kom je eigenlijk op ieder vlak wel aan je trekken. Zo dien je je door nauwe gangpaden te waden, mag je je uitleven in het jachtgebied en bieden de bessenvelden van Rizzo’s meer dan genoeg intrige. Ook de hoofdrolspelers bieden meer dan genoeg vermaak. Alle personages zijn uniek vormgegeven en bieden genoeg diepgang om gehecht aan ze te raken. Het einddoel is natuurlijk om een schuldige aan te wijzen. Hier heb je zelf invloed op en het is dan ook mogelijk om de verkeerde te beschuldigen.

The Outer Worlds Murder on Eridanos Review2

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

The Outer Worlds: Murder on Eridanos is een uiterst vermakelijk DLC. De uitbreiding speelt goed in op de kracht van The Outer Worlds en verlegd de focus van combat naar pure story telling. Dat beetje combat dat er echter in zit, is vrij nietszeggend aangezien je de DLC hoogstwaarschijnlijk al zwaar outleveled bent. Het is echter erg leuk om de diverse aanwijzingen te verzamelen en op basis van deze aanwijzingen een schuldige aan te wijzen. Daarnaast biedt Eridanos meer dan genoeg vermaak buiten de main story om. Hierdoor pomp je al snel tien uur in de uitbreiding, wat knap is, want de main game is net aan het dubbele van die speeltijd waard. Jammer is dan wel dat Murder on Eridanos ook meteen de laatste DLC voor The Outer Worlds is. Ach, dat kan natuurlijk ook goed zijn. Misschien begint Obsidian dan snel aan The Outer Worlds 2!

 • Pluspunten
 • Leunt sterk op de uitstekende story telling
 • Eridanos is compact en toch uitgebreid
 • Nieuwe mechanics
 • Minpunten
 • Je bent bij aanvang zwaar outleveled waardoor de combat een lachtertje is
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?