The LEGO Movie 2 Videogame

 • Ontwikkelaar TT Games
 • Eerste releasedatum 27 februari 2019
 • Platformen Pc, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
 • Genre Avonturen
 • Gameliner score

Review: The LEGO Movie 2 Videogame - Xbox One

The LEGO Movie uit 2014 was een groot succes en van onverwacht hoge kwaliteit. De super-aanstekelijke song uit de film “Everything is Awesome” had daarbij een dubbele lading, want aan The LEGO Movie is alles ook awesome. De videogame ervan was ook prima, al gaat awesome wellicht een beetje ver. De LEGO games zijn eigenlijk altijd wel dik oké tot erg goed te noemen. Nu is er dan na 5 jaar The LEGO Movie 2, inclusief een nieuwe eigen game, met de welluidende naam: The LEGO Movie 2 Videogame. Weten beiden weer helemaal hetzelfde niveau te behalen van diens voorgangers, of wellicht zelfs een extra LEGO-steentje er bovenop te klikken? Ik ging er eens goed voor zitten.

Lego movie 2 videogame 1

These games are hard to LEGO

The LEGO Movie eindigt (spoiler alert) met een soort van cliffhanger, waarbij de zojuist eindelijk van micromanagers verloste stad opeens wordt aangevallen door Duplo monsters, die praten met de stem van een peuter. Dit komt omdat in de mensenwereld het kleine zusje van het gezin ook mee mag komen spelen. Ik dacht dat ze hier niet verder mee zouden gaan, maar dat het puur een eind-twistgrapje was, zoals veel horrorfilms dit wel doen. Nee dus. Eigenlijk draait heel de tweede LEGO film om het feit dát dit juist gebeurt. Heel de LEGO wereld is kapotgemaakt en in post-apocalyptische ellende beland. Emmet, Lucy (Wildstyle) en hun kornuiten moeten naar de planeet Duplon in het Systar systeem om de Duplo-aliens te stoppen.

Tegen mijn verwachting in hebben ze hiermee met de tweede LEGO film wederom een sterk thema en verhaal weten af te leveren, al is het wellicht wel iets complexer en iets minder geniaal dan het eerste deel. In The LEGO Movie 2 Videogame speel je het verhaal door van de film. Gaat dit weer op exact dezelfde manier als dat we dit voorheen hebben gezien, met telkens weer een level door te spelen en een main hubwereld? Nee, deze keer heeft ontwikkelaar Traveller’s Tales het heel anders gedaan en nee, dat bedoel ik zonder sarcasme of cynisme. Ze hebben namelijk The LEGO Movie 2 Videogame in de stijl gemaakt van LEGO Worlds, maar dan met ook een lineair verhaal dat je kunt volgen. Supervet.

Quest for Bricks

Het is allereerst bijzonder verfrissend om niet weer op exact dezelfde wijze als de twintig voorgaande LEGO games door het verhaal heen te spelen. Inmiddels heb ik ook redelijk wat uurtjes gestoken in LEGO Worlds, de LEGO game waarin het meer draait om zelf dingen met LEGO te bouwen. LEGO Worlds heeft niet echt een verhaal, het gaat daar puur om exploreren en kleine quests uit te voeren. Veel van die “quests” zou ik echter in de categorie “kutklusjes” willen zetten. Ik vraag mij trouwens ook geregeld af of de term “quest” langzaamaan niet een beetje overused wordt in games. Als ik voor mijn oma een pak melk ging halen vroeger, was dat dus eigenlijk ook een side-quest. Toch zijn die klusjes wel leuk bij LEGO Worlds, omdat het allemaal een soort knullige vrijheid heeft in die game. Dit is bij The LEGO Movie 2 Videogame iets anders, omdat je nu ook een echt verhaal ondertussen volgt, maar de side-kutklusjes spelen wel op dezelfde manier. Je moet dingen bouwen met je master builder skills of iets moet zoeken.

Het is eigenlijk ook wel een logische keuze dat men bij The LEGO Movie 2 Videogame meer de LEGO Worlds kant op gaat, om meerdere redenen. Ten eerste draaide het in de originele film ook al om het zijn van een “master builder”, iemand die alles met LEGO stukjes kan ombouwen, verzinnen en creëren. Bij LEGO Worlds draait het hier helemaal om, plus je kunt nu in deze game ook daadwerkelijk dingen bouwen, plaatsen, verbouwen en dergelijke (letterlijk dus ook). Ten tweede draait het bij The LEGO Movie 2 om het vinden van de planeet Duplon en bij LEGO Worlds ga je ook van planeet naar planeet. A la Kingdom Hearts blijven de nieuwe planeten steeds verrassen met welk LEGO thema van weleer dat je nu weer tegenkomt. Deze verandering voelt wel als een gewaagde stap van de makers, want dit is echt voor het eerst dat een LEGO game aan de hand van een film zo speelt.

lego movie 2 videogame 2

Follow the Yellow Brick Worlds

The LEGO Movie 2 Videogame doet wel een paar dingen anders. Zoals ik al aangaf, heb je nu wel echt een grote verhaallijn te volgen en daarbij heb je geregeld meer lineaire, level-achtige stukken . Daarnaast heb je ook een makkelijke manier van andere gedaantes aannemen, met een overzicht menu van LEGO poppetjes zoals we die in de laatste x aantal traditionele LEGO games ook reeds hadden. Hier is dit ook geregeld nodig om dit te doen, omdat bijvoorbeeld sommige NPC’s enkel met Lucy willen praten en niet de domme Emmet. Er is ook een nieuwe hoofdpersoon, Rex Dangervest die bijzonder grappig is. Dit personage is overduidelijk gebaseerd op een alter-ego van Emmet en op de stemacteur Chris Pratt, omdat Rex allemaal dingen doet die Chris Pratt als filmacteur in allerlei films ook doet, zoals vriendjes zijn met raptors. Wanneer je dus in de huid kruipt van Rex, kun je met dino’s praten.

Het klinkt nu allemaal als een super succes, maar toch is het niet allemaal helemaal geslaagd met The LEGO Movie 2 Videogame. Ten eerste praten de hoofdpersonen niet, behalve dat een licht slissende imitatie van Elizabeth Banks de narrator is. Men heeft Chris Pratt niet kunnen betalen of het heeft iets met de rechten te maken, in elk geval hoor je zijn stem nooit. De cutscenes zijn dus ook niet rechtstreeks uit de film, maar opnieuw gemaakte scenes. Dit is helemaal niet slecht, want het geeft juist weer die oude sfeer die de LEGO games hadden ten tijde van LEGO Harry Potter. Toch kan ik ook niet ontkennen dat het hierdoor wel een beetje moeilijk is om in de game te komen. De uitbundige carefree sfeer die de eerste LEGO film en diens game hebben, is toch wel wat minder. Daar staat dan weer wel tegenover dat het verhaal erg tof is, de game erg groot is en dat Traveller’s Tales echt een nieuw soort game aanlevert qua speelstijl. De LEGO Worlds speelstijl is overigens wel net iets lastiger, waardoor het wellicht meer voor kids vanaf twaalf jaar pas echt goed te spelen is.

lego movie 2 videogame 3

Het gebruikte beeldmateriaal in deze review is gecaptured tijdens onze speelsessie op de Xbox One.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

Nearly everything is awesome. De game is goed, maar het staat qua concept nog een beetje in de kinderschoenen. The LEGO Movie 2 Videogame is een erg gewaagde game van Traveller’s Tales en alleen daarom verdient het veel respect. De game heeft veel elementen gepakt van LEGO Worlds en hiermee is het nu eigenlijk een totaal nieuw soort LEGO game. Er zijn ook nog zat stukken die lijken op hoe een traditioneel LEGO level speelt, inclusief gigantische Duplo eindbazen, en dat is ook niet iets dat helemaal weg hoeft. Maar je hebt daarnaast veel meer vrijheid en side-quests, omdat je in een open wereld bent met vele planeten. Het voelt wel wat meer desolaat zo nu en dan, mede omdat de hoofdpersoon niks zegt. Omdat dit nu zo anders speelt, zal het niet iedereen een plezier doen, en het was voor mij ook echt even wennen in het begin. Maar als er iets is dat de LEGO games nodig hadden, dan is het wel vernieuwing. The LEGO Movie 2 Videogame is een slowburn, maar net als met echt bouwen met LEGO: hoe verder je komt, des te toffer het wordt.

 • Pluspunten
 • Vernieuwend
 • LEGO Worlds vrijheid
 • Groots en veel te doen
 • Minpunten
 • Moeilijk in te komen
 • Een niet pratende Emmet
 • Voelt soms desolaat
Gameliner Score
Prima

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?