The Elder Scrolls Online: Summerset

 • Ontwikkelaar Bethesda Game Studios
 • Eerste releasedatum 21 mei 2018
 • Platformen Pc, PlayStation 4, Xbox One
 • Genre MMO, RPG
 • Gameliner score

Review: The Elder Scrolls Online: Summerset - Xbox One

Het is al ruim 6 jaar geleden dat er van The Elder Scrolls een nieuw singleplayer deel uitkwam. De MMO game van deze wereld, The Elder Scrolls Online, blijft echter zich steeds verder uitbreiden. De basis van de game is alleen al gigantisch, dus is het wel de moeite waard het alsmaar verder uit te breiden? Tuurlijk wel! Nu is er dan de tweede grote expansion op TESO: Summerset. Laat mij je meenemen naar de plek waar al die snobberige kak-high elves vandaan komen. Zou het mij als menselijke gamer daar wel bevallen?

onbekend

The Elderer Scrolls

Ik ben niet een fan van MMORPG’s (of MMO überhaupt), met name omdat ik de dedicatie er niet voor op kan brengen die deze games vergen, om er echt goed plezier aan te beleven. Toch heb ik de afgelopen jaren één MMO veel gespeeld, en dat is The Elder Scrolls Online. Vorig jaar kwam de eerste echte grote uitbreiding uit, Morrowind. Hierover was ik zeer goed te spreken in mijn review. Voordat deze expansion verscheen, vond ik TESO al best goed, maar nu met Morrowind was ik echt verkocht. De geweldig grimmige wereld van Vvardenfell uit The Elder Scrolls III helemaal tot je beschikking en vol van nieuwe avonturen, ben ik nu een jaar later nog altijd niet op uitgekeken, noch heb ik de 100+ uur content uitgespeeld. Maar nu moet ik extra hard aan de bak in Tamriel, want de tweede grote expansion is ook aldaar: Summerset. Dit is het gigantische eiland ligt ten zuid-westen van het hoofdcontintent, waar de Altmer (high elves) vandaan komen. Het is voor het eerst dat we dit nu zien, want in geen enkel ander deel van The Elder Scrolls games zijn we hier ooit eerder geweest. Ik straalde als een zonnetje in de zomer bij het idee om hier eens in rond te mogen banjeren.

Summersetting

Het is erg belangrijk dat een nieuw verhaal je snel weet te boeien. Er zijn hele goeie games met goeie verhalen die toch echt van je vragen eerst even 10-20 uurtjes door saaie meuk heen te zitten, alvorens je erin gezogen wordt. Summerset doet dit duidelijk niet. Het begint gelijk spannend en trekt je in een episch verhaal, zoals dat hoort bij Elder Scrolls games. Er is een eiland genaamd Artaeus ooit mysterieus verdwenen, en je komt in contact met iemand die visioenen heeft waar dit buureiland van Summerset te vinden is. De demonen van de Oblivion-onderwereld hebben hier interesse in, maar waarom is in het begin niet duidelijk. Het meeste van de hoofdverhaallijn draait hierbij ook om de Psijic Order, waarvan je ook nieuwe skillsets nu kunt leren die time-bending zijn. Dat klinkt allemaal tof. En dat is het ook. Naast de hoofdverhaallijn zijn er veel gave quests met interessante en afwisselende gebeurtenissen, soorten missies en characters.

onbekend

Enjoy the sunset in Summerset

Summerset komt over als een perfecte Elvenwereld die zo uit de Tolkien-boeken en Efteling lijkt te zijn getrokken. Het is met Summerset een beetje de standaard fantasy-setting, zeker na die originele verwennerij met Morrowind en zijn rare Vvardenfell wereld. Maar dat laat niet weg dat Summerset er wel supermooi uitziet, en er is duidelijk een sinister verborgen laag aan, merk je al snel. Schijn bedriegt, en hoe verder en dieper je in alle intriges van Summerset verzeild raakt, des te boeiender wordt het. De arrogante Altmer zijn even irritant als vaak ook hilarisch met hun arrogantie en high-society problemen. Alleen al dat je te maken hebt met een nieuwe wereld, met nieuwe characters en vijanden, maakt het al erg interessant. Helaas is het her en der nog wel uit balans, maar dat is bij de andere gebieden en missies van TESO ook nog zo nu en dan het geval. Alles gaat makkelijk, en dan ineens slaat een baas je in twee seconden dood. Ach ja, het zou ook mijn eigen onkunde kunnen zijn.

Fresh sunrise, fresh meat

Als je nu van plan was om als nieuwe speler te beginnen met de wereld van TESO en in Summerset, dan is dat prima mogelijk, net als bij Morrowind. Maak je een nieuw character aan dan begin je met een introducerende quest waarbij het helemaal niet nodig is de rest van de voorgaande main-quests en wereld te kennen, ook al complementeren ze elkaar wel. Wil je vanuit je al doorgewinterde character beginnen met Summerset, kan ik je aanraden om met onderstaande Altmer dude te gaan praten eerst in de mages guild. Je kunt ook gewoon bootje pakken naar Summerset, maar de introductie-quest is wel zo gaaf om eerst even te doen. Het is ook een beetje raar dat dit niet echt duidelijk wordt aangegeven na installatie van de Summerset expansion.

onbekend

Het gebruikte beeldmateriaal in deze review is gecaptured tijdens onze speelsessie op de Xbox One.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

Summerset is een ontzettend goeie uitbreiding op TESO, welke laat zien dat ze er bij ZeniMax Media steeds beter in worden de échte Elder Scrolls kwaliteit te brengen in sfeer en verhaal. De main quest is van topkwaliteit en ook vele side-quests hebben die verslavende page-turner kwaliteit die je maar zelden ziet bij MMO RPGs, of überhaupt RPG’s algemeen. Ik houd niet van al het online gedoe en het zou van mij net zo goed allemaal singleplayer mogen zijn. Het brengt een item management en crown-store money pit met zich mee, en geregeld gebeuren er dingen met andere spelers in mijn avonturen die compleet mij uit de wereld en het verhaal trekken. Maar als mij ook wel iets opvalt, is hoe degelijk en relaxed de meeste mede-spelers zijn bij TESO, en hoe degelijk de updates zijn die de game blijft krijgen. Met dan ook nog deze geweldige Summerset expansion erbij, die je meeneemt naar een volledig nieuw terrein van Tamriel, maakt The Elder Scrolls Online een must-have.

 • Pluspunten
 • Nieuwe verhaallijnen zijn geweldig
 • Geheel nieuw Tamriel gebied
 • Echte Elder Scrolls sfeer
 • Veel diversiteit in quests
 • Minpunten
 • MMO gekke voorvallen breekt soms de sfeer
 • Difficulty spike met sommige bazen/situaties
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?