Tetris 99

 • Ontwikkelaar Arika
 • Eerste releasedatum 13 februari 2019
 • Platformen Nintendo Switch
 • Genre Puzzel, Battle Royale
 • Gameliner score

Review: Tetris 99 - Nintendo Switch

De battle royale games vliegen ons om de oren. Nog voordat je een beetje goed bent in een game, is de volgende alweer uit. Op 13 februari 2019 was er tijdens een Nintendo Direct opeens een opmerkelijke aankondiging dat deed denken aan een slechte 1 april grap, een battle royale variant op het welbekende Tetris. Tetris is van alle tijden en is voor veel mensen leuk om te spelen, maar wie verzint het om dat in een battle royale-vorm te gieten? Nou, Nintendo dus. Is het inderdaad een gevalletje slechte humor, of is het een meesterzet van de grote N?

Tetris 992

Een tegen 98

Ik ben, net als bijna iedere gamer, opgegroeid en grootgebracht met Tetris. Het mooie aan een game als Tetris is dat de drempel om het te spelen erg laag is. Als je niet van gamen houdt, is de kans erg groot dat je Tetris alsnog wel leuk vindt om te spelen. De kenmerkende blokken gaan door alle lagen van de samenleving heen. Iedereen kent het en iedereen kan het. De een natuurlijk wat beter dan de ander. Tetris in competitieve zin is dan ook zeker niet nieuw. Het wordt al jaren gedaan met als hoogtepunt The New Tetris voor de Nintendo 64, waar je met vier spelers tegelijkertijd kon spelen. Toch hadden weinig mensen kunnen bevroeden dat er een battle royale Tetris uit de hoge hoed getoverd zou worden, maar het werkt als een tierelier.

Tetris 99 is namelijk even simpel als het spelletje zelf. Het enige dat je nodig hebt is een Nintendo Switch en een abonnement voor Nintendo Switch Online. De game zelf is gratis te downloaden en te spelen. Er zijn slechts drie opties die je in kunt stellen, je kunt je statistieken er op naslaan en je hebt de game zelf. Hierin neem je het dus op tegen 98 tegenstanders van over de hele wereld. De mogelijkheden in de game zijn dus zeer beperkt, al mag je van een gratis game misschien ook niet meer verwachten. En wellicht dat er in de toekomst nog het één en ander wordt gemaakt om de game uit te breiden en in ieder geval wat meer opties aan te bieden. Een singleplayer modus is bijvoorbeeld een goede toevoeging, voor als je even wil oefenen of geen zin hebt om het tegen anderen op te nemen.

Tetris 993

Tactisch puzzelen

Het principe van Tetris 99 is simpel. Neem het op tegen 98 anderen en zorg ervoor dat jij de laatste bent die over blijft. De rest moet dus kapot en daar kun jij zelf aan bijdragen. Door het maken van combo's kun je namelijk 'rotzooi over de schutting gooien' bij anderen. Hoe meer lijnen je tegelijkertijd wegwerkt, hoe meer ellende je je tegenstander bezorgt. Het maken van zogenaamde T-spins levert helemaal extra punten op, dus als je een beetje bedreven bent met Tetris, dan kun je het je tegenstanders behoorlijk lastig maken. Toch moet je op je hoede zijn, want tussen al die tegenstanders zitten er vaak ook spelers die het op jou hebben gemunt. Met gele lijnen en kaders wordt aangegeven wie bezig zijn om jou aan te vallen. Links van je speelveld zie je een stapel met rode, grijze of gele blokken die een indicatie geven over de rommel die jou te wachten staat. Door het maken van combo's kun je deze aanvallen afweren.

Wie jouw slachtoffer wordt, bepaal jij zelf. Met de linker pook kun je zelf iemand aanwijzen waar jij je op wil richten. Met de rechter pook bedien je een snelkeuze menu waarbij je kan kiezen om random iemand aan te vallen, degene die jou aanvalt terug te pakken, degene met de meeste badges het leven zuur te maken of iemand die al met één been in het graf staat een extra duwtje te geven. Als een tegenstander door jouw toedoen knock-out gaat, dan verdien je een badge. Door meerdere badges te verzamelen, richt je ook meer schade toe aan de tegenstander die je hebt geselecteerd. Als je een tegenstander verslaat met veel badges, dan neem jij die van hem of haar over waardoor je weer sterker wordt. Er komt dus naast het puzzelen ook nog een mate van tactiek bij kijken. In een split second moet je beslissingen maken die in je voor- of nadeel uit kunnen pakken. Daarmee is de scheidslijn tussen afvallen of overwinnen behoorlijk dun en dat maakt iedere game weer spannend.

Tetris 995

Voor een game als Tetris 99 leg je vanzelfsprekend geen zestig euro's voor neer, maar dit is het andere uiterste. Free-to-play kun je meestal lezen als gratis downloaden en verdrinken in de microtransacties, maar dat geldt niet voor deze puzzelgame. Als je een Nintendo Switch Online abonnee bent, dan heb je deze game tot je beschikking. Er is in de game zelf niets dat je kunt of moet aanschaffen en gratis is dus ook echt gratis. Het is Nintendo's manier om mensen een abonnement te laten nemen voor hun online services. Wat mij betreft is daar helemaal niks mis mee en is het verfrissend om te zien dat dit echt een free-to-play game is. Dit is echter in de opties ook terug te zien, want die zijn buiten Tetris 99 zeer beperkt.

Het eindoordeel van Patrick Lamers

Tetris is voor iedereen en dat geldt voor Tetris 99 net zo goed. Nintendo heeft met Tetris 99 een gouden game in handen en heeft op een zeer handige manier ingespeeld op de battle royale hype die nu gaande is. Hoewel de game erg simpel is uitgevoerd, is de Tetris 99-modus, waar het allemaal om draait, voorzien van een zeer leuk tactisch spelelement. Geluk, skills en tactisch vermogen zijn gecombineerd in een game. Het enige dat ik echt mis is een singleplayer waar je even kan oefenen of voor de afwisseling niet tegen andere Tetris-spelers speelt.

 • Pluspunten
 • Tetris
 • Free-to-play
 • Tactisch
 • Goed uitgewerkt
 • Speelt lekker
 • Minpunten
 • Weinig opties
 • Geen singleplayer
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Patrick Lamers

Patrick Lamers Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?