Super Scribblenauts

 • Ontwikkelaar 5th Cell
 • Eerste releasedatum 29 oktober 2010
 • Platformen Nintendo DS
 • Genre Puzzel
 • Gameliner score

Review: Super Scribblenauts - Nintendo DS

Waar is die verdomde shotgun als je hem nodig hebt? Waarom kan ik niet over alles heen vliegen en zo rechtstreeks naar het einde van het level? Als ik nu een tank had, zou ik die eindbaas zo in 'n keer kunnen verslaan. Ooit gewild dat je alles kunt creëren wat je maar wilt in een game? In Super Scribblenauts kan het, maar de game is helaas wel een puzzelgame, dus voelt het niet aan als cheaten wanneer je een aaibare, blije, blauwe, vriendelijke metalen T-Rex bouwt om een schildpad te verslaan.

Super Review

Wederom een puzzelgame voor de Nintendo DS. Inmiddels zijn er al heel wat. Maar toch zijn er maar weinig zo origineel en verslavend als Scribblenauts was. Nu is er dan Super Scribblenauts. Is deze titel voor het Super Nintendo Entertainment System verschenen (nog steeds mijn favoriete console), of is de term 'super' puur toegepast om aan te geven hoe geweldig deze game eigenlijk wel niet is. Nou, beste dames en heren, de makers waren redelijk overtuigd van zichzelf blijkt wel, en niet voor niets.

Out of the box

Scribblenauts speelt aan de hand van kleine puzzelstages. Iedere keer wordt een situatie voorgeschilderd (voorgepixeld) met een probleem/vraagstelling, en daarbij wordt aan jou uitgelegd wat je moet doen om dit op te lossen. Simpel dus. De mensen die de vorige Scribblenauts zijn gewend, weten al hoe het verder loopt, maar voor de lezers die dit nog niet weten, ga ik nog even verder. De puzzels los je op door zelf objecten te verzinnen. Deze objecten creëer je door ze in te voeren in de game, waardoor ze verschijnen op jouw scherm. En eigenlijk kun je vrijwel alles creëren. Mensen zoals ik, met een beetje een verknipte, zieke, creatieve geest, kunnen redelijk los gaan in deze game, al blijft het wel redelijk voor alle leeftijden geschikt helaas.

Creatief met Peter

Zo zul in 'n van de eerste levels iemand die ingevroren is in het ijs moeten helpen. In het echt is iemand dan echt heus keihard dood, maar we hebben hier te maken met een cartoonwereld. Om het ijs te smelten kun je bijvoorbeeld een vlammenwerper maken, of een haardvuur, fornuis, noem maar op. Ik was natuurlijk zo creatief om een draak te maken, maar de draak bleek het belangrijker te vinden mijn hoofdpersoon te veranderen in een doorbakken rookworst. Toen ik echter invoerde 'vriendelijke draak' (of 'friendly dragon'), kon ik mooi op zijn rug zitten en als een epische, koene ridder de man (helaas geen mooie jonkvrouw) redden uit het blok ijs.

Cuddly Dinosaur Ninja Starship

Dit is eigenlijk heel de game. Telkens krijg je een setting met een opdracht. Simpel, maar ijzersterk. Hoogst zelden voerde ik een woord of term in waar de game niets van snapte, en met Super Scribblenauts zijn zelfs bijvoeglijke naamwoorden mogelijk, waardoor je de meest debiele dingen kunt verzinnen. Zo heb ik een metalen vampier gemaakt met vleugels, een gigantisch gestippelde jetpack, een vriendelijke, roze Chtulhu en een levend huis. De puzzels wisselen op hun beurt daarom ook sterk af. De ene keer moet je een goocheltruc doen, de andere keer zorgen dat een dorp zich kan verdedigen tegen een invasie. Keiveel levels, die je ieder op verschillende manieren kunt oplossen. Je kunt extra punten halen (waarmee je weer shizzle unlocked), wanneer je drie keer achter elkaar dezelfde puzzel oplost op een andere manier. Op die manier word je ook gedwongen tot lateraal denken.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

Super Scibblenauts is een geniale game. Superverslavend, superleuk en stiekem nog aardig superleerzaam. Al meer dan 12 jaar lees ik aardig pittige boeken in het Engels, maar nog heb ik veel opgestoken door deze supergame in die supertaal te spelen. Sommige puzzels zijn soms een beetje onduidelijk, maar meestentijds beleef je niets dan lol aan deze game, en sta je ervan te kijken wat er wel allemaal niet mogelijk is. Super Scribblenauts is naar mijn mening een absolute supermust voor iedereen die een DS in huis heeft, en een beetje houdt van superpuzzelen en creativiteit(-sontwikkeling). Dat kan ik jullie op een superbriefje geven.

 • Pluspunten
 • Superverslavend
 • Supercreatief
 • Superleuk
 • Minpunten
 • Sommige puzzels zijn te vaag
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?