Super Mario Bros. 35
 • ONTWIKKELAAR Nintendo
 • EERSTE RELEASEDATUM 1 oktober 2020
 • PLATFORMEN Nintendo Switch
 • GENRE Platform, Battle Royale
 • GAMELINER SCORE

review: Super Mario Bros. 35 - Ren en spring voor je leven Nintendo Switch

Het is een bijzonder jaar voor Mario, want de eerste Super Mario Bros. kwam 35 jaar geleden uit. Nintendo pakt dit jubileum groots uit met verschillende aankondigingen als Super Mario 3D All Stars, Mario Kart Live: Home Circuit, Super Mario 3D World+ Bowsers Fury en Super Mario Bros. 35 die afgelopen donderdag is uitgekomen. Deze game is gratis te spelen voor mensen met een Nintendo Switch Online-abonnement en is een battle royale-versie van de klassieke Super Mario Bros.-game. Ik ging met deze speciale en tijdelijk beschikbare game aan de slag en dook in de wereld van een Mario battle royale.

Concept is simpel en meteen duidelijk

Het concept van Super Mario Bros. 35 is vrij simpel. Je gaat de strijd aan tegen 34 andere spelers en moet de laatste overlevende Mario zien te worden. Dit moet je doen door je door de klassieke Super Mario Bros.-levels heen te slaan en de obstakels die je tegenstanders op je af gooien zien te ontwijken of zelfs verslaan. Naast het overleven moet je er ook voor zorgen dat het tijdsbalkje niet op nul komt te staan, want dat is een instant game over.

Mensen moeten al hun Super Mario Bros.-vaardigheden in de strijd gooien om de laatst overgebleven Mario te worden en om spelers daarbij te helpen heeft Nintendo wat hulpmiddelen aan de game toegevoegd. Zo worden vijanden die je op je eigen scherm verslaat over gebracht naar je tegenstanders om hun het leven zuur te maken. Ook kan de speler voordat die aan het potje begint Power-ups kopen met munten om een kleine voorsprong op de rest te krijgen. Afgevallen spelers kunnen ook naar het potje blijven kijken als ze zijn afgevallen om nieuwe trucjes van andere spelers te leren.

Super Mario Bros 352

Tactisch nadenken is cruciaal

Normaal moet je in Super Mario Bros. ervoor zorgen dat je niet in de afgrond valt of te vaak door een vijand geraakt wordt. In Super Mario Bros. 35 is dat nog steeds zo, alleen gaat dat allemaal veel sneller. Voor je het weet heb je tientallen Goomba’s en Koopa Troopa’s op je scherm die je tegenstanders op je af hebben gestuurd. Het is dus echt belangrijk dat je een duidelijke tactiek voor ogen hebt als je deze game opstart, want als je één fout maakt word je zwaar afgestraft door de tegenstanders.

De competitiviteit zorgt ervoor dat je wilt blijven spelen, want natuurlijk wil je winnen al is het maar één keer. Dit zorgt ervoor dat je blijft spelen en ik had vaak dat, zodra ik was uitgeschakeld (wat vrijwel altijd gebeurde), ik meteen een nieuw potje opstartte om het opnieuw te proberen. Al vlogen de nodige scheldwoorden bij mij door de kamer, omdat mijn tegenstanders het weer eens op mij hadden gemunt, ik door vijanden overspoeld werd en mijn vuurbloem was kwijtgeraakt in de chaos.

Super Mario Bros 356

Game ziet er goed uit

De game ziet er ook gewoon prima uit. Het ziet er allemaal simpel uit, maar het is meteen duidelijk wat je allemaal in de game kan doen. Zo kun je meteen zien wat de dagelijkse uitdagingen zijn en staat er in grote letters welke modi er allemaal beschikbaar zijn. Zo heb je een oefenmodus, waar je nieuwe vrijgespeelde levels kan oefenen, de battle royale-modus en een speciale uitdagingsmodus die elke week verandert. De ster van de show is natuurlijk de battle royale-modus en daar heb ik ook het meeste plezier (en frustratie) aan beleefd.

De game draait gewoon goed en ik heb geen problemen ondervonden. Zo kan je bijvoorbeeld zelf bepalen welke controls je het fijnste vindt, de klassieke button manier of gewoon met de moderne Joy-Cons. Ik had alleen af en toe last van de al te bekende ‘communication error’ van Nintendo, maar dat ligt aan de servers van Nintendo en niet aan de game zelf. Het probleem waar ik wel vaak tegen aanliep tijdens het spelen waren mijn twijfelachtige Super Mario Bros.-vaardigheden.

Super Mario Bros 355

Het is en blijft Super Mario Bros.

Op het moment van schrijven heb ik nog geen overwinning weten te boeken in Super Mario Bros. 35. Ik ben niet de slechtste, maar zeker (nog niet) de beste. Dit komt met name omdat ik de neiging heb niet al te logische beslissingen te nemen in stressvolle situaties. Als je bij de laatste tien Mario’s zit en belaagd wordt door allemaal vergevorderde monsters van je tegenstanders, dan wordt het gewoon chaotisch en neem ik negen van de tien keer de verkeerde beslissing.

Deze game heeft voor de nodige frustraties gezorgd, maar op een leuke manier. Super Mario Bros. is en blijft een geweldige game, ook al ben ik er niet de beste in. Het is geweldig om het tegen anderen op te nemen en om te kijken hoe mensen wel weten te winnen als jij bent afgevallen. Het enige jammere aan deze game is dat het maar tijdelijk beschikbaar is. Het is een zeer vermakelijke game en een leuke toevoeging aan het Online abonnement. Ik hoop dat Nintendo toch overweegt om deze game vast toe te voegen aan het abonnement.

Super Mario Bros 354

Het eindoordeel van Jolien Mauritsz

Super Mario Bros. 35 is een vermakelijke battle royale-versie van een klassieke game. Het draait goed en de game blijft vermakelijk, ook 35 jaar later. De competitieve factor is een leuke toevoeging aan de game en Nintendo heeft wat leuke dingen toegevoegd die de speler kunnen helpen in de strijd. Het is alleen jammer dat deze game maar tijdelijk beschikbaar is. Ik denk dat deze game een leuke, vaste toevoeging kan zijn aan het online abonnement van de Nintendo Switch. Voor nu blijf ik deze game spelen tot de tijd op is in de hoop ooit een overwinning binnen te harken.

 • Pluspunten
 • Fijn en simpel uiterlijk
 • Doel is meteen duidelijk
 • Wil blijven doorspelen voor de winst
 • Competitiviteit is een leuke draai aan de oorspronkelijke game
 • Fijne controls
 • Minpunten
 • Tijdelijke beschikbaarheid
Gameliner Score
Prima

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Jolien Mauritsz

Jolien Mauritsz Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

REACTIES

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
VERGETEN?