Strange Brigade

 • Ontwikkelaar Rebellion Software
 • Eerste releasedatum 28 augustus 2018
 • Platformen Pc, PlayStation 4, Xbox One
 • Genre First-Person Shooter
 • Gameliner score

Review: Strange Brigade - PlayStation 4

Egypte trekt altijd veel toeristen aan, mede door alle piramides en andere bezienswaardigheden uit de oudheid. Het land heeft echter ook een duistere geschiedenis van mummies en verdwenen archeologen. Begin van de vorige eeuw werd het zelfs nog geteisterd door de Witch Queen Seteki, die na 4000 jaar opstond uit de dood. De Egyptenaren waren de wanhoop nabij, maar gelukkig bestond er een speciale eenheid die over het Britse Rijk waakte: The Strange Brigade!

Review Strange Brigade 1

Een vreemde brigade

Strange Brigade is een co-op third-person shooter, die overduidelijk is geïnspireerd door oude zwart-wit avonturenfilms en The Mummy-films van de afgelopen twintig jaar. De game speelt zich af in de jaren dertig van de vorige eeuw en draait om een bont gezelschap van Britse strijders, genaamd: Strange Brigade. De brigade bestaat uit vier personages: Frank Fairburne, Nalangu Rushida, Gracie Braithwaite, en Professor Archimedes De Quincy. Ieder personage is uitgerust met een amulet, dat zich vult met zielen van dode vijanden en goed is voor speciale aanvallen. Zo kan de magiër De Quincy een illusie van zichzelf oproepen waar vijanden zich massaal op storten, en Rushida met een sprong een kring van vuur rondom de ondoden toveren.

Ondanks deze speciale Amulet-krachten is er voor de rest niet veel verschil tussen de leden van de Strange Brigade. Fairburne is goed met geweren en Braithwaith met explosieven, maar daar is in de game weinig van te merken. Dat komt ook doordat ze allen de beschikking hebben over dezelfde wapens, waardoor Fairburne exact hetzelfde opereert met een shotgun of machinegeweer. Het had toffer geweest als elk personage een skill tree zou hebben, hun outfit aan te passen was, en er unieke wapens aanwezig waren. De Afrikaanse Rushida had bijvoorbeeld naast een vuurwapen een speer kunnen hebben en De Quincy geen vuurwapens, maar alleen maar magische aanvallen. Het is jammer dat dit niet zo is, want er zat absoluut meer potentie in de leden van de Strange Brigade.

Review Strange Brigade 5

Begging for mummie

Waar de Zombie Army Trilogy een beetje beperkt was in het aantal verschillende vijanden, heeft Strange Brigade een groot assortiment aan creeps. Niet alleen mummies en skeletten komen voorbij, maar ook Anubis-strijders, Minotaurussen, enorme schorpioenen en zwermen scarabeeën. Deze bestrijd je niet alleen met een arsenaal aan wapentuig, maar ook met vallen die handig geplaatst staan in de levels. Wat dacht je bijvoorbeeld van roterende messen, dodelijke spiesen en vuurpotten? Het is noodzakelijk om deze te gebruiken omdat je vaak tegen een overmacht van Seteki’s monsters staat. Het meeste maak je echter gebruik van vuurwapens en al met al schiet de game lekker weg. Wat ik wel heb ervaren, is dat de animaties van personages wat houterig zijn. Dit kan zorgen voor vervelende situaties wanneer je wordt omsingelt. Het is mogelijk om met een koprol weg te komen, maar in een game met veel vijanden is het toch wel lekker als je soepel beweegt.

De campagne van Strange Brigade bevat negen levels, die er grafisch degelijk uitzien en behoorlijk lang duren. De levels zijn stuk voor stuk voorzien van een vaste opzet. Het komt eigenlijk neer op het reizen van A naar B terwijl je onderweg golven van vijanden uitroeit. Aan het einde van een level moet er een Soul Cage worden verwoest, een apparaat waarmee de Witch Queen haar krachten versterkt. Om deze te vernietigen moet je een aantal rondes zien te overleven of een grote eindbaas zien te verslaan. Door deze vaste opzet en het veelvuldig schieten op hordes vijanden wordt de game snel eentonig. Er is in de levels overigens wel wat ruimte voor exploratie en een jacht naar schatten, die verborgen zijn in geheime ruimtes en tombes. Om hier bij te komen moet er meestal een puzzel worden opgelost en deze variëren van vrij eenvoudig tot behoorlijk pittig. Meestal is het een geval van goed nadenken en de omgeving observeren. Ook leuk zijn de blauwe kattenbeeldjes, die her en der verstopt zijn en met gemiauw onder de aandacht worden gebracht.

Review Strange Brigade 3

Twee klontjes suiker graag

In Strange Brigade wordt het verhaal vertelt door een commentator, die je voorziet van tips en de nodige droge Engelse humor. Bij het vinden van grote schatten hoor je bijvoorbeeld: It belongs in a museum... or in our bank account! Ook bij het pauzeren van de game komt hij met gevatte opmerkingen, die vreemd genoeg meestal met thee te maken hebben. Zo laat hij weten dat het redden van de wereld vermoeiend is en je wel een kopje thee kan gebruiken. Of dat hij graag twee klontjes suiker in zijn thee wil. Het voegt misschien niets toe aan de gameplay, maar zijn commentaar zorgde regelmatig voor een glimlach op mijn gezicht en verhoogt het B-film gehalte wat de makers er expres in hebben gestopt.

Horde-modus en Score Attack

Naast de campagne bevat Strange Brigade twee extra modi, bestaande uit Horde-modus en Score Attack. De eerste behoeft weinig uitleg en komt in een hoop zombiegames voorbij. In deze modus probeer je op een map zolang mogelijk te overleven door hordes vijanden te verslaan. Score Attack vond ik een stuk leuker en origineler. Hierin heb je als doelstelling om binnen een aantal minuten een parcours af te leggen en alle vijanden die op je pad komen terug te sturen naar de onderwereld. Voor elke verslagen vijand krijg je punten, en hoe meer je er tegelijk dood hoe hoger je score en multiplier wordt. Dit werkt heel verslavend mede door de leaderboards.

Strange Brigade3

Het eindoordeel van Kees Wijnhorst

Strange Brigade doet er met de zwart-wit cutscenes en de geestige commentator alles aan om als een B-film over te komen. Helaas sijpelt dit ook een beetje door naar de game. Met name de eentonige gameplay en de soms houterige animaties van de personages brengen dit gevoel namelijk over. Het is ook jammer dat de personages niet uniek genoeg zijn, want hier had echt meer ingezeten. Gelukkig heeft de vreemde brigade ook goede punten. Zo vormt het Egypte van de jaren dertig een originele setting. Daarnaast is het vechten tegen mummies, schorpioenen en ander gespuis weer eens wat anders dan de standaard zombies. De puzzels, alhoewel niet briljant, zorgen voor wat afwisseling en op schattenjacht gaan voelt altijd goed in een game. Het belangrijkste van een shooter is natuurlijk dat het lekker wegschiet, en dat doet Strange Brigade zeker, zowel solo als in online co-op.

 • Pluspunten
 • Originele setting
 • Schiet lekker weg
 • Leuke puzzels
 • Grote variatie aan ondoden
 • Commentator
 • Minpunten
 • Personages niet uniek genoeg
 • Animaties wat houterig
 • Gameplay eentonig
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?