Sniper Ghost Warrior 3

 • Ontwikkelaar City Interactive
 • Eerste releasedatum 25 april 2017
 • Platformen Pc, PlayStation 4, Xbox One
 • Genre First-Person Shooter
 • Gameliner score

Review: Sniper Ghost Warrior 3 - PlayStation 4

Fans van sniper-games hebben het enorm getroffen dit jaar. Twee maanden geleden konden we al aan de slag met Sniper Elite 4: Italia, en nu is het de beurt aan Sniper Ghost Warrior 3. Het eerste deel van deze serie verscheen in de zomer van 2010 en nu, bijna zeven jaar later, is daar het derde deel dat ons laat afreizen naar het door oorlog verscheurde Georgië.

onbekend

Een persoonlijk motief

Het verhaal van Sniper Ghost Warrior 3 draait om een burgeroorlog in Georgië. Een aantal facties strijden daar om de macht van het land, dat wordt omringt door Rusland, Turkije, Armenië en Azerbaijan. In de game kruip je in de huid van sluipschutter Jonathan North, die de boel moet ontregelen. Naast zijn hoofdmissie heeft zijn bezoek aan het land ook een persoonlijk motief. Jonathan's jongere broer Robert is namelijk ontvoert en geruchten doen de ronde dat hij ergens in Georgië wordt vastgehouden. Al met al stelt het verhaal niet heel veel voor, maar het is een prima kapstok voor de actie van Sniper Ghost Warrior 3.

Sniper Far Cry Warrior 3

Sniper Ghost Warrior 3 bevat vanaf de lancering alleen een singleplayer, maar later dit jaar wordt er een multiplayer-modus toegevoegd middels een gratis update. De campagne speelt zich af in een open wereld bestaande uit drie grote regio's. Iedere regio heeft zijn eigen missies, zij-missies en geheimen. De first-person sniper-game lijkt qua structuur het meest op de Far Cry-serie. Zo zijn er interessante locaties, vijandelijke outposts, fast-travel locaties en voertuigen om snel van A naar B te komen. Het is mogelijk om bepaalde rotsen en gebouwen te beklimmen wat zorgt voor meer bewegingsvrijheid. De drie regio's zijn rijkelijk gevuld met content, en zien er bijzonder goed en afwisselend uit. Ook qua sfeer zit het wel goed, de omgevingen voelen echt Oost-Europees aan en in de auto's wordt Georgische muziek gedraaid. Alle hoofdmissies start je vanuit je Safe House, dat dienst doet als hub. Hier krijg je toegang tot belangrijke informatie, kun je genezen en de tijd vooruit spoelen. Het Safe House geeft je daarnaast toegang tot een uitgebreid wapenarsenaal en verschillende types munitie. Naast standaard kogels, zijn er kogels die vijanden kunnen lokken en is er speciale pantser doorborende munitie.

onbekend

Een lone-sniper

Een sluipschutter wordt normaal gesproken vergezeld door een spotter, die vijanden waarneemt en afstanden inschat. In Sniper Ghost Warrior 3 is Johathan North echter een lone-sniper, maar hij heeft wel de beschikking tot een drone. Dit hulpmiddel kan de lucht in worden gestuurd om vijanden te spotten en te taggen, ook is het mogelijk om beveiligingscamera's en andere apparatuur te hacken. Jonathan is een ervaren spoorzoeker wat zeer van pas komt tijdens zijn missies. In Scout-modus lichten onder andere beklimbare richels, voetsporen van vijanden en mijnen op. Echte puristen, die een zo realistisch mogelijke ervaring willen, kunnen kiezen voor de Challenge Modus. Deze moeilijkheidsgraad schakelt een hoop hulpmiddelen uit en verwijdert tags van vijanden op het moment dat je de drone terughaalt.

Drie speelstijlen

Sniper Ghost Warrior 3 laat je spelen zoals je zelf wil, en geeft je hiervoor de beschikking over drie speelstijlen met ieder hun eigen skill-tree. Als Sniper blijf je op de achtergrond. Je zoekt een hoog gelegen plek, brengt de vijanden in kaart en legt ze én voor én om met je sluipschuttersgeweer. Het snipen is zeer goed en uitgebreid uitgewerkt. Zo moet je het geweer afstellen op de afstand van het doelwit en daarnaast rekening houden met de wind. Bij een goed geplaatst schot zie je in slow-motion hoe de kogel naar de vijand vliegt en wat de impact is. Naast spelen als Sniper zijn er de Ghost- en Warrior-speelstijl. Als Ghost probeer je dicht bij vijanden in de buurt te komen, en ze zonder opgemerkt te worden uit te schakelen. Tot slot is er de Warrior-speelstijl waarin je stealth overboord gooit en als een ware John Rambo chaos veroorzaakt. In én van de eerste missies moet je een belangrijk persoon omleggen die zich in een flat bevind. Je kunt er voor kiezen om stilletjes de flat te infiltreren of je een weg naar binnen te schieten. Ik koos ervoor om het gebouw aan de overkant binnen te dringen en vanaf het dak mijn geweer te gebruiken. De mogelijkheid om te kiezen tussen de speelstijlen, of deze te combineren zorgen voor enorm veel creatieve vrijheid.

onbekend

Niet vol in de roos

Ondanks de prima gameplay en de goed gevulde open wereld schiet Sniper Ghost Warrior 3 niet vol in de roos. Dit heeft met een aantal dingen te maken. Zo zijn de laadtijden van de drie regio's veel te lang, waardoor je ruim vier minuten naar een saai laadscherm zit te kijken. Gelukkig zijn er nauwelijks laadtijden tussen de missies door, wanneer je fast-travelt en op het moment dat een vorig checkpoint wordt geladen. Een ander minpunt zijn de bugs en glitches die ik tegenkwam. Zo kwam ik vast te zitten in een pijpleiding, liep ik dwars door een boom heen en is het tijdens het beklimmen van rotsen en gebouwen mogelijk om door je lichaam heen te kijken. De grootste fout dook op in de buurt van een outpost. Ter verkenning stuurde ik mijn drone er op uit, maar nergens waren vijanden te bekennen. Toen ik echter het kamp binnenliep verschenen er uit het niets een handvol vijanden. Dat is wat nou wat je een echte hinderlaag noemt. Tot slot moet ik melden dat de framerate niet altijd even constant is. Vooral in gebieden met veel gebouwen en vijanden, en op momenten dat er veel actie is wil deze nog wel eens zakken. Onspeelbaar wordt het niet, maar het is wel iets wat tijdens het spelen opvalt.

onbekend

Het eindoordeel van Kees Wijnhorst

De Sniper Ghost Warrior-serie maakt met dit derde deel een flinke stap vooruit. De open wereld en de drie speelstijlen zorgen voor veel vrijheid. De drie regio's zijn naast de hoofdmissies, goed gevuld met zij-missies en andere interessante locaties wat zorgt voor een uitstekende speelduur. De game heeft echter ook wat minpunten. Zo nemen de laadtijden van de regio's teveel tijd in beslag, kunnen bugs af en toe voor wat frustratie zorgen en is de framerate niet altijd even constant. Ondanks deze minpunten is Sniper Ghost Warrior 3 toch een heerlijke shooter met prima gameplay. Fans van sniper-games en de Far Cry-serie kunnen deze game absoluut waarderen.

 • Pluspunten
 • Genoeg te doen
 • Ruim wapenarsenaal
 • Snipen voelt goed aan
 • Prima gameplay
 • Drie speelstijlen
 • Minpunten
 • Laadtijden van regio's
 • Bugs/glitches
 • Framerate niet altijd constant
Gameliner Score
Prima

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?