Smart As

 • Ontwikkelaar Climax
 • Eerste releasedatum 2 november 2012
 • Platformen PlayStation Vita
 • Gameliner score

Review: Smart As - PlayStation Vita

Alle pientere knaapjes opgelet. Na de vele breintrainingen die we op de Nintendo handhelds gezien hebben, komt Sony nu ook met een hersenkraker voor haar nieuwste handheld: de Vita. Smart As zal die hersencellen van ons weer eens aan het werk zetten zodat we niet meer onze tijd alleen maar verdoen met alleen maar rammen op de controller en muis. Let wel: het is Smart As. Alex maakte de fatale fout door Smart Ass te sturen naar de uitgever, dom dom dom. Ik heb in ieder geval nog nooit van een slimme reet gehoord.

ontbrekende afbeelding

Laat maar eens zien hoe slim je bent

Net zoals de meeste games waarin je verstand op de proef wordt gesteld, speel je Smart As dagelijks enkele minuten om jezelf te testen en nieuwe puzzels vrij te spelen. Een groot voordeel is dat de game volledig Nederlandstalig is, wat de meeste mensen enorm waarderen aangezien onze Nederlandse woordenschat meestal groter is dan de Engelse.

In de dagelijkse trainig wordt je getest op vier gebieden. Observatie, taal, logica en rekenen. Dagelijks wordt je getest op al deze gebieden en wanneer je de mini-games van elk gebied gedaan hebt, krijg je een percentage te zien, wat jouw dagelijkse uitslag moet voorstellen. Ook zie je op welke gebieden je het beste hebt gescoord. Wanneer je dit een aantal dagen achter elkaar doet krijg je een mooie driedimensionale grafiek te zien waaraan je kunt zien op welke dagen je het beste hebt gescoord. Je kunt nog verder gaan met statistieken online. Zo kun je zien wie de slimste van Nederland is en welke landen het beste scoren op de wereld. Ook is het mogelijk een uitdaging aan te gaan die alleen te spelen is in de stad waar je je op dat moment bevindt. Een unieke uitdaging dus. Wanneer je je geneigd voelt om je resultaten te delen op sociale media is daar trouwens ook een mogelijkheid voor.

Door dagelijkse trainingen te spelen, speel je nieuwe mini-games vrij die ook vrij te spelen zijn zodat je niet elke dag hoeft te wachten op een nieuwe dagelijkse training. Wanneer de moeilijkheidsgraad te makkelijk voor je is, krijg je toegang tot een hoger niveau om jezelf lastigere puzzels voor te schotelen.

ontbrekende afbeelding

The looks and feels

Smart As ziet er erg netjes uit en grafisch is de game dik in orde. Het zijn geen simpele spelletjes die je normaal ook in de krant terug vindt, maar heuse toppers waar echt over na is gedacht. Voor sommige mini-games gebruik je de extra's die de Vita te bieden heeft, zoals de gyrosensor of het touchpad aan de achterkant. Dit zorgt sowieso al voor een leuke gameplay ervaring op zich. Samen met de simpele maar geinige en motiverende muziek blijven de mini-games leuk om te spelen.

Enkele minpuntjes

Helaas zijn er een aantal puntjes die het spelen een klein beetje belemmeren. Je speelt op de Vita zonder toetsenbord, dus zul je getallen en letters moeten schrijven met je vinger. Elk cijfer en elke letter moeten een voor een ingevoerd worden. Dat is niet zo'n probleem omdat je eigenlijk nooit hele woorden moet schrijven. Waar w'l geërgerd aan kan worden is dat het spel je letters en cijfers niet goed leest. Zo denkt het apparaat soms dat je bijvoorbeeld bij het schrijven van een 6, een 0 schrijft. Je zult dus duidelijk maar ook snel de getallen en letters in moeten voeren, anders heb je kans dat het apparaat een heel ander getal of andere letter aangeeft.

Ook mist er de mogelijkheid om het spel met meerdere familieleden of vrienden te spelen door middel van meerdere accounts. Dat is erg jammer als je het mij vraagt, omdat iedereen dan een eigen Vita moet bezitten. Mogelijke verklaring hiervan: de game is door Sony ontwikkeld, die natuurlijk zoveel mogelijk van die dingen wil verkopen. Wat mij betreft was het een leuke toevoeging geweest, omdat je dan de resultaten van elkaar had kunnen vergelijken en echt een competitie had kunnen houden tussen je vrienden of familie met 'n apparaat.

ontbrekende afbeelding

Het eindoordeel van Koen van den Akker

Smart As is een leuke dagelijkse bezigheid die grafisch dik in orde is. De mini-games zijn uniek en er wordt genoeg gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de Vita. Het is erg geinig om de resultaten met de rest van de wereld te vergelijken. Jammer dat we geen meerdere accounts kunnen gebruiken en dat de Vita niet alle letters en cijfers goed pakt.

 • Pluspunten
 • Ziet er goed uit
 • Vernieuwende puzzels
 • Vita-mogelijkheden worden goed gebruikt
 • Online statistieken en uitdagingen
 • Minpunten
 • Geen meerdere accounts
 • Pakt niet altijd de juiste getallen en letters
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?