SkateBIRD

 • Ontwikkelaar Glass Bottom Games
 • Eerste releasedatum 16 september 2021
 • Platformen Pc, Xbox One, Nintendo Switch
 • Genre Sport, Indie
 • Gameliner score

Review: SkateBIRD - Screm like a birb - Xbox One

Als je ooit mijn streams hebt gekeken, weet je waarschijnlijk dat ik en mijn vriend gekke vogelmensen zijn met maar liefst vijf parkieten en twee papegaaien in huis. De ideale persoon om de nieuwe game van uitgever Glass Bottom Games, SkateBIRD te reviewen dus. Het klinkt als een behoorlijke meme game, dat klopt. Maar is het dat ook? Dat ga ik jullie vertellen in deze review van SkateBIRD.

SkateBIRD

Vogels met kekke accessoires

Het begin van de game geeft eigenlijk al wel een beetje antwoord op die vraag. Create-a-birb geeft je de keuze uit tientallen verschillende birbs, waaronder de geliefde cockatoo en cockatiel birbs. Deze doen het altijd erg goed op TikTok en zijn ook goed voor birb memes. En wie wil zijn vogel nu geen leuke hoedjes of sjaals om kunnen doen? Ik heb het bij Guus nog niet gedaan, maar het staat zeker nog op m’n lijstje. Ik moet toegeven dat ik misschien iets meer tijd heb gestoken in de create-a-birb modus dan nodig, maar voor een echte vogelliefhebber is dit ook wel een erg leuke toevoeging.

Maar goed, laten we het nu hebben over waar de game echt om draait: skaten als een birb. Je hebt verschillende levels waarin je kunt skateboarden op ramps en andere hindernissen die van alledaagse objecten gemaakt zijn, zoals een soepkom, een milkshake beker of een lege pizzadoos. In ieder level kom je ook andere vogels tegen met kekke accessoires die je objectives geven die je in een bepaalde tijd moet voltooien voor punten. Helaas worden die objectives weinig tot niet toegelicht en heb je eerst een aantal pogingen nodig om er überhaupt achter te komen wat nu de bedoeling is. Maar ja: je bent een birb.

SkateBIRD Review 1

Schattige vleugeltjes niet altijd even handig

Wat is nu het grootste voordeel aan een vogel zijn? Dat je kunt vliegen natuurlijk. Dat geldt ook voor een SkateBIRD, al kan de vaardigheid je ook redelijk tegen gaan zitten als je hem verkeerd gebruikt. Het klappen met je schattige vleugeltjes kan je in sommige situaties helpen om een sprong toch net te kunnen halen of om niet te vallen, maar als je het op het verkeerde moment doet, kan het ook juist de reden zijn dat je vogel daarna over de grond rolt als een gekookte aardappel. Eerlijk is eerlijk: het ziet er wel super schattig en grappig uit, dus misschien doe ik het soms ook wel expres.

Nu is de besturing ook niet helemaal wat je zou willen. Het gaat niet allemaal even soepel en het voelt het grootste deel van de tijd meer alsof ik aan het button mashen ben dan dat het voelt alsof ik weet wat ik doe. De game ziet er superleuk uit, maar werkt helaas niet zo goed als hij eruitziet. Als je net op de verkeerde plek terechtkomt met je skateboard, is er een kans dat je vast komt te zitten in de muur of achter een ramp. Dit is geen grote ramp, aangezien SkateBIRD niet echt focust op progressie, maar het is wel irritant om het level steeds opnieuw te moeten starten als je vogel weer eens op de grond ligt te spartelen en je hem niet meer de lucht in krijgt.

SkateBIRD Review 2

Time to Screm

Het beste heb ik uiteraard voor het laatst bewaard: de Screm-optie. Als je op LB drukt – zo vaak als je maar wilt – maakt jouw birb het meest verschrikkelijke, schelle geluid dat jij je maar kunt voorstellen. Het geluid dat ik als vogeleigenaar zelfs in mijn (boze) dromen nog hoor. Je kunt dus luid ‘scremmend’ en met je vleugeltjes klapperend rond skateboarden in verschillende levels en optioneel ook objectives voltooien, die niet altijd meteen heel duidelijk zijn, maar goed dan blijf je ook lekker bezig.

Ik denk dat ik de vraag uit mijn introductie inmiddels wel heb beantwoord, maar voor de zekerheid: ja, SkateBIRD is zeker weten een meme game. Wel een hele vermakelijke, dat geef ik toe, maar ook een game die redelijk snel gaat vervelen. Het is een beetje vergelijkbaar met Goat Simulator, je speelt het af en toe als jij je verveelt en even wilt lachen, of als je met vrienden thuis aan de zuip bent en even niets meer hebt om over te praten, dus dan ga je maar een simpele, geinige game spelen.

Het eindoordeel van Eilish Janssen

SkateBIRD is een echte meme game. Het is erg vermakelijk en ik moet er regelmatig om lachen als ik het speel (op een positieve manier). Je krijgt veel opties voor het aankleden van jouw birb en je kunt ook nog meer voorwerpen vrijspelen. Als dit in een later stadium nog verder wordt uitgebouwd, zoals bijvoorbeeld in Goat Simulator is gedaan, kan de game wel wat langer interessant blijven dan nu. Op dit moment ben je er namelijk redelijk snel op uitgekeken en wordt het meer een gelegenheids game. De besturing werkt ook niet altijd perfect, maar de game ziet er wel goed uit en heeft een leuke artstijl.

 • Pluspunten
 • Leuke animatiestijl
 • Veel humor
 • Veel opties voor het aankleden van je birb
 • Minpunten
 • Gaat redelijk snel vervelen
 • Besturing niet altijd stabiel
Gameliner Score
Prima

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Eilish Janssen

Eilish Janssen Je zou het haast niet zeggen, maar Eilish heeft een passie voor alles dat de "normale mens" de stuipen op het lijf jaagt. Haar stapel dekentjes is torenhoog en wanneer de zon zijn oogjes sluit, wikkelt ze zich in haar coconnetje om zich onder te dompelen in menig nachtmerrie. Vergis je echter niet, Eilish is altijd vlijmscherp. Ze scheidt het kaf van het koren en weet het laatste nieuws recht voor je raap te brengen.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?