Check hier alle E3 2021-content

Singularity

  • Ontwikkelaar Raven Software
  • Eerste releasedatum 25 juni 2010
  • Platformen Pc, Xbox 360, PlayStation 3
  • Gameliner score

Review: Singularity - Xbox 360

Wat heeft Stalin toch weer een geluk gehad. De leider van Rusland wist in de winter van 1949-1950 best dat hij achterliep op de Amerikanen als het ging om de ontwikkeling van wapens. Wat moest hij nou toch doen om de wapenwedloop alsnog naar zijn hand te zetten? Alle ideeën waren inmiddels al uitgelopen op een mislukking. En dan, zomaar opeens, kwam daar de ultieme kans, de beste manier om de Amerikanen het leven eens goed zuur te maken.

Oeps, Stalin...

In die koude winter vond Stalin op een afgelegen eiland namelijk het tot dan toe onbekende element E-99. Na veel onderzoek naar de nieuwe stof te hebben gedaan, kwam Stalin tot de conclusie dat het element enorm veel energie bezat. Het nadeel was het grote risico wat het gebruik ervan met zich meebracht. Maar ja, om te winnen doe je alles. Helaas lopen met die instelling je bedoelingen zelden goed af. En zo geschiedde het. Op 21 september 1950 zorgde de Russische scheikundige Barisov voor een catastrofe die de tijd op het eiland compleet op z'n kop zette.

Onderzoek

In het kort is dat het verhaal van Singularity, de nieuwe shooter van Activision waarin alles draait om tijd en wat je daarmee kunt doen. In de game speel je als de Amerkaanse piloot Nate Renko, die in het heden na een crash met zijn helikopter neerstort op het eiland waar het zestig jaar geleden zo faliekant mis ging. Het is jouw doel om het eiland te verkennen op de effecten die de ramp (Singularity genaamd) met zich mee heeft gebracht.

TMD

De eerste paar levels in de game worden gebruikt als een introductie van alle spelelementen, maar als je daar eenmaal doorheen bent begint de pret pas echt. De grote klapper van Singularity is de TMD, oftewel de Time Manipulation Device. Dit apparaat zit om je arm en kun je gebruiken om "“ en dat spreekt ook wel voor zich "“ de tijd te manipuleren. Dit manipuleren kan op twee manieren: je kunt het apparaat gebruiken om objecten of personen te verjongen of te verouderen. Je kunt je indenken dat je het dus kunt gebruiken voor simpele dingen als het verjongen van een bepaalde kist, waardoor je de inhoud ervan kunt gebruiken (zoals ammo, health of E-99 energie). Het wordt natuurlijk leuker als je de TMD gaat gebruiken op je vijanden. Hoewel dit een stuk meer energie kost, is het natuurlijk uiterst effectief om je tegenstanders letterlijk tot as te reduceren. Het aloude gezegde 'tot as zult gij wederkeren' is hier zeker niet verkeerd gekozen.

Traditionele knalijzers

De TMD is d' feature van de game, maar naast dit geweldige stukje techniek zijn er natuurlijk ook nog de traditionele knalijzers waar je op kunt vertrouwen, al dan niet aangepast om ze een tijd-element mee te geven. Denk hier bijvoorbeeld aan een sniper die kogels uitspuugt die je na het afschieten nog kunt besturen. Hierdoor is het in theorie mogelijk om vijanden die om hoekjes staan alsnog van het leven te beroven, al vergt dat toch wel enige oefening. De kogel gaat namelijk niet zo langzaam als een oma met een rollator, maar oefening baart kunst.

Knap werk

Het is duidelijk dat Singularity het gebeuren met de tijd knap heeft uitgewerkt. Niet alleen kun je de tijd gebruiken om vijanden uit te schakelen, ook is het soms nodig dat je je hersenen laat spreken om met behulp van de tijd kleine puzzels op te lossen. Dit wordt echter niet veel moeilijker dan het maken van een soort bubbel waarin de tijd wordt stilgezet, zodat je een grote ventilator kunt passeren zonder in mootjes gehakt te worden. Ten slotte: qua graphics ziet de game er degelijk uit. Je hoeft op het gebied van de plaatjes niet de absolute top te verwachten, maar Singularity kan probleemloos mee met de huidige standaard. Uiteindelijk gaat het vooral om de gameplay, en daarmee zit het meer dan goed in deze game.

Het eindoordeel van Yordi Verkroost

De ontwikkelaars van Singularity hebben gekozen om met de tijd te fucken en zijn daar met de spreekwoordelijke 'vlag en wimpel' in geslaagd. Het hele circus rondom de Time Manipulation Device (TMD) is goed uitgewerkt en werkt dan ook als een trein. Niet alleen kun je het apparaatje gebruiken om kleine puzzels op te lossen, ook is het erg handig om je vijanden letterlijk tot as te laten wederkeren. Verder is de grafische kwaliteit van de game redelijk goed; deze kan mee met de games die vandaag de dag op de markt worden gebracht, maar is verder niet uitzonderlijk. Allesomvattend heeft ontwikkelaar Raven Software een game afgeleverd waar ze trots op mogen zijn!

  • Pluspunten
  • TMD: fucken met de tijd!
  • Origineel in opzet
  • Boeiend verhaal
  • Minpunten
  • Ik heb tijd tekort...
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?