Silent Hill: HD Collection

 • Ontwikkelaar Konami
 • Eerste releasedatum 29 maart 2012
 • Platformen Xbox 360, PlayStation 3
 • Genre Horror, Survival
 • Gameliner score

Review: Silent Hill: HD Collection - PlayStation 3

Weinig mensen zullen dit nog weten, maar de PS2-versie van Silent Hill 3 was mijn eerste geschreven review waar ik me niet voor hoefde te schamen. Er zijn inmiddels al vele jaren voorbij en nu mag ik wederom Silent Hill reviewen. Voor de PlayStation 3 welteverstaan.

Waar moet een HD-remake aan voldoen?

Sinds HD-remakes relatief nieuw zijn, heb ik er nooit over nagedacht op welke punten je zo'n compilatie van games moet beoordelen. Na even denken, kwam ik erachter. Een HD-remake van een game moet wat te bieden hebben. Drie games uit de vorige generatie voor veertig euro is een acceptabele prijs. Ten tweede moet een HD-remake waarde kennen. Zijn er nog mensen die dit willen spelen? Ten derde moet de HD-remake trouw zijn aan het origineel, maar nog steeds interessant zijn voor nieuwe spelers. Je bedient tenslotte twee deelgroepen: de doelgroep die de franchise al heeft gespeeld, en die als ontwikkelaar zijnde je trouwe volgelingen zijn, en de doelgroep die je kennis wil laten maken met het oude pareltje.

onbekend

Wat is dit?

Jammer genoeg voldoet Silent Hill niet aan al die eisen. Je zou zeggen dat het niet zo moeilijk is om een HD-remake te maken. Blijf met je poten van het origineel af, schroef de resolutie omhoog en pomp er een 3D-functie bij, als je tijd hebt. Er is nogal het een en het ander veranderd aan de Silent Hill HD-collectie. Allereerst krijg je in deze collectie Silent Hill 2 en 3. De twee beste games uit de franchise voor mij, dat zeker, maar waar is Silent Hill 4? Die hoort er gewoon bij en heeft wel degelijk emotionele waarde bij gamers. Nu zijn twee games in een HD-collectie van 25 euro geen verkeerde prijs, dat dan weer wel.

Dit gun je niemand

In plaats van een grafische upgrade voelt het meer als een grafische downgrade. Zo zijn de misteffecten zijn bijna verdwenen. Het is minder voor de sfeer van Silent Hill, maar als er textures onder zitten maakt het niet veel uit, toch? Daar zit het probleem. Er zit niks onder die misteffecten. Hoe kan je dat vergeten? De hele game in het algemeen lijkt wel lichter nu. Het voelt niet goed. Als zelfs de Art Director van de originele games, Masahiro Ito, een luidkeels 'OMG' tweet, waar er enkele minuten geleden werd gezegd dat de Silent Hill: HD Collection zoals hij er nu uitziet daadwerkelijk uitgebracht is, weet je dat je fout zit.

onbekend

Glitch Hill

De grote verandering in de Silent Hill: HD Collection is de voice-acting. Die is ditmaal, in beide games, door andere stemacteurs gedaan. De nieuwe spelers zullen er weinig van merken, maar de oude fans zijn de brandstapel al aan het aansteken. Bij Silent Hill 2 zit nog de mogelijkheid om de originele stemmen te gebruiken. Bij deel 3 is dit niet het geval. Dit is ook iets wat ik niet snap. Deel 3 is mijn persoonlijke favoriet, waarom heeft die de originele stemmen niet? Nu voelt het alsof ik met een minderjarige chimeid aan het spelen ben die iedere keer als ze een monster slaat een klein orgasme krijgt. Het vechten was overigens nooit de kern van de game, maar was niet hinderlijk om te doen. Nu is dat toch iets anders. De geluidseffecten kloppen namelijk voor geen meter als je aan het vechten bent. Af en toe hoor je wel een kreun, af en toe niet. Soms hoor je wel de impact van de klap, dan weer niet. Erg jammer, sinds Silent Hill het echt moet hebben van de sfeer die mede mogelijk wordt gemaakt door het angstaanjagende geluid.

Het eindoordeel van Wouter van der Putten

Op het moment van schrijven is de Silent Hill: HD Collection echt niet goed. Silent Hill 4 mist in de collectie, maar als je naar de prijs kijkt is dat dan weer voordelig. Grafisch is er gewoon een heleboel mis met misteffecten die schitteren van afwezigheid en een over het algemeen feller beeld. Als je daarbij optelt dat de stemacteurs niet meer hetzelfde zijn, je bij Silent Hill 3 niet eens naar de oude stemacteurs kunt wisselen en de glitchende geluidseffecten, dan is deze compilatie erg karig. Hopelijk kan een update nog veel goed maken. Dan moet je twee sterren bij deze review optellen: voor iedere game eentje

 • Pluspunten
 • Prijs
 • Originele stemacteurs in Silent Hill 2 mogelijk
 • Minpunten
 • Silent Hill 4?
 • Grafisch niet in orde
 • Silent Hill 3 alleen nieuwe stemmen
 • Geluidseffecten glitchen
Gameliner Score
Onvoldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?