Shovel Knight: Specter of Torment

 • Ontwikkelaar Yacht Club Games
 • Eerste releasedatum 5 april 2017
 • Platformen Pc, PlayStation 3, Nintendo Wii U, PlayStation Vita, Nintendo 3DS, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
 • Genre Platform, Indie
 • Gameliner score

Review: Shovel Knight: Specter of Torment - PlayStation 4

De beste retro-game van afgelopen jaren heeft er weer een nieuwe toevoeging bij. Ik heb het natuurlijk Yacht Club Games': Shovel Knight. Dit keer mogen we aan de slag met de duistere Specter Knight, Yacht Clubs versie van Magere Hein. Weet deze nieuwe uitbreiding mijn hart op dezelfde manier te verwarmen zoals de main game en diens uitbreiding Plague of Shadows dat ook deden?

ontbrekende afbeelding

Tot op het bot

In Specter of Torment gaan we dus aan de slag met wederom 'n van de leden van The Order of No Quarter, het collectief van acht tegenstanders van Shovel Knight. Eerder mocht ik al aan de gang met Plague Knight, wat een welkome afwisseling was. Die uitbreiding was dermate anders dat het eigenlijk een opzichzelfstaand deel kon zijn. De gameplay veranderde drastisch en daarbij was die uitbreiding net zo lang als de main game zelf. Nog beter, de uitbreiding is geheel gratis voor spelers die de main game al in bezit hebben. Datzelfde geldt ook voor Specter of Torments. Hoewel de levels in essentie hetzelfde zijn, loop je er wederom geheel anders doorheen. En ja, ook deze uitbreiding is weer binnen te hengelen voor welgeteld nul euro's.

Naar mijn mening is Specter Knight 'n van de meeste toffe personages. Niet alleen qua design, maar ook qua achtergrondverhaal, gameplay en opbouw. Dit keer zijn we niet uitgerust met een schep, maar met een zeis. Ook in dit deel zijn er weer diverse power ups te behalen om zo Specter Knight van dat extra beetje oemph te voorzien. Dit doe je aan de hand van rode schedels. In ieder level zijn er een aantal van die schedels verstopt, en deze zijn in te wisselen bij een rood skelet die op zoek is naar zijn geliefde met eveneens een rood schedel. Anders in deze uitbreiding is de manier waarop je een level selecteert. Dit keer navigeren we niet vanuit een overworld, maar vanuit een centrale hub. Via een magische spiegel navigeer je naar de verschillende levels totdat het verhaaltje uit is.

ontbrekende afbeelding

Verhaaltechnisch de beste

Als retro fan doet het mij deugd dat er nog altijd ontwikkelaars zijn die pixelart-games kunnen omtoveren tot een emotioneel avontuur. Specter of Torments beschikt naar mijn mening over het beste verhaal binnen het Shovel Knight-universum tot op heden. Specter Knight zoekt in opdracht van The Enchantress de overige leden van The Order of No Quarter bij elkaar. Het is dus inderdaad een prequel op de eerder uitgebrachte delen. Dit doet de gekwelde geest echter niet vrijwillig. Middels een verhaal dat met behulp van flashbacks uit de doeken wordt gedaan, kom je erachter dat Specter Knight een zwaar verleden heeft. Een verleden waar hij zelf aan meegeholpen heeft, maar zwaar desalniettemin. Toch weet Yacht Club Games het verhaal zo te presenteren dat je medelijden krijgt met het personage. Knap dat de ontwikkelaar dat voor elkaar weet te boksen met dat kleine beetje waar ze mee kunnen werken.

Zoals eerder vermeld speelt Specter Knight weer volkomen anders dan zijn voorgangers. Het personage beschikt over een kleine sprong, maar met behulp van zijn zeis kan hij dankzij vijanden en lampen zichzelf naar boven slingeren. Hierdoor komt er veel meer timing om de hoek kijken. Wanneer je een kans mist, resulteert dat vaak in een retry. Ook maken we dit keer geen gebruik meer van Magic, maar van Darkness. Met deze Darkness kan Specter Knight gebruik maken van zijn speciale skills. Zo beschik je na aanschaf bijvoorbeeld over een boomerang zeis, een zweeftool, of een schild. Wat de game wel gemeen heeft met de voorgangers is de duratie. Gemiddeld ben je weer zo'n vijf tot zes uur bezig voordat je de verhaallijn hebt uitgespeeld. Niet bijzonder lang, maar naar mijn mening is dit ruim voldoende voor een gratis toevoeging.

ontbrekende afbeelding

But wait, there's more!

Specter of Torments is natuurlijk al even uit op de Nintendo Switch, maar nu is de uitbreiding dus ook beschikbaar op de overige consoles. Deze uitbreiding brengt echter niet alleen een nieuw verhaal met zich mee. We krijgen namelijk ook weer een aantal uitdagingen voor de kiezen en kunnen nu gebruik maken van een body swap-functie. We kunnen nu dus als man óf vrouw spelen. Leuk, maar de echte leuke toevoeging komt in de vorm van een coop-modus. Precies, het is nu dus mogelijk om de game gezellig met z'n tweeën op de bank te spelen. Dit is wellicht de functie waar ik het langst op heb zitten wachten en ik kan je vertellen dat het een zeer leuke toevoeging is!

ontbrekende afbeelding

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

In de intro vroeg ik of Specter of Torments mij weer deed zwijmelen over Shovel Knight. Het korte antwoord daarop is: Ja! De uitbreiding is weer volledig anders en daarbij is het verhaal gewoon erg leuk. Specter Knight was al cool, maar dankzij deze uitbreiding heeft het personage zoveel meer substantie. De gameplay is erg lekker, maar kan frustreren op momenten. Dat komt echter allemaal door jezelf omdat je timing waarschijnlijk niet spot on was. Daarbij is de coop-modus erg leuk om te spelen met een vriend of vriendin op de bank. Shovel Knight was al geweldig, maar deze gratis update maakt de game weer zoveel beter. Daarbij vind ik het bijzonder dat een ontwikkelaar deze content gewoon gratis weggeeft. De grotere uitgevers zouden dat never nooit doen en dat tekent Yacht Club Games alleen maar. Hulde!

 • Pluspunten
 • Gratis!
 • Specter Knight goed personage
 • Solide gameplay
 • Goed verhaal
 • Coop-modus
 • Minpunten
 • Ietwat kort
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?