Shovel Knight: Shovel of Hope

 • Ontwikkelaar Yacht Club Games
 • Eerste releasedatum 26 juni 2014
 • Platformen Pc, PlayStation 3, Nintendo Wii U, PlayStation Vita, Nintendo 3DS, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
 • Genre Platform, Indie
 • Gameliner score

Review: Shovel Knight + Plague of Shadows - PlayStation 4

Kickstarter heeft de game-industrie op zijn kop gezet door onafhankelijke ontwikkelaars een platform te geven. Deze nieuwe vorm van financiering heeft veel game-makers een kans gegeven hun droomproject te realiseren. Dankzij Kickstarter zijn er een aantal toppers uitgekomen, waaronder de in 2014 verschenen Shovel Knight. Gamers die deze titel al hebben aangeschaft, worden getrakteerd. De game krijgt namelijk een uitbreiding, en niet zomaar een. Nee, de uitbreiding is nog gratis ook. Of de originele titel en uitbreiding echt zo goed zijn, lees je in deze review.

onbekend

Geen dooie pixel

Wanneer heldin Shield Knight tijdens haar avonturen gevangen raakt in de Tower of Fate, is er slechts 'n die de schilddrager kan redden: Shovel Knight. Deze blauwe knaap gaat een episch avontuur aan. Dit doet hij gepaard met het sterkste wapen van allemaal: een schep. Waar wij een schep gebruiken om te graven, weet Shovel Knight zoveel meer uit dit tuingereedschap te halen. Al meppend, stuiterend en gravend werkt Shovel Knight zich langs The Order of no Quarter. Deze orde bestaat uit acht variërende Knights en doet erg denken aan Mega Man. Zo is er Polar Knight, Propellor Knight en Specter Knight met elk een bijbehorend thema. Wanneer alle Knights verslagen zijn, is er nog maar 'n die verslagen moet worden. Deze vijand is de bewaakster van The Tower of Fate, The Enchantress.

Shovel Knight is een plaatje om te zien. Hoewel de game een retro-look heeft, is het design haarscherp. Het retro-kleurenpallet heeft nog nooit zo levendig geoogd op de PlayStation. Daarbij is het verhaal komisch, tragisch en episch tegelijkertijd. De game zit vol geheimen en shortcuts. En de muziek, ach wat moet ik zeggen over de muziek. De deuntjes die Shovel Knight produceert zijn catchy, gevarieerd en simpelweg perfect. Hoewel Shovel Knight met zijn zes uur durende verhaal niet erg lang is, houdt het plezier niet op na het uitspelen. Shovel Knight zit namelijk boordevol extra content. Zo speel je de New Game+-modus vrij en kan je 48 challenges tackelen.

onbekend

Frustrerend leuk

Weet je nog dat je met een SNES-controller in de kleermakerszit naar een oude beeldbuis zat te staren? Dat gevoel brengt Shovel Knight helemaal terug. De game is nagenoeg perfect. Het avontuur zuigt je op en spuugt je na het uitspelen als een slijmerig propje uit. Ondanks de slijm, kan je maar een ding doen: gelukzalig lachen. De titel is fantasierijk en biedt genoeg variatie om je uren geëntertaind te houden.

Hoewel de game makkelijk begint, wordt de moeilijkheidsgraad al snel opgevoerd. Bepaalde sprongen lijken soms onmogelijk en die ene secret is net niet te bereiken. Toch loont het om door te zetten. Naarmate de tijd vordert, merk je namelijk dat je steeds beter wordt en bepaalde handigheidjes onder de knie krijgt. Hoewel ik af en toe liep te schreeuwen naar de televisie, bleef ik de controller oppakken. Dat komt omdat de game niet oneerlijk is. Telkens als je dood gaat, ligt het maar aan een ding: jezelf.

onbekend

Plague of Shadows

E'n van Shovel Knights vijanden, en tevens lid van The Order of No Quarter, speelt de hoofdrol in Plague of Shadows. Wanneer de speler Shovel Knight voor het eerst uitspeelt, verschijnt een pop-up. Plague Knight kan nu geselecteerd worden als speelbaar personage. Plague Knight speelt totaal anders dan Shovel Knight. Gewapend met een arsenaal van verschillende bommen zet je je vijanden in vuur en vlam. Hoewel Plague Knight niet direct mijn favoriete personage was, raakte ik al snel gehecht aan de ge(vogel)bekte onderdeur.

Het verhaal van Plague Knight is niet een simpele pallet swap en daarmee af. Nee, je krijgt een ander perspectief en ontdekt dat Plague Knight misschien nog wel zo slecht nog niet is. Hoewel de levels hetzelfde zijn als in Shovel Knight, dien je deze op een geheel andere manier te benaderen. Plague Knight heeft bijvoorbeeld een extra sprong die Shovel Knight niet heeft, en omhoog stuiteren op de schep kan niet meer. Het was even wennen, maar wanneer je Plague Knight onder controle krijgt, komt dat bekende gevoel weer terug.

onbekend

Collectathon

Zoals eerder gezegd, zit de game, en diens uitbreiding, boordevol collectables. Muziekbladen, Cipher Coins en wapenupgrades zijn slechts een paar voorbeelden. Bij het zien van de credits denk je alles gezien te hebben, maar het tegendeel is waar. Mijn eerste playthrough had ik slechts vijftig procent ontdekt, en dat terwijl ik ieder level grondig heb doorlopen. De uitdaging ligt dan ook vooral in het verzamelen. De verzamelobjecten zijn namelijk een stuk moeilijker te bereiken.

Het grootste verzamelobject in de game is echter geld. In Shovel Knight draait alles om de centen. Dit geld is makkelijk te bemachtigen, maar moeilijk te behouden. Spelers krijgen namelijk een onbeperkt aantal levens, maar er is een kleine catch. Wanneer je doodgaat, laat je een percentage van de verzamelde loot vallen. Deze loot kan worden terugveroverd wanneer je hetzelfde punt bereikt en de geldzakken kan grijpen. Lukt dat niet? Dan is het dikke vette pech en kan je vaarwel tegen je buit zeggen. Dit is een leuke consequentie, want je baalt werkelijk als een stekker als je die kostbare loot verliest.

onbekend

More Power

Eerder genoemde buit kan besteed worden aan een scala van upgrades. Zo kan Shovel Knight upgrades aankopen die gedurende de levels niet zijn ontdekt. Ook kan hij geld geven aan mensen die zonder duiten zitten en nieuwe armor voor zichzelf aanschaffen. De nieuwe armor geeft Shovel Knight een nieuw kleurtje en enkele voor- en nadelen. Zo kan je bijvoorbeeld meer hit-points krijgen, maar moet je accepteren dat Shovel Knight niet direct tot stilstand komt. Zo is het wikken en wegen en kan je een eigen speelstijl ontwikkelen.

Ook Plague Knight kan zijn zuurverdiende centen wijs spenderen. Door Cipher Coins te spenderen, kan je wapens en wapenvariaties vrijspelen. Zoals eerder gezegd, maakt Plague Knight gebruik van explosieven. Door een speciale variant aan te kopen, kunnen deze explosieven bijvoorbeeld in een boog gegooid worden. Tevens kan Plague Knight nieuwe armor aanschaffen. De crafting table van Plague Knight is echter zo uitgebreid, dat je de helft van de upgrades nooit gaat gebruiken. Desalniettemin is het een zeer leuke toevoeging.

onbekend

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

Shovel Knight is de perfecte game voorzien van de perfecte uitbreiding. Bovendien is de game beschikbaar voor de perfecte prijs. Ik durf zelfs te zeggen dat dit de beste platformer is die ik ooit heb gespeeld. Het oog voor detail van Yacht Club Games is bewonderenswaardig. Werkelijk alles klopt. De muziek, de gameplay en de grafische aspecten zijn tiptop in orde en de titel speelt heerlijk weg. Dit geldt eveneens voor de, bovendien gratis, uitbreiding, Plague of Shadows. Hoewel het eerst even wennen is, geef je Plague Knight al snel een plaatsje in je hart. Ik ben dan ook zeer benieuwd welke Knight de hoofdrol speelt in de volgende uitbreiding. Als je Shovel Knight nog niet hebt gespeeld, dan is de titel zeer zeker een aanrader. Bezitters van de titel zijn getikt als ze de gratis uitbreiding niet gaan spelen.

 • Pluspunten
 • Veel variatie
 • Perfect uitgevoerd
 • Lang niet klaar na 'n keer uitspelen
 • Laag prijskaartje
 • Minpunten
 • Geen
Gameliner Score
Perfect

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?