Check hier alle E3 2021-content

Shinsekai: Into the Depths

 • Ontwikkelaar Capcom
 • Eerste releasedatum 20 september 2019
 • Platformen Mobile, Nintendo Switch
 • Genre Avonturen
 • Gameliner score

Review: Shinsekai: Into the Depths - Ga helemaal kopje onder - Nintendo Switch

Vorig jaar riep Apple de abonnementsservice Apple Arcade in het leven. Shinsekai: Into the Depths, een game van ontwikkelaar Capcom, was al vanaf het eerste kwartier te spelen via de service. Ik hoor je denken: Shinsekai wattes? Dat was ook mijn reactie. Al spelende kwam ik erachter dat Shinsekai: Into the Depths in feite gewoon een diepzee metroidvania-game is. Laten we het gewoon zo omschrijven, dan heb je er een beeld bij. De game was al speelbaar op de flitsende iPhones, maar is sinds 26 maart ook verkrijgbaar voor de Nintendo Switch.

Overleven als mens onder water

In Shinsekai: Into the Depths ben jij de enige overlevende persoon op planeet Aarde. Tof zou je zeggen, maar dat is het alles behalve. Je wordt namelijk gedwongen onder water te leven, als gevolg van genadeloze weersomstandigheden op het land. Je zult het moeten doen met de bodem van de oceaan. Uiteraard ga je niet bij de pakken neerzitten, want je moet het leven toch dragelijk zien te maken. Als een echte doorzetter ga je op zoek naar spullen, uitrusting en nieuwe plekken om zo je leven nog van kleur te voorzien. Zoals je wellicht al zou verwachten: dat gaat niet zonder slag of stoot. Gedurende je avontuur kom je namelijk oog in oog te staan met zeedieren die jou als indringer zien. Zo nu en dan een potje matten met een gigantische vis is dan ook onvermijdelijk. Shinsekai: Into the Depth is in dus eigenlijk metroidvania-game met een survival-sausje.

Mensen zijn niet gemaakt om onder water te leven, dat moge duidelijk zijn. Capcom lijkt deze filosofie nog maar eens te benadrukken in de game. De omstandigheden zijn alles behalve ideaal. In het begin van de game start je met een handje vol zuurstofflessen, die jou in zekere mate vooruithelpen, maar tegelijkertijd beperken. Des te meer je beweegt, des te sneller de zuurstofflessen leegraken. Had je nu maar kieuwen in plaats van longen. Geen paniek, want de zuurstofflessen worden automatisch bijgevuld met nieuwe zuurstof naarmate de tijd vordert. Later in de game krijg je toegang tot meer zuurstofflessen, waardoor je minder abrupte pauzes hoeft in te lassen. Naast de andere gevaren in de zee en ik doel daarmee niet alleen op gigantische haaien, moet ook opletten waar je loopt. In ieder hoekje van het mysterieuze onbekende ligt gevaar op de loer, al doet de atmosfeer in de game je dat niet altijd vermoeden. Voorzichtig door de game manoeuvreren is dan ook aan te raden. Wel een puntje van kritiek: de controls op de Switch voelen in het begin wat onwennig aan. Naarmate je meer tijd besteedt met de game, vlakt dit gevoel af.

SHINSEKAI Into the Depths

Mechanics versus doel

Zuurstof, haaien en andere potentiële gevaren. Dat zijn nogal wat moeilijkheden. Gelukkig biedt de game ook verdedigingsmechanismen, waarmee je jezelf kunt weren tegen de hongerige vissen. Al snel kom je in aanraking met handige wapens, zoals een harpoen. Handig gereedschap waarmee je de vissen in ieder geval op afstand kunt houden. Hoewel Shinsekai: Into the Depth maar een klein visje in het grote aanbod van Nintendo-games is, beschikt de game verrassend genoeg over veel mechanics. Zo bevat de game een upgrade-systeem dat je in staat stelt je onderwaterpak te verfijnen. Hoewel de upgrades vooral in het begin van de game nog als een luxe aanvoelen, worden ze naarmate je verder komt steeds essentiëler voor je voortgang. Zo heb je de mogelijkheid om je zuurstofefficiëntie te upgraden, waardoor je minder zuurstof verbruikt tijdens het bewegen. Daarnaast is het ook noodzakelijk dat je onderwaterpak opgewassen is tegen de toenemende druk van het water. De game draait immers om overleven en verkennen. Hierdoor zul je steeds dieper moeten gaan.

Later in de game wordt je doorzettingsvermogen beloond. Er zal namelijk een moment komen dat je niet meer over de bodem van de oceaan hoeft te strompelen, maar dat je hulp krijgt van een onderwatervoertuig. De game draait naast overleven ook om technologische ontwikkeling, die het leven onder de zeespiegel dragelijker zullen maken. Maar daarnaast draait Shinsekai ook om het controleren van verdachte hoeken en gaten op graafplekken. Dat geldt vooral als je de drang voelt om optionele bronnen te zoeken die bijvoorbeeld extra voordelen kunnen bieden. Later in de game gaat dat iets soepeler, maar je moet wel eerst door de zure appel heen moeten, waarin je progressie vrij lineair verloopt. De wereld waarin de game zich afspeelt, blijft je overigens wel verrassen. De kaart stimuleert je om kritieke paden te bewandelen en daagt je tevens uit om nieuwe gebieden te verkennen. De diepte speelt, zoals ik hierboven al liet vallen, een belangrijke rol. De druk van het water kan letterlijk je einde betekenen. Hoe ver je kunt gaan, wordt geïndiceerd door middel van rood water. En rood betekent in een game vaak foute boel!

Shinsekai Into the Depths02

Het eindoordeel van Delano Seliman

Shinsekai: Into the Depths is een uitdagende game die je meeneemt naar de donkere bodem van de oceaan. Je bent, zover bekend, de laatste overlevende op de planeet en met die gedachte trap je het avontuur af. Shinsekai: Into the Depths is een diepzee metroidvania-game met een survival sausje . Als je in het verleden hebt genoten van metroidvania-achtige games, dan garandeer ik je dat deze game je van amusement gaat voorzien. De game beschikt over verrassend veel toeters en bellen, en de game ziet er gelikt uit. Capcom gebruikt de ambiance in de game effectief om een mysterieuze atmosfeer te creëren. De game kost twee tientjes en dat is hij meer dan waard als je van metroidvania-games houdt.

 • Pluspunten
 • Veel mechanics
 • Doel van de game is duidelijk
 • Verhaal is afdoende
 • Mysterieuze atmosfeer
 • Minpunten
 • Voortgang vroeg in de game lineair
 • Controls aan het begin onwennig
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Delano Seliman

Delano Seliman Onze aanpoter zit geen moment stil. Ruïneert hij geen levens met League of Legends, dan is hij wel nieuws aan schrijven. Schrijft hij geen nieuws, dan kijkt hij wel eSports. Kijkt hij geen eSports, dan loopt hij wel te ouwehoeren in de Game Over Podcast. Met zijn unieke kijk op de wereld brengt Delano je in contact met de meest interessante en verbijsterende dingen. Kortom als je denkt aan Delano, dan denk je aan DieLano.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?