Check hier alle E3 2021-content

SHIFT 2: Unleashed

 • Ontwikkelaar Slightly Mad Studios
 • Eerste releasedatum 30 maart 2011
 • Platformen Pc, Xbox 360, PlayStation 3
 • Gameliner score

Review: SHIFT 2: Unleashed - Xbox 360

Electronic Arts heeft ervoor gekozen om Need for Speed weg te knippen en SHIFT over te houden. Van SHIFT krijgen we nu een vervolg, namelijk SHIFT 2: Unleashed. Kan deze racegame zijn voorganger overtreffen? Je leest het hieronder.

Carrière

Het doel in SHIFT 2: Unleashed is om de FIA GT1 te winnen. Uiteraard kan je niet direct in deze klasse beginnen. Je begint in de D-klasse. Om een klasse hoger te komen, moet je XP verdienen. Dit doe je door races te winnen, netjes te rijden, bochten te beheersen enzovoort. Zodra je genoeg XP hebt, ga je een level omhoog, waardoor je nieuwe evenementen vrijspeelt. In totaal zijn er twintig levels. Naast XP heb je ook geld nodig om nieuwe wagens te kopen. Geld verdien je door een podiumplaats te behalen; dat wil zeggen dat je bij de beste drie eindigt. Hoe hoger je eindigt, hoe meer geld je verdient.

Door je carrière word je begeleid door onder andere Vaughn Gittin Jr. en Tommy Milner. Zij leggen je de verschillende types races uit, zoals drift, hot lap en time attack in de vorm van een cutscene. Ook geven ze vlak voor het begin van de race een paar tips over gevaarlijke bochten.

Wees de coureur

Nieuw in SHIFT 2: Unleashed is de Helmet view. Hierbij kruip je in de huid van de coureur. Je ziet om je beeldscherm een stukje van je helm en je hoort jezelf ook kreunen bij een botsing. In de bochten kijk je door de bocht heen. Dat is allemaal heel realistisch, alleen vind ik deze view vrij irritant. Doordat er namelijk door de bocht gekeken wordt, rijd je niet meer naar waar je kijkt. Je bent je stuur dus telkens aan het corrigeren. Gelukkig is het ook mogelijk om met de andere camerastandpunten te rijden, wat ik dan ook zeer snel deed.

Real racing

SHIFT 2: Unleashed moet volgens de makers een realistische racegame voorstellen. Dit is ze wat betreft ervaring erg goed gelukt. Het gevoel van snelheid is namelijk erg goed. Ook de spanning is om te snijden. De AI van je tegenstanders is ook erg goed. Ze rijden namelijk niet op rails, maar maken ook wel eens foutjes. Ook laten ze zich niet zomaar inhalen, wat het erg pittig maakt om eerste te worden.

Echter zit het rijden in de wagens een beetje tussen arcade en simulatie in. Ik zelf vind het juist de perfecte combinatie! Ik vind een simulatieracer namelijk te moeilijk en een arcaderacer te simpel. SHIFT 2: Unleashed doet het voor mij precies goed!

Tunen on the fly

Voor de echte die-hard racefans is het mogelijk om je auto helemaal te tunen. In de normale tune-mode krijg je de beschikking tot vier schuifjes waarmee je kunt spelen. Schakel je echter over naar de advanced mode, dan krijg je er maar liefst 38! In de meeste racegames moet je eerst in de menu's je auto tunen. Om je wagen dan uit te testen, heb je vaak een laadscherm voordat je aan de slag kan. SHIFT 2: heeft echter een speciale modus, waarin je 'on the fly' je wagen kan tunen. Je hoeft de game alleen maar te pauzeren om je schuifjes aan te passen, waarna je zonder tussenkomst van een laadscherm kan kijken of je settings nu wel goed zijn.

Crashes

Hoewel het natuurlijk niet je bedoeling is, is het wel erg vet: crashen. In de game zien de crashes er schitterend uit. Je kunt ervoor kiezen om de crashes alleen visueel zichtbaar te laten zijn, maar het is het tofste als je dat uitzet. Je kunt je auto namelijk helemaal in de prak rijden. Uiteindelijk vliegen de banden van je wagen en kan je niet meer verder rijden. Je kunt het nog wel proberen, maar je merkt vanzelf dat het zinloos is dus start je de race opnieuw. Ook te hard en te scherp door een bocht rijden kan fataal zijn. Je kunt namelijk de controle over je wagen verliezen, waarna je in slow motion over de kop slaat.

Het eindoordeel van Justin Meijer

SHIFT 2: Unleashed is misschien niet de meest realistische racegame die er is, maar het is wel een hele goede! EA heeft er goed aan gedaan om SHIFT los te koppelen van Need for Speed. Need for Speed is namelijk een echte arcaderacer, terwijl SHIFT tussen arcade en simulatie in hangt. SHIFT 2: Unleashed heeft op elk punt zijn voorganger overtroffen. Een beter XP-systeem, betere graphics, meer spanning, betere crashes" Het enige minpunt dat ik kan bedenken, is dat je heel erg snel levelt. Zo was ik nog maar net bij de C-klasse races, toen ik al aan de A-klasse races kon beginnen. Voor de rest zit de singleplayer van SHIFT 2: Unleashed perfect in elkaar. Binnenkort kun je een multiplayerreview van ons verwachten.

 • Pluspunten
 • XP
 • Verschillende types races
 • Veel banen
 • Gevoel en spanning
 • Tunen
 • Minpunten
 • Levelen gaat te snel
Gameliner Score
Perfect

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?