Screencheat

 • Ontwikkelaar Samurai Punk
 • Eerste releasedatum 21 oktober 2014
 • Platformen Pc
 • Gameliner score

Review: Screencheat - Pc

First-person shooters waarbij je op hetzelfde scherm tegen elkaar kunt spelen, zijn momenteel schaars. Toch was het vroeger een uitmuntend ingrediënt voor een gezellige avond vol plezier en frustratie. Bewogen je ogen ook maar een seconde naar het scherm van een andere speler, dan werd je door je vrienden verketterd. Screencheat speelt met dit gegeven, door spelers juist te dwingen op elkaars scherm te kijken. En warempel, dat zorgt zowaar voor evenveel, zo niet meer, plezier en frustratie.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=sCNol4MuQdo&vq=hd720[/youtube]

Screencheaten

Screencheat is eigenlijk een vrij simpele game: een first-person shooter die volledig draait om split-screen multiplayer, waarbij iedereen onzichtbaar is en men dus wordt gedwongen op elkaars beeldscherm te kijken. Een singleplayermodus is niet aanwezig en daar valt moeilijk over te discussiëren. De game is, naast lokaal, ook online te spelen, waarbij dus ook alle schermen van je tegenstanders te zien zijn. Toch is Screencheat echt een game die je op de bank met vrienden wilt spelen. Dat gaat geheid zorgen voor heel wat gevloek, maar maakt de game wel stukken intenser en daardoor ook aanzienlijk leuker.

Screencheat is bovendien geen first-person shooter die je potje na potje online blijft spelen om maar een hoger level te bereiken of nieuwe wapens vrij te spelen. Dat gebeurt in Screencheat namelijk niet. De game geeft je onmiddellijk toegang tot alle modi en wapens, zodat er nooit een speler zal zijn die in het voordeel is. Screencheat is een game die je opstart en meteen met anderen moet spelen, zodat iedereen spelenderwijs meer over de game te weten komt.

ontbrekende afbeelding

Knotsgekke wapens en functionele maps

De wapens in Screencheat zijn knotsgek en daar dient uiteraard mee geëxperimenteerd te worden. Handwapens kunnen worden afgewisseld met ontploffende teddyberen, maar aangezien het in veel gevallen 'one shot one kill' is in Screencheat, lijken de simpele wapens, zoals bijvoorbeeld de shotgun, de verstandigste keuze. Dat betekent niet dat je niet eerst flink gaat experimenteren met deze krankzinnige wapens, want hoe nutteloos bepaald strijdtuig soms ook kan zijn, het blijft een genot om ermee rond te huppelen.

Vijf maps vormen het toneel in Screencheat. Verwacht geen oogverblindende graphics, maar functioneel design. De maps zijn vaak in een aantal kleuren verdeeld en kennen veel herkenbare punten, waardoor het niet al te moeilijk is om te herkennen waar een andere speler zich bevindt. Ook zitten er veel hoogteverschillen, trampolines en geheime gangetjes in de maps, waardoor je altijd op je hoede moet zijn. De maps in Screencheat zullen niet vallen onder de beste multiplayermaps van het jaar, maar zijn in deze game wel prima op hun plaats.

ontbrekende afbeelding

Opvallende en minder opvallende modi

Uiteindelijk zijn het een vijftal modi die je bezig zullen moeten houden. Naast een vorm van Deathmatch en King of the Hill, vallen vooral One Shot en Murder Mystery op. In One Shot heeft iedere speler, hoe kan het ook anders, 'n shot om af te vuren. Zodra iedere speler dit schot heeft gelost of een bepaalde tijd is verstreken, kan er weer herladen worden. Dit zorgt ervoor dat er niet als een dwaas in het rond geschoten moet worden, maar men op een tactische manier de aanval moet plannen. Ook Murder Mystery valt op, omdat men hier een specifieke speler met een bepaald wapen moet ombrengen. Wellicht een beetje te complex, maar wel degelijk een leuke afwisseling op de overige modi. Tot slot is Capture the Fun een modus waarbij men zo lang mogelijk met een pià±ata moet rondhuppelen, maar blijkt dit in werkelijkheid de minst leuke modus te zijn. Overigens kunnen liefhebbers ook kiezen voor de Party Mode, waarbij er iedere ronde een willekeurige modus wordt gespeeld.

Pure fun

Screencheat is gelukkig meer dan een gimmick, want de verschillende maps, krankzinnige wapens en leuke modi, zorgen ervoor dat er genoeg te doen valt. Toch draait het vooral om pure fun, en dan in het bijzonder thuis op de bank. De ontzettend grappige kill messages, die na een kill in beeld komen, dragen bij aan deze plezierige sfeer. Daardoor is het extra jammer dat de game alleen verschijnt op de pc (Windows, Mac, Linux), want de game zou ook prima tot zijn recht komen op de consoles. Wie weet in de toekomst.

ontbrekende afbeelding

Het eindoordeel van Ruud Oomens

Screencheat moet je gewoonweg hebben als je vaak met vrienden split-screen speelt of wilt spelen. Het concept is goed uitgewerkt en de leuke wapens, maps en modi zorgen voor genoeg variatie. Speel jij games uitsluitend alleen? Dan kun je Screencheat compleet negeren. Al raad ik je aan om toch wat vrienden te zoeken en de game alsnog een welverdiende kans te geven, want Screencheat is een van de origineelste en leukste multiplayergames die ik in tijden heb gespeeld.

 • Pluspunten
 • Puur plezier
 • Leuke wapens en modi
 • Aardig tactisch
 • Minpunten
 • Niets voor eenlingen
 • Alleen op pc te spelen
Gameliner Score
Prima

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?