Check hier alle E3 2021-content

Scene It? Lights, Camera, Action

 • Ontwikkelaar Screenlife
 • Eerste releasedatum 22 februari 2008
 • Platformen Xbox 360
 • Gameliner score

Review: Scene It? Lights, Camera, Action - Xbox 360

Hoewel er veel geklaagd wordt over de hoeveelheid 'casual games' die er verschijnt, moeten we allemaal toegeven dat sommige van die games best leuk kunnen zijn. Ondanks dat casual games populair zijn, bleef Microsofts Xbox 360 tot nog toe vrij van dit soort games. Maar nu blijkt dat Sony met de Buzz-games en Nintendo met de Nintendo DS en de Wii de zogenaamde 'casual gamers' weten te winnen, kan Microsoft al die potentiële klanten natuurlijk niet laten liggen. Daarom komt nu de partygame Scene it? Lights, Camera, Action naar de Xbox 360, om de tere zieltjes van alle casual gamers te veroveren.

Beter goed gejat, dan slecht verzonnen

Scene it? is een game, die erg sterk doet denken aan Buzz voor de PlayStation 2. Net als bij Buzz speel je de game met buzzers. Standaard wordt de game geleverd met vier van deze (stevige) controllers, die elk een buzzerknop, een A-, B-, X- en Y-knop en de Xbox Guide bevatten. In een soort triviantvorm krijg je vragen op je afgevuurd, die je moet beantwoorden met de buzzer. Alle vragen draaien om films, waarbij zowel zwart-witfilms als recente films de revue passeren. Jammer is dat maar weinig vragen gebruik maken van de buzzerknop. De grote knop lonkt naar een flinke klap op zijn ronding, maar helaas komt het er in de praktijk vaak op neer dat je de multiplechoicevragen mag beantwoorden door op de kleinere A-, B-, X- en Y-knopjes te drukken.

Vragen onthouden

Het feit dat alle vragen multiple choice zijn, geeft je de gelegenheid om vragen makkelijker te onthouden, voor het geval je ze nog een keer krijgt. Wanneer je dit gaat proberen wens ik veel succes. Er zijn namelijk zo'n 1800 vragen en het Xbox 360-systeem houdt bij welke vragen je al eens hebt gehad. Zo zul je dus zelden dezelfde vraag voorgeschoteld krijgen. Ook voorzie ik de nodige uitbreidingen voor het spel al, zodat je via Marketplace extra vragen kunt downloaden, voor een nog langere spelervaring.

Stomme film

Maar die lange spelervaring kan zwaar tegenvallen. Niet zozeer omdat de 1800 vragen niet genoeg zijn, maar omdat de game niet lang genoeg boeit. De vragen komen op verschillende manieren op je af. Zo zul je de ene keer een fragment uit een film zien, waarna je er een aantal vragen over krijgt. Ook zul je uitspraken aan een film moeten koppelen en zul je aan de hand van omschrijvingen acteurs, hoofdpersonen of films moeten raden. à‰'n van de leukste onderdelen vond ik zelf pictionary. In deze spelmodus wordt iets kenmerkends van de film getekend, waarna jij op het moment dat je het weet als een gek op die buzzer mag rammen (ja, bij deze modus mag het wel) om vervolgens uit 'n van de vier antwoordmogelijkheden te kiezen. Helaas valt de rest van de spelmodi een beetje tegen. Na een tijdje heb je alles wel gezien en verlang je naar iets anders, dan w'r een film raden met behulp van een geluidsfragment, videofragment of beschrijving.

Stilte op de set?

Gelukkig maakt de gezelligheid rondom de hele game een hoop goed. Ook al zie je het na een tijdje niet meer zo zitten, maakt het geschater van je vrienden, dat losbarst wanneer jij een simpele vraag fout hebt, alles weer helemaal goed. De borrelnootjes en frisdrank op tafel zorgen voor de nodige sfeer, maar ook de game straalt een filmsfeertje uit. Je bevindt je op een filmset, waardoor alles in de game ook echt aan films doet denken. Het feit dat de game er niet super uitziet, neem je daarom ook maar voor lief.

Alleen voor Engelstalige allemansvrienden

Jammer aan de game is wel, dat er niet de moeite is genomen om de game naar het Nederlands te vertalen. De doelgroep beheerst het Engels waarschijnlijk niet zodanig, dat hij of zij alle vragen zal begrijpen. Ook gaat men ervan uit dat de game alleen in grote gezelschappen gespeeld zal worden, want aan een online multiplayer voor de kluizenaars onder ons is ook niet gedacht.

Het eindoordeel van Bart Ruijter

Scene it? Lights, Camera, Action mag niet zo'n originele game zijn, maar weet een aantal dingen naar behoren te doen. De sfeer in de game is goed en zeker wanneer de 360 in de huiskamer aangesloten staat en de borrelnootjes en chips op tafel staan, staat deze game garant voor een gezellige avond. Het kan bij hooguit tien van deze avonden blijven, want de gamemodi zijn niet zo uitdagend, dat je de game wilt blijven spelen. Toch kan deze game je heus wel lang bezig houden, want het feit dat vragen niet dubbel gesteld zullen worden en dat downloadbare uitbreidingen onvermijdelijk zijn, zorgt voor voldoende spelduur. Het is jammer dat de game in het Engels is en een online multiplayer ontbreekt, maar alleen al voor de gezelligheid rondom de game, is dit zeker geen miskoop.

 • Pluspunten
 • Garant voor gezellige avond
 • Sfeer
 • Geen dubbele vragen
 • Spelduur
 • Minpunten
 • Spelmodi vervelen snel
 • Weinig gebruik buzzerknop
 • Engelstalig
 • Geen online multiplayer
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?