Check hier alle E3 2021-content

Ring Fit Adventure

 • Ontwikkelaar Nintendo
 • Eerste releasedatum 18 oktober 2019
 • Platformen Nintendo Switch
 • Genre Avonturen, Sport
 • Gameliner score

Review: Ring Fit Adventure - Nintendo Switch

Ik ben ontzettend sportief aangelegd. Als ik er ook maar enige motivatie voor heb, dan lig ik op de bank en strek ik mijn arm naar de afstandsbediening om de televisie naar een andere zender te kunnen zappen. Je begrijpt dat ik dan ook zeer enthousiast was toen Nintendo bekendmaakte met de Ring Fit te komen. Het is dan ook niet zo vreemd dat - ondanks dat iedereen binnen de redactie er om stond te springen - Ring Fit Adventure al gauw mijn kant op werd geschoven voor een kritische review. Gelukkig zijn mijn vingers wel bespaard gebleven van spierpijn, anders werd het nog knap lastig om deze review te schrijven.

Ring Fit Adventure3

Vergeet je zweetbandjes niet

Nintendo bewandelt graag paden die nog niet betreden zijn. Met de introductie van de Wii heeft het Japanse bedrijf menig gamer aan het bewegen gekregen, maar dat betekent niet dat mensen dat willen blijven doen. Het is niet voor niets dat de Switch het in dat opzicht al een stapje terug heeft gedaan. Maar Nintendo zou Nintendo niet zijn als ze niet proberen nieuwe doelgroepen aan te spreken en zie hier; Ring Fit Adventure. Een game waarbij je al sportend een game moet zien door te spelen. Het idee is natuurlijk ontzettend leuk, maar is het dan ook iets wat mensen massaal in huis gaan halen? Dat moet nog maar blijken. De prijs is in ieder geval goed te doen, voor iets meer dan een reguliere game haal je Ring Fit Adventure al in huis. Dus de eerste slag is geslagen.

De grote vraag is natuurlijk of je je sportschoolabonnement - nou ja, abonnement, in de meeste gevallen hebben we het over donateurschap - kunt opzeggen en in kunt ruilen voor deze game. De vrolijke screenshots en trailers deden vooraf vermoeden dat het een game is die vooral gericht is op de jongere gamer. Uit de grafische stijl spreekt dat het niet voor volwassenen is. Op zich een goed streven, laat de kinderen maar lekker bewegen voor de televisie. Echter blijkt na het opstarten van de game en het doorspelen van de eerste levels al snel dat dit zelfs voor een sportieveling als ondergetekende nog best een uitdagende workout is. De levels duren veelal tussen de tien en twintig minuten en zitten volgestouwd met opdrachten waarbij je flink aan de slag moet. Leg je zweetbandjes dus maar vast klaar.

Ring Fit Adventure4

Attributen bij het sporten

Zoals je allicht hebt opgemerkt, speel je Ring Fit Adventure niet met de reguliere Joy-Cons, maar met een nieuwe accessoire; de Ring-Con. De Joy-Cons gebruik je nog wel, want eentje klik je in de Ring-Con en de ander stop je in een bandje dat om je bovenbeen wordt gedaan. De Joy-Cons registreren de bewegingen die je maakt. Goed bedacht, het enige dat mij tegenstond, is dat het bandje op mijn bovenbeen heel vaak afzakte tijdens oefeningen en dat is behoorlijk vervelend. Niet alleen gebruik je de ring om je door de levels te bewegen, ook de menu's worden bediend met dit kekke apparaatje. Het moet gezegd dat zowel in de menu's als in de levels de registratie van de bewegingen zeer accuraat wordt vastgelegd. Ik had daar vooraf nog best wel mijn twijfels over.

De Ring-Con gebruik je in de menu's als een soort stuur om je van links naar rechts te navigeren, maar in de oefeningen is het vooral uit duwen of uitrekken van de ring. De kracht die je hierbij uitoefent, bepaalt hoe hard je aanval aankomt bij je vijanden. Ja, je leest het goed, vijanden. Je rent door kleurrijke levels, waarbij je ondertussen munten moet zien te scoren en hierbij loop je ook met enige regelmaat tegen vijanden aan die je uit moet zien te schakelen. Deze vijanden kunnen klaarblijkelijk niet tegen sportende mensen, dus zolang jij je oefeningen goed uitvoert, doe je deze monsters behoorlijk wat pijn. Je kunt vooraf de moeilijkheidsgraad instellen en daarmee dus ook bepalen hoeveel moeite het kost om deze tegenstanders uit te schakelen. De hoogste stand, die ik uiteraard heb uitgeprobeerd, zorgde in ieder geval voor een flinke workout.

Ring Fit Adventure5

Gezondheid

Door de game heen, word je continu gewaarschuwd. Ring Fit Adventure herinnert je er bijvoorbeeld aan dat je voldoende moet drinken tijdens het sporten en dat mensen dit in hun enthousiasme nog weleens willen vergeten. Ook wordt zo nu en dan medegedeeld dat sporten slechts een gedeelte van een gezonde levensstijl is en dat ook je voeding een essentieel onderdeel is. De game pretendeert dus absoluut niet het middel te zijn om af te vallen, maar kan daar wel een bijdrage in leveren. Ik denk dat het goed is dat Nintendo hier voldoende aandacht op heeft gevestigd in de game. Mensen zijn namelijk snel geneigd hun heil in slechts één ding te zoeken, terwijl het vaak gaat om het complete pakket. Daarnaast kun je ook aangeven als je blessures hebt, zodat oefeningen hierop aangepast worden. Als je zelf de discipline mist om iedere keer uit jezelf aan de slag te gaan dan kun je ook timers instellen die je helpen herinneren om je workout te doen.

Het eindoordeel van Patrick Lamers

Ring Fit Adventure is een beetje een vreemde eend in de bijt. De game biedt genoeg oefeningen om je sportoefeningen voortaan in je huiskamer uit te oefenen in plaats van op de sportschool. Hoewel ik er op voorhand niet zo zeker over was, werk je je namelijk behoorlijk in het zweet bij het spelen van de game. Tegelijkertijd straalt de game ook vooral uit dat het een game voor kinderen is, waardoor het een beetje slecht te plaatsen is voor wie deze game nou eigenlijk bedoeld is. Het werkt allemaal prima en kan je goed helpen bij het onderhouden van een gezondere leefstijl.

 • Pluspunten
 • Goede workouts
 • Diverse moeilijkheidsgradaties
 • Veel gezondheidsadviezen
 • Goede bewegingsregistratie
 • Minpunten
 • Te kinderlijke stijl
 • Bandje om je been zakt af
Gameliner Score
Prima

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Patrick Lamers

Patrick Lamers Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?