Check hier alle E3 2021-content

Resident Evil 5

 • Ontwikkelaar Capcom Production Studio 1
 • Eerste releasedatum 13 maart 2009
 • Platformen Pc, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
 • Genre Horror, Survival, Third-Person Shooter
 • Gameliner score

Review: Resident Evil 5 - Xbox 360

De vraag waarom mensen Survival Horror games spelen is voor mij nog steeds een raadsel. Doen mensen het omdat ze hun eigen angsten onder ogen willen komen, of omdat ze er een kick van krijgen? Mensen die het genre niet kennen zullen het ook nooit proberen en deze ene keer heb ik medelijden met ze. Zij zullen namelijk Resident Evil 5 missen.

Onvergeten Angst

Resident Evil is een typisch geval van een goed verhaal dat slecht verteld wordt. Na een paar spin-offs te hebben gehad, kwam er opeens Resident Evil 4, die bijna niets te maken had met de vorige delen. De hoofdpersoon kwam uit Resident Evil 2, maar daarmee had je het ook wel gehad. In Resident Evil 5 gaat het verhaal van deel 4 verder en ditmaal heeft het wel relevantie met het echte verhaal. Er is een nieuw bio-wapen geproduceerd dat op straat verkocht wordt. Het wordt de Las Plagas Type 2 genoemd. We hebben het hier niet over een biochemisch bommetje, maar over een virus dat mensen verandert in zombies, ook B.O.W's genoemd. Afrika is een experimentgebied voor dit virus. De organisatie BSAA, waar onze hoofdpersoon Chris Redfield deel van uitmaakt, heeft hier lucht van gekregen en gaat erop af. Met een heel squad wordt er naar Afrika gereisd en Chris zal daar zijn trouwe compagnon, Sheva Alomar, vinden. Samen zullen ze te weten komen waarom de Afrikanen opeens gewelddadig zijn geworden. Op hun weg zullen ze ook nog eens oude bekenden tegenkomen.

Doe normaal, dan ben je al gek genoeg

Allereerst wil ik even een statement maken tegen de mensen die iets te zeiken hebben over de besturing van Resident Evil 5. Jullie zijn gamers die te veel Gears of War spelen en daardoor zijn vergeten dat het ook anders kan als je een Third Person Shooter speelt. Nu dat eruit is, kan ik echt beginnen met mijn review.

Resident Evil 5 is een lange rit in de leukste achtbaan van Survival-Horror Park. De game herbergt een grote diversiteit aan vijanden en de eindbazen zijn weer lekker gestoord groot met altijd 'n zwakke plek. De game ademt Resident Evil. Fans van het eerste uur zullen misschien iets minder blij zijn met de nieuwe setting en het camerapunt. Dat is jammer voor hen, maar mooi voor de nieuwelingen.

De game is de overtreffende trap van spannend. Niet vanwege de horror-elementen of omgeving, maar omdat alles real-time is. Je moet je wapens real-time verwisselen en je kunt niet lopen terwijl je richt. Mensen vinden dat achterhaald, maar het maakt de game extra spannend. Resident Evil 5 is ook de eerste Resident Evil met een coöperatieve modus. Dit kan zowel in split-screen als online en het werkt allemaal erg makkelijk. Ook de replay-waarde is geweldig. Er valt nog zoveel te doen en te zien nadat je de game heb uitgespeeld.

Zweetdruppels

Grafisch gezien is Resident Evil 5 een prachtige game. Terwijl je loopt door de gedetailleerde straten van een onbekende stad in Afrika schijnt de zon lekker op Chris' bolletje. Je ziet de zweetdruppels van zijn hoofd glijden. Ook de zombies en eindbazen zijn supergedetailleerd. Wat al helemaal mooi is zijn de cutscenes. Deze zijn niet pre-rendered, maar real-time. Dit maakt de game tijdens cutscenes en gameplay even mooi.

Filter


Het geluid tijdens de cutscenes is iets minder. Het klinkt alsof er een geluidsfilter overheen zit. Alsof de stemmen verkeerd zijn opgenomen en er te weinig tijd was om het te verbeteren. Het geluid tijdens de gameplay is wel gewoon erg goed. De muziek ontbreekt op sommige momenten, maar hier ben je niet echt mee bezig. De geluiden van hoofdontploffende zombies houden je meer bezig.

Het eindoordeel van Wouter van der Putten

Resident Evil 5 kan zich een van de beste games in het genre noemen. Het doet alles goed, vanaf je eerste schot tot je laatste adem. Oude fans zullen minder te bekoren zijn met dit deel door de setting, het partnersysteem en het camerapunt. Grafisch weet Resident Evil 5 iedereen te verwonderen met mooie lichtvallen en gedetailleerde omgevingen en personages. Het geluid tijdens de cutscenes klinkt iets slechter dan tijdens de gameplay, maar dat zou de pret niet mogen drukken.

 • Pluspunten
 • Unieke, goede besturing
 • Grote verscheidenheid aan vijanden
 • Ontzettend gedetailleerd
 • Real-time cutscenes
 • Grote replay-waarde
 • Minpunten
 • Oude Resident Evil fans zullen niet blij zijn
 • Geluid tijdens de cutscenes
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?