Check hier alle E3 2021-content

Professor Layton and the Curious Village

  • Ontwikkelaar Level-5
  • Eerste releasedatum 14 november 2008
  • Platformen Nintendo DS
  • Gameliner score

Review: Professor Layton and the Curious Village - Nintendo DS

Hoe lang ben je lichamelijk en mentaal in staat om aan 'n stuk door te puzzelen? Los dit raadsel op met je DS, en heers die puzzeltjes maar eens even met Professor Layton in een dorpje vol puzzelgekken. Kijken hoe lang je het volhoudt.

Puzzelprofessor

Professor Layton en zijn nogal enthousiaste leerling zijn uitgenodigd om langs te komen in een vreemd stadje om een bepaalde schat te vinden, genaamd 'de gouden appel'. Het heeft allemaal te maken met een erfenis, namelijk die van de rijke landheer van het dorp. Want de persoon die de gouden appel vindt, krijgt ook al het goud en geld dat deze rijkaard bezat. Niemand in het dorp heeft die gouden appel tot heden weten te vinden, dus nu mag jij het eens gaan proberen.

Puzzeldorp

Gelijk vanaf de eerste minuut heeft Professor Layton and the Curious Village (PLatCV) een heel sterke en aparte sfeer, die echt bij je blijft hangen, want de muziek en de graphics zijn beide erg sterk en origineel uitgewerkt. De game speelt een beetje op de manier als een 'point-and-click'-adventure. Denk aan de stijl van Monkey Island en Ace Attorney, waarbij je met iedereen kunt of moet praten en zo erachter komt wat je moet doen en wat er gaande is. Bij PLatCV heb je alleen niet dat je allerhande objecten moet verzamelen en gebruiken, maar moet je voornamelijk de puzzels oplossen die mensen jou geven. Waarom iedereen jou puzzels geeft in het dorp is eerst een beetje raar, maar dit wordt later in de game min of meer uitgelegd. Dit boeit echter niet echt veel, want we hadden al lang door dat dit een game is die we spelen. Realisme verwachten we toch niet, zeker niet wanneer iedere persoon die je tegenkomt eruitziet alsof hij of zij rechtstreeks uit een cartoon komt. Het drukt de pret dus niet.

Puzzelbonanza

Het gaat dus vooral om de puzzels bij PLatCV, en hiervan heb je er een hele hoop, namelijk ruim over de honderd stuks. De puzzels verschillen enorm, van simpele instinkers (Wat is de laatste letter van het alfabet? De 'T'.) tot erg pittige raadsels. Ook krijg je schuifpuzzels, doolhoven, kansberekening, cryptische vragen en ga zo maar door. De meeste puzzels maken ook goed gebruik van de touchscreenfunctie, en dat maakt veel puzzels een stuk aangenamer om te spelen. Kom je nu met je bolleboos na heel veel denken, gekraak en brainstormen er nog steeds niet uit, dan kun je altijd drie hints krijgen, waarbij meestal na de derde het antwoord je al zo'n beetje voorgeschoteld wordt. Dit maakt het wat meer speelbaar voor jongere en/of dommere mensen, al loopt iedereen wel een keer vast bij een puzzel. Het is dan ook wel fijn even een helpende hand toegereikt te kunnen krijgen.

Met je internetconnectie kun je nog een hoop extra puzzels downloaden, al zitten er in het spel ook al meer dan zat. Je kunt nog speciale puzzels unlocken die extra lastig zijn, en er zitten ook nog een aantal verborgen puzzels in het dorpje, die lastiger te vinden zijn.

Het eindoordeel van Peter Scheffer

Het trainen van de hersenen is tegenwoordig nogal hip, en er zijn dus ook al een heel aantal games op de markt. Of de makers van Professor Layton hiermee rekening hebben gehouden weet ik niet. Maar als iets duidelijk is, is het wel dat de puzzels in PLatCV verdomde goed voor die grijze massa daarboven zijn. Het vette aan deze game is dat de game zich niet enkel met breinkrakers bezighoudt, want er is daarnaast ook nog een boeiend verhaal wat je te volgen hebt, inclusief een originele en sfeervolle omgeving om in rond te dolen, vol met aparte figuren om mee te praten. Wanneer je de game rond hebt gespeeld, wat echt wel even duurt, kun je nog gaan zoeken naar verborgen puzzels en kun je extra moeilijke puzzels unlocken. Kortom, genoeg te doen en te beleven met deze game, en dus een absolute must voor diegene die van breinkrakers en mysteries oplossen houdt.

  • Pluspunten
  • Veel en diverse puzzels
  • Sfeer
  • Verhaal
  • Minpunten
  • Misschien lastig voor kinderen
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?