Pro Evolution Soccer 2017

 • Ontwikkelaar Konami
 • Eerste releasedatum 15 september 2016
 • Platformen Pc, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One
 • Genre Sport
 • Gameliner score

Review: Pro Evolution Soccer 2017 - PlayStation 4

Stiekem ben ik altijd een FIFA-fanboy geweest, totdat PES 2016 op de markt kwam tenminste. PES 2016 wist eindelijk iets verfrissends te bieden en daar was het voetbalgenre zeker aan toe. Nu is diens opvolger, PES 2017, inmiddels een tijdje uit en heb ik hem ruimschoots kunnen testen. Het is, naar mijn mening althans, oneerlijk om op basis van de directe release een conclusie te trekken. Zo ook bij PES 2017, de game heeft namelijk al veel tweaks gekregen. Maar is PES 2017 net zo goed als zijn voorganger óf is de verrassing er helemaal af? Ik ben tevreden, maar kan gelukkig ook tussen de lijntjes doorlezen en de negatieve kanten zien.

onbekend

Als je én goal meer maakt dan de ander, dan win je

Gameplay technisch zit PES 2017 uitmuntend in elkaar. Het spel vloeit lekker en de passes, waar PES bekend om staat, zijn wederom haarscherp. Konami zou het wel heel bont moeten maken om hier afbreuk aan te doen. Ook dit jaar speelt alles lekker soepel en zijn er hier en daar wat aanpassingen gemaakt. Lange ballen voelen goed aan en er is ook plaats voor snel counterspel. Toch voelt het af en toe allemaal wat rommelig aan, zeker wanneer je voor de driehoekjes gaat en de bal keihard langs een speler gaat of dat de driehoek opgevuld wordt met tegenstanders wat voor veel chaos zorgt. Het tempo ligt dit keer iets lager en dat is een groot voordeel. Er is nu meer ruimte voor tactiek en dat is zeer fijn.

De grootste opmerkelijke verandering in het gameplay-gedeelte is echter zichtbaar in het gedrag van de keepers. Vorige jaar vond ik de keepers slechts so-so en dat is in voetbalgames eigenlijk altijd het geval geweest. Dit jaar lijkt PES 2017 dat echter aan te willen pakken. Er worden minder domme fouten gemaakt en als er toch een foutje wordt gemaakt, lijkt dit in veel gevallen haast menselijk (foutjes worden immers altijd gemaakt). Daarbij pakken ze nu ook eindelijk eens een zacht geschoten bal vast, in plaats van deze weg te boksen naar een tegenstander die op het doel afrent. Aan de andere zijde van het veld is er ruimte voor samenspel, mits je opstelling goed staat, en reageren de beroemde aanvallers zoals deze moeten en dat op totaal eigen manier.

onbekend

Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken

Konami weet natuurlijk zelf ook dat ze een grote inhaalslag moeten maken. FIFA staat al jarenlang aan de top en met een jaarlijkse editie hebben ze veel spelers naar diverse modi weten te trekken. FUT is bijvoorbeeld tegenwoordig de modus, en grote cashcow vol microtransacties, waar spelers FIFA voor aanschaffen. PES 2017's eigen FUT-modus, myClub, is daarom flink aangepast en dat is de modus zeker ten goede gekomen. Een aantal nieuwe opties, zoals het toekennen en combineren van gespecialiseerde scouts, maakt het makkelijker en vooral leuker om op jacht te gaan naar nieuwe spelers. Toch is FIFA's FUT nog altijd de betere optie. Dat komt voornamelijk door het online matchmaking-systeem. Hoewel dit matchmaking-systeem zeer uitgebreid is, komt het vaak genoeg voor dat de pot vol met lag zit en dat is toch wel een groot nadeel voor een modus die voornamelijk online georiënteerd is.

Ook de Master League is weer aanwezig en hier zijn het vooral de kleine dingetjes die de modus beter maken. In Master League neem je de rol van manager op je en probeer je én kleine óf grote club naar nieuwe hoogtes te brengen. In PES 2017 zijn de transfer- en salarisbudgetten gesplitst. Daarbij zijn de transferbedragen ietwat realistischer en is het niet langer mogelijk om supersterren voor een prikkie óf juist de hoofdprijs op de kop te tikken. Ook is er wat meer variatie op het gebied van speeltijden. Vorig jaar speelde ik namelijk altijd met mijn club, Ajax, in de avond, maar nu is er ook wat meer ruimte voor matches in de middag en dat doet voornamelijk de variatie veel goed.

onbekend

Je gaat het pas zien als het door hebt

Op het gebied van gameplay zit het dus helemaal snor in PES 2017, maar wanneer we spreken over presentatie begint PES toch wel wat zwakke plekken te vertonen. Hoewel de spelers van bijvoorbeeld FC Barcelona er fantastisch uitzien, doen spelers van de wat kleinere clubs dat totaal niet. Geen wonder want PES heeft altijd al gekampt met licentieproblemen. Bij aanschaf van de game kom je ook voor het feit te staan dat heel veel clubs niet beschikken over de officiële naam. Zo is het zeer vervelend om Man Blue vs. Liverpool in het beeld te zien staan. Gelukkig zijn hier inmiddels meer dan genoeg patches voor die het probleem zeer snel oplossen, maar helemaal vlekkeloos is het dus niet.

Ook zitten niet alle competities in de game dankzij het ontbreken van de licenties. Zo is er geen Bundesliga en is er bijvoorbeeld niet te spelen met de Amerikaanse clubs (niet dat mij dat persoonlijk veel uitmaakt). Daarbij is de presentatie op het gebied van audio ietwat matig. De commentatoren doen het leuk, maar de variatie is veelal ver te zoeken en al snel worden de standaard zinnetjes je om de oren geslingerd. Tevens wil het niet helpen dat veel van het commentaar van PES 2016 direct is overgeheveld naar PES 2017. Toch jammer want vooral op het gebied van presentatie laat Konami de bal vallen.

onbekend

Het eindoordeel van Rudy Wijnberg

Op het gebied van gameplay doet PES 2017 het goed, zeer goed zelfs. Er zitten een aantal leuke nieuwe toevoegingen in en de kleine aanpassingen doen het balspel veel goeds. Ook de tweaks in de modi zijn een welkome aanvulling en daardoor is de algehele ervaring van de game zeer vooruit gegaan. Het is jammer dat de PES-franchise kampt met zoveel licentie- en presentatieproblemen want daar kijken veel spelers naar bij het aanschaffen van een degelijke footie. De servers van EA zijn gewoon net wat beter, maar daar wordt ook veel meer geld ingestoken. Toch ben ik van mening dat PES een betere voetbalervaring levert dan FIFA. De MyClub-modus is echter nog niet waar die zijn moet, dus als daar je focus op ligt ben je beter af met FIFA. Als je echter puur voor het voetbal gaat, dan raad ik je zeker aan om PES aan te schaffen.

 • Pluspunten
 • Speelt heerlijk weg
 • Keepers zijn scherper dan ooit
 • Voetbal zoals het hoort te zijn
 • Minpunten
 • Presentatie laat te wensen over
 • Online nog niet optimaal
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?