Check hier alle E3 2021-content

Pro Evolution Soccer 2010

 • Ontwikkelaar Konami
 • Eerste releasedatum 5 november 2009
 • Platformen Pc, PlayStation 2, PlayStation Portable, Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii
 • Genre Sport
 • Gameliner score

Review: Pro Evolution Soccer 2010 - PlayStation Portable

De laatste jaren zien we dat PES het tegen FIFA aflegt op de next-gen consoles, maar daarentegen weer wat tegendoelpunten maakt op de Wii en de PSP. Ook dit jaar lijkt de serie het niet van FIFA te kunnen winnen op de PS3 en Xbox 360. Redt Konami de eer door met PES 2010 op de PSP wel te scoren?

Herkenning

Om je meteen een antwoord daarop te geven: ja en nee. Ja, omdat PES 2010 qua gameplay wederom goed in elkaar steekt. Passen gaat vlot, aanvallen zijn gemakkelijk op te zetten en medespelers doen (meestal) wat je van ze verwacht. Bovendien staan de tegenstanders hun mannetje en heb je een wedstrijd dus niet zomaar gewonnen.

Grafisch weet PES 2010 ook weer te overtuigen op de PSP. Spelers lijken als altijd weer erg op hun levende evenbeeld en het geheel ziet er, op het publiek na, verzorgd uit. De animaties verlopen bovendien iets soepeler dan in voorgaande delen. Ook de framerate kakt niet meer wanneer het bijvoorbeeld druk is in het strafschopgebied bij een vrij trap of corner. Een minpuntje qua geluid is dat de wedstrijden nog altijd niet van commentaar worden verzien. Alleen wanneer er wordt gescoord klinkt er een mislukte kreet van opwinding uit de mond van de voor de rest van de wedstrijd zwijgende commentator.

Wat betreft modi kun je je natuurlijk weer volledig op het managen van een club richten in de Master League. Ook kun je voor eigen succes gaan en als legende in sp' jezelf opwerken in de voetbaltop in de Become a Legend-modus. Verder kun je uiteraard nog eigen toernooitjes ontwikkelen en ook tegen vrienden is te voetballen via ad-hoc. Vreemd genoeg is de online feature uit PES 2009 verdwenen in dit deel.

Wat negatiever herkenbaar zijn de licenties, die nog altijd verre van compleet zijn. Enkel de Franse, Italiaanse, Nederlandse en Spaanse competitie zijn volledig gelicenseerd. De Engelse Primier League kent wel de juiste spelers, maar niet alle clubnamen. Verder zijn er nog enkele tientallen gelicenseerde 'grote' clubs uit verschillende competities beschikbaar.

Verbetering

Tot zover de herkenning, tijd voor de verbeteringen. In mijn ogen is dat er echter maar 'n: de laadtijden. Op dat punt lijkt de game er namelijk een stuk op vooruit te zijn gegaan. Als vergelijkingsmateriaal had ik PES 2008 nog liggen voor de PSP. Uit een klein testje bleek dat PES 2008 nog ruim anderhalve minuut laadscherm liet zien vóór de daadwerkelijke aftrap. In PES 2010 hebben ze dat flink weten te verkorten, aangezien het nu nog maar zo'n halve minuut laden is. En wanneer je even snel een potje wil spelen in de trein, is dat toch mooi meegenomen.

Vernieuwing?

Dan blijft er nog een laatste puntje over: wat is er nieuw in PES 2010 ten opzichte van vorig jaar? En tja, daar komt dus die 'nee' uit het begin van deze review vandaan, want dat is dus eigenlijk vrijwel niets. De gameplay is hetzelfde gebleven, de graphics zijn hetzelfde gebleven, het geluid is hetzelfde gebleven en de licenties zijn hetzelfde gebleven. Qua modi is de online feature eruit gehaald en is de UEFA Champions League er voor in de plaats gekomen. Helaas mis je een aantal grote clubs, waardoor je de Champions League niet écht kunt naspelen.

Het eindoordeel van Bart Ruijter

Op zichzelf is PES 2010 op de PSP verre van een slechte game. De game leent zich, mede dankzij de verkorte laadtijden, bijzonder goed voor een handheld footie. De gameplay is als vanouds erg solide en verslavend. Echter kent ook dit deel weer een aantal kleine struikelblokken, zoals het gebrek aan licenties en het ontbrekende commentaar. Hier is echter prima mee te leven. Kijken we daarentegen naar het grote geheel, dan valt op dat er barweinig is veranderd ten opzichte van PES 2009. Daar doet een toevoeging van de UEFA Champions League-modus niets aan. Vermaak je je dus al een jaar met PES 2009, dan kun je 2010 rustig aan je voorbij laten gaan. Ben je echter nog onbekend met PES op de PSP, dan is PES 2010 voor nog geen dertig euro een koopje.

 • Pluspunten
 • Gameplay solide en verslavend
 • Graphics nog altijd top
 • Laadtijden verkort
 • Framerate kakt niet in
 • Lekker goedkoop
 • Minpunten
 • Ontbrekende licenties
 • Ontbrekend commentaar
 • Geen grote vernieuwingen
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?