Check hier alle E3 2021-content

Pro Evolution Soccer 2008

 • Ontwikkelaar KCE Tokyo
 • Eerste releasedatum 27 oktober 2007
 • Platformen Pc, PlayStation 2, PlayStation Portable, Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii
 • Genre Sport
 • Gameliner score

Review: Pro Evolution Soccer 2008 - PlayStation Portable

Als redacteur begon ik bij Gameliner met een review over Pro Evolution Soccer (PES) 5 voor de PSP. Destijds was ik compleet verbaasd over de kracht van de PSP. PES 5 liet de PSP iets speciaals doen: hij toverde graphics van de PlayStation 2 tevoorschijn op het kleine schermpje van de PSP, iets wat ik daarvoor niet had verwacht. Nu, twee jaar later, sta ik aan het begin van de review voor PES 2008. Eens kijken of deze 'footie' bij mij hetzelfde gevoel weer kan doen opleven.

Prachtig

Om met de deur in huis te vallen, dat gevoel brengt PES 2008 deels weer terug. Nog steeds ziet de game er geweldig uit voor een handheld. Zoals gewoonlijk lijken spelers weer erg goed op hun werkelijke evenbeeld, de menu's zijn in een wat moderner jasje gestoken en in-game ziet de game er behoorlijk gelikt uit. Wanneer je het stadion betreedt en het publiek op de achtergrond al hoort juichen begin je met plezier aan de aftrap. Vanaf dat moment neemt PES 2008 je dan ook in een greep, waaruit je maar lastig uit kunt loskomen.

Beter

Die sterke greep valt te verklaren door de realistische gameplay, die wordt gecombineerd met pittige tegenstanders. Dacht je bij de consoleversies dat je verschrikkelijk goed was, dan blijkt op de PSP het tegendeel en kun je weer vrolijk aan het oefenen slaan. Gelukkig kun je dit op je eigen tempo doen, want er zijn maar liefst zes moeilijkheidsgraden en zeker in de Master League valt genoeg te beleven.

Natuurlijk ontkom je niet aan de vergelijking tussen Fifa en PES wanneer 'n van de twee besproken wordt. Gelukkig kan ik in dit geval heel simpel antwoorden: PES 2008 is vele malen beter op de PSP dan Fifa 08. PES 2008 speelt soepeler, is uitdagend en ziet er heerlijk uit. Er moet wel een kanttekening worden geplaatst. Zo zijn de laadtijden af en toe behoorlijk tergend te noemen, kakt de framerate zo nu en dan nog eens in bij een corner of vrije trap en is het commentaar niet om over naar huis te schrijven. Je kunt eigenlijk ook niet veel over het commentaar schrijven, het ontbreekt namelijk 95% van de game. Het enige moment waarop je een commentator iets hoort schreeuwen, is het moment waarop de doelman is gepasseerd. Helaas blijft het hier dan ook bij een 'What a goal!', waarna het commentaar zo snel als het verscheen ook weer verdwijnt in het gejoel van het stadion.

Tijdnood?

Niet alleen lijkt het alsof de makers te weinig tijd hadden om de hele tekst van de commentator in de game te stoppen, maar ook de selecties hebben wat aandacht gemist. Omdat PES 2008 voor de PSP een tijdje later is verschenen dan de consoleversies zijn er al weer een groot aantal transfers achter de rug. Wil je dus alle spelers in het juiste team, zul je als voetballiefhebber een tijdje moeten doorbrengen in de 'Edit'-modus.

Het eindoordeel van Bart Ruijter

Ondanks de laatste twee puntjes is PES 2008 zeker een heel mooie titel voor de PSP. Zoals we gewend zijn van Konami lijken de spelers op hun evenbeeld en is de gameplay heerlijk. Tel daarbij op dat de game erg moeilijk kan worden ingesteld en er voor een handheld prachtig uitziet en je hebt jouw footie voor onderweg. Dat de selecties dan niet verzorgd zijn en de commentator waarschijnlijk onderbetaald werd voor zijn werk is iets om voor deze keer door de vingers te zien.

 • Pluspunten
 • Gameplay
 • Graphics
 • Uitdagend
 • Minpunten
 • Selecties niet up-to-date
 • Commentaar alleen bij doelpunt
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?