Check hier alle E3 2021-content

Pro Evolution Soccer 2008

 • Ontwikkelaar KCE Tokyo
 • Eerste releasedatum 27 oktober 2007
 • Platformen Pc, PlayStation 2, PlayStation Portable, Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii
 • Genre Sport
 • Gameliner score

Review: Pro Evolution Soccer 2008 - PlayStation 3

Met een nieuw jaar in het vooruitschiet kunnen we ons weer gaan verheugen op de voetbalgames die elk jaar weer in een nieuw jasje in de winkels liggen. Elk jaar stellen we onszelf weer die ene vraag: 'Welke footie is beter, FIFA of PES?' En laten we eerlijk zijn, je hebt aan 'n goede voetbalgame genoeg, toch? Bij deze voetbalgames kijken gamers vaak niet eens meer naar de recensies, ze weten van te voren welke game ze willen. Je bent óf FIFA óf PES en heel soms allebei, maar die laatstgenoemden zullen er niet zo veel zijn. Je zult van PES niet zo gauw overstappen op FIFA, en andersom geldt hetzelfde. Beide games hebben namelijk zo hun sterke en zwakke punten en als je het 'n gewend bent, mis je dat bij de ander.

Aftrap

Ik kreeg PES 2008 voor de PS3. Ik had geen zin om tegen de computer te spelen, dus wachtte ik tot mijn broertje thuis zou komen. Hij is een doorgewinterde footiefan en speelt zowel FIFA als PES. Hij speelde FIFA 08 elke dag minimaal een uur, totdat ik met PES 2008 thuiskwam. Vanaf die dag is hij gestopt met FIFA, en heeft hij PES niet meer losgelaten. We begonnen met wat wedstrijden tegen elkaar. Het ging gelijk op: ik won de eerste wedstrijd, hij die wedstrijd erna. Zo bleef er een evenwicht in ons spel. Hierdoor kreeg ik het gevoel dat de game was gemaakt om evenwicht te houden tussen de twee spelers.

Fun om te spelen

PES 2008 is bijna hetzelfde als PES 6, en dit is 'n van de minpunten in de game. Ik hoopte toch wel op wat veranderingen, wat verbeteringen. De game speelt nagenoeg hetzelfde, hij is alleen iets makkelijker geworden. Nu zijn de rollen dus omgedraaid, want FIFA was normaalgesproken altijd iets makkelijker dan PES. FIFA is veel meer een footiesim, PES is meer een footiearcadegame. Dit zorgt ervoor dat het fungehalte van de game sterkt stijgt, en fun is nou net het ding waar het om draait bij gamen. Mijn broertje noemde fun ook als de rede dat hij liever PES 2008 speelt dan FIFA 08. De fun in PES 2008 zit hem in de wedstrijden die je tegen andere mensen speelt, omdat de game lekker speelt en niet te moeilijk is. De ene schitterende voorzet na de andere kun je met gemak uit je mauwen, of shorts, schudden. De bal komt meestal bij een speler van jouw team terecht en met een beetje geluk raak jij de bal eerder dan de verdediger en hangt de bal in het netje achter de keeper.

Instappen en spelen

Je stapt zo in de game, want de besturing is vrijwel hetzelfde als in de vorige delen en het spel speelt bij het instappen hetzelfde als PES 6, alleen dan wat makkelijker. Je merkt alleen dat je nu na een tijdje oefenen je ook echt mooi voetbal op je scherm krijgt. Je weet na een tijdje wat wel goed werkt en wat niet, wat je in welke situaties wel en niet moet doen en welke truckjes je wanneer moet uitvoeren. Je gaat jezelf een strategie aanleren en met 'n team een zo perfect mogelijk manier van spelen te creëren. Zo speelde ik bijna al mijn wedstrijden met Real Madrid en leerde ook hoe het team op zijn best speelt.

Online

Tot nu toe klinkt het allemaal geweldig, maar de game bezit ook veel mindere dingen. Zo werkt het online gedeelte van de game gewoon niet goed op zowel de PS3- als de Xbox 360-versie. Wanneer je niet een broertje hebt zo als die van mij, die altijd wel in is voor een potje, dan wil je toch online aan je multiplayer trekken komen. Maar juist daar schiet de game zeer te kort en gaat alle lof naar FIFA 08, aangezien die perfect online werkt. Hier moet Konami volgend jaar wel een oplossing voor hebben, want dit kan anno 2007 natuurlijk echt niet meer.

Knap lelijk publiek

Als je dacht dat ik klaar was met zeuren, dan heb je het mis. De graphics van de game zijn namelijk precies hetzelfde als bij PES 6. Ook hier moet ik de punten aan FIFA 08 geven, dat er echt schitterend uitziet. Door de matige graphics krijg je het gevoel dat je een update van PES 6 aan het spelen bent, want alleen het stijltje en de spelers zijn wat aangepast. Konami heeft een hoop goed te maken volgend jaar, want FIFA heeft een duidelijke inhaalslag gemaakt.

Niet zeuren, maar voetballen

Mijn vader zei vroeger altijd: 'Niet zeuren, maar voetballen.' Dit ben ik dus ook maar gaan doen. Kijk je door de minpunten heen, dan zie je toch een uitstekende game met wat kleine verbeteringen. Zo zit er meer tempo in de game, wat ik echt een verbetering vind. Je wilt graag even lekker snel een potje spelen, en PES 2008 laat je vlot een wedstrijd spelen waar het fungehalte op duidelijk hoog niveau bereikt wordt. PES 2008 is uitermate goed geschikt om even met wat maten te spelen op een vrijdag- of zaterdagavond, voordat je naar de kroeg of discotheek gaat. De potjes tegen elkaar zijn verslavend en iedere voetballiefhebber die ook graag gamet moet deze game in huishalen.

Trukendoos

In PES 2008 zitten wat trucjes, die redelijk makkelijk te gebruiken zijn. Zo kun je weer een schwalbe maken, waarmee je zeker je tegenstander naast je op de bank helemaal gek mee kunt maken. Maar ook de gebruikelijke trucjes, zoals de schaar en wat mooie passeerbewegingen, kun je zonder moeite uitvoeren. Dit dissen van je tegenstander brengt het fungehalte van de game naar een ongekende hoogte.

Vedette

Iets wat ik dan wel weer jammer vind aan de game, is dat Konami de vedettes ongelofelijk goed heeft gemaakt. Zo is Ronaldinho bijna niet te stoppen en zo zijn er wel meer bij Barà§a die ongelofelijk goed zijn. Wil je snel goed worden, neem dan Barà§a, want die spelers zijn in veel opzichten beter dan andere. Ik was zelf vroeger een Barcelona-fan, maar omdat mijn favoriete speler altijd bij Real Madrid voetbalde, ben ik maar 'overgestapt'. Real bezit ook wel wat spelers die wat beter zijn, maar die hebben niet echt de vedettestatus, zoals Ronaldinho, Henry, Eto'o en Messi die hebben.

Het eindoordeel van Erwin Haring

PES 2008 is zonder twijfel de leukste footie van het jaar. Online schiet de game tekort, maar dat mag de pret niet drukken, want de offline multiplayer is zeer verslavend. De game is niet moeders mooiste, maar door de lekkere gameplay ben je dat gauw vergeten. PES 2008 is een aanrader voor iedereen die van voetbal houdt en dit graag ook even digitaal uitoefent.

 • Pluspunten
 • Fun gehalte
 • AI
 • Gameplay
 • Minpunten
 • Graphics
 • Online
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?