Check hier alle E3 2021-content

Pro Cycling Manager 2011

  • Ontwikkelaar Cyanide Studio
  • Eerste releasedatum 24 juni 2011
  • Platformen Pc
  • Gameliner score

Review: Pro Cycling Manager 2011 - Pc

Wielrennen op topniveau is voor veel mensen een droom, maar er zijn er maar weinig die deze droom waar kunnen maken. Klimmen in de Alpen of de Pyreneeën, een tijdrit met de ploeg of een massasprint in het peleton: het klinkt allemaal geweldig, maar om het zelf te doen zul je hard moeten trainen en veel moeten afzien. Voor iedereen die dat allemaal niet ziet zitten, maar toch graag het gevoel van een wielrenner wil hebben, is er Pro Cycling Manager 2011.

Honcapie

PCM is een serie die bij veel mensen onbekend is. Toch viert de wielersim dit jaar alweer haar tiende verjaardag, nadat in 2001 het eerste deel onder de naam Cycling Manager verscheen. Er is sindsdien veel veranderd in de serie. Natuurlijk krijgt de game elk jaar een grafische update (zo is er dit jaar meer aandacht besteed aan de gezichten van de renners, zodat ze allemaal hun eigen unieke bakkes hebben) en kun je verwachten dat de renners in de juiste ploegen zitten. Het is ontwikkelaar Cyanide helaas nog steeds niet gelukt om de juiste licenties te bemachtigen, waardoor niet alle renners hun officiële namen hebben. Op zich valt hier wel mee te leven, want het verschil tussen Honcapie en Hincapie is te overzien en het nooit onmogelijk om te raden met welke renner je nou eigenlijk een etappe fietst.

Tour de France

Cyanide heeft voor PCM 2011 bijna alle officiële wielerrondes in het spel verwerkt. Natuurlijk zitten alle grote etappekoersen, zoals de Giro, de Tour en de Vuelta, in de game verwerkt. Daarnaast is er ook aan de wat kleinere rondes gedacht, zoals de Eneco Tour in ons eigen land. De focus ligt echter helemaal op de Tour de France. In deze koers zijn de etappes zo goed mogelijk nagemaakt en lijken ze veel op de echte ritten in de Tour. Verwacht dus veel juichende mensen langs de kant die met de favorieten mee proberen te rennen in de steile bergetappes en tribunes vol met fans langs de finish. Het geeft allemaal heel wat extra sfeer mee aan de game en dat is een goede zaak.

Jij hebt de leiding

Tijdens een rit heb je de leiding over een team van zes tot negen renners, afhankelijk van het maximum dat in een koers is toegestaan. Van alle renners kun je afzonderlijk regelen hoe hard ze rijden, of ze op kop moeten gaan rijden, in het peleton moeten blijven, aan moeten gaan vallen of juist een andere renner uit het team moeten beschermen. Er zijn dus heel wat keuzes die je kunt maken tijdens een etappe. Kies je ervoor om met een renner mee te zitten in een ontsnapping, of wacht je liever af tot de sprintersploegen de boel weer bij elkaar weten te trekken en een massasprint veroorzaken? Het is helemaal aan jou.

Drukke camera

Helaas kampt PCM in elk deel wel met een bepaald probleem en dit jaar is het de camera die de renners volgt. Op onverklaarbare wijze springt de camera opeens van hot naar her, terwijl je gewoon door het peleton 'scrollt' om de renners van jouw team te vinden. Dit zorgt ervoor dat je de game af en toe even moet pauzeren om de camera weer rustig te krijgen, waardoor de flow even uit de game is en je jezelf weer opnieuw moet concentreren op de koers. Jammer, vooral omdat alle overige onderdelen in deze editie van PCM juist zo goed zijn uitgewerkt. Een gemiste kans dus. Waar wel extra aandacht aan is besteed is de collision tussen renners. In de vorige delen was het geen uitzondering dat het hele peleton door elkaar heen reed en zich niets aantrok van de wetten van de natuur. In PCM 2011 is dit niet meer mogelijk, waardoor het van essentieel belang is om je sprinters op tijd naar voren te brengen voor de massasprint, of om je klimmers in positie te brengen voor de slotklim. Doe je dit te laat, dan is de kans op een etappeoverwinning opeens nihil.

Het eindoordeel van Yordi Verkroost

Ondanks wat problemen met de camera is Pro Cycling Manager 2011 ongetwijfeld de beste tot nu toe. De game heeft een grafische update gekregen wat betreft de gezichten van de renners, waardoor iedereen nu echt een eigen gezicht heeft. Ook de verbeterde collision is een mooie toevoeging, zodat het nu echt van belang is op tijd je zaakjes te regelen. Renners zullen niet meer als een malle door elkaar heen fietsen, maar moeten echt proberen om gaatjes te vinden om naar voren te rijden. Vanwege al deze goede punten is het jammer dat de camera af en toe niet goed meewerkt, waardoor je af en toe meer bezig bent met het juist richten van de camera dan met je renners. En dat kan toch de bedoeling niet zijn.

  • Pluspunten
  • Uitgebreide grote rondes
  • Grafische update gezichten
  • Gameplay prima in orde
  • Minpunten
  • Camera flipt af en toe
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?