Praetorians HD Remaster

 • Ontwikkelaar Torus Games
 • Eerste releasedatum 24 januari 2020
 • Platformen Pc, PlayStation 4, Xbox One
 • Genre Strategie
 • Gameliner score

Review: Praetorians HD Remaster - Pc

Kalypso is druk bezig geweest en heeft naast Commandos 2 ook nog een andere klassieker een opknapbeurt gegeven, namelijk Preatorians HD Remaster. Deze strategie game komt oorspronkelijk uit 2003 en nu de rechten bij de Duitse studio liggen, hebben zij ook voor deze game wat werkgelegenheid gecreëerd. Pyro Studios had destijds de eer om in 2003 een bovengemiddelde strategie game te mogen ontwikkelen en uitbrengen. Vandaag de dag zijn we in dit genre flink verwend en heeft het flink wat verbeteringen mogen meemaken. Deze game was in ieder geval geen denderend succes als we de verkoopaantallen mogen geloven. Dus, is deze game stiekem zo briljant als de Romeinen en oude Egyptenaren dat waren? Of is de game zijn hoogtepunt allang voorbij en is het niets meer dan een lompe Barbaar?

praetorians 5

Destijds redelijk bijzonder

Wat Praetorians in 2003 bijzonder maakte, is dat het een RTS was waar je gehele groepen aanstuurde, in plaats van een enkele unit. De focus lag daarom meer op strijd en strategie. En in het verlengde hiervan, het ontwikkelen van je legers. Destijds waren veel strategiegames uitgebracht waarbij de boventoon bestond uit het verzamelen van resources zoals Age of Empires/Age of Mythology. In dit geval komt dit nauwelijks aan de orde. Een grote concurrent van Praetorians, de Total War-serie, gooide echter hoge ogen en was volgens velen misschien wel de blauwdruk voor dit soort games. Dus wat had de digitale veldslag van Pyro Studios dan nog hier aan toe te voegen? Genoeg om deze game te rechtvaardigen uiteraard en deed dat ook nog met enige verve. De game focust zich op manschappen en het uitbouwen hiervan met behulp van dorpen die je overneemt. Vanuit deze hoedanigheid groeit je leger en verover jij de wereld. Praetorians is namelijk losjes gebaseerd op de megalomaanse expansiedrift van Julius Caesar en kom je ook de Egyptenaren en Barbaren tegen van die tijd.

De game zit lekker volgepropt. Naast twintig singleplayer missies zit er ook nog - jawel - een multiplayer modus in mét een skirmish modus. Onmisbaar in dit genre als je het mij vraagt. Gedurende deze missies, voorafgaand van een aantal oefenmissies, krijg je diverse uitdagingen voor je kiezen, tevens dien je per missie en aantal doelstellingen te behalen. De uitdaging zit hem met name in de keuzes maken welke units je gaat gebruiken. Je bevolking is stiekem je resource (ha dus toch!) waaruit je put. Maar dit is niet oneindig. En waar ik vroeger gewoon simpelweg lang ging zitten bouwen, verzamelen en verdedigen om tot slot met een overgrote meerderheid mijn vijand te slopen, gaat dat in deze game niet echt op. Je dient slimme keuzes te maken in je type units die je maakt en gebruikt. De units hebben elk hun eigen kenmerken. De één is beter in het verkennen en kan door het water, terwijl de ander juist niet opgewassen is tegen de infanterie. Hierdoor dien je goed na te denken over je zetten. Plus, dorpen zijn er niet oneindig dus ik moest in ieder geval een aantal keer het opnieuw doen. Maar dit is juist leuk. Het mag niet té makkelijk zijn, hoewel de singleplayer eerlijk gezegd nou ook niet heel uitdagend is. In een potje skirmish ging het in ieder geval een stuk minder makkelijk.

praetorians 1

Technisch niet bijzonder

Het moge duidelijk zijn, Praetorians is een game die opgeknapt is naar hedendaagse maatstaven. Tenminste, zie het als een renovatie. Want hoewel de game er eigenlijk niet zo slecht eruit ziet, stelt het ook weinig voor. De game is op een aantal onderdelen uiteraard opgeknapt. Zo zijn de textures en resolutie wat meer van deze tijd, maar de modellen zijn gewoon blokkerig en hebben weinig detail. Dat is op zich niet zo erg, want het is niet dat je op het zoomniveau zit waar je de neusharen van de barbaar hoeft te zien. Maar er is verder vrij weinig gedaan om er echt een sausje uit 2020 overheen te gieten. Het voordeel hiervan is dat je geen high end pc nodig hebt (dat gezegd hebbende, test ik deze game op een HP Omen X). Geluidstechnisch is het prima. De game heeft geen bijzondere soundtrack, maar de geluidseffecten zijn afdoende en de muziek past bij de game. Het is in ieder geval beter dan de andere HD Remaster van Kalypso die ik heb mogen reviewen. En het oor wil toch ook wat.

De besturing was al vrij solide en zit vandaag de dag ook nog goed in elkaar. Het is nog altijd prima om met je muis te slepen en een groep te selecteren, groepen aan te maken met ctrl+ en aan te klikken om ergens te komen; oftewel het is bekende kost. Ondanks dat dit een game van ruim een decennium oud is, blijkt de engine van de game het nog altijd prima voor elkaar te hebben en is er verder weinig op aan te merken. Het is vrij bijzonder als je nagaat dat deze wijze van besturen al sinds - mijn heugenis - Dune 2 al bestaat. De wijze waarop je units bouwt of gebouwen neerzet is even doorhebben. Units bouw je middels je Centurion en gebouwen bouw je met je infantry. Die laatste groep heb je ook nodig om te vechten en zijn de allrounders, als je het zo moet noemen. Je merkt al, alles is in enig balans en dat doet Praetorians prima.

praetorians 3

Alternatieven

RTS-games zijn op de pc in overvloed. Het is ook niet gek, want dit genre komt het beste tot zijn recht op dit platform. Binnen dit genre is er gigantisch veel concurrentie, velen nog beter en moderner dan dit spel. Voor een uitgave anno 2020 krijg je voor ongeveer twintig euro een pakket dat volledig is. Wel heeft Praetorians HD Remastered heeft zo in de eerste dagen al weer het nodige gepatched gekregen. Het is echter een beter pakket dan Commandos 2 HD Remastered. Maar wie RTS-games een warm hart toedraagt, kan nog bij veel games terecht die goedkoper zijn of in de buurt komen van dit bedrag zoals het onlangs uitgebrachte Age of Empires II: Definitive Edition of de Total War-serie. Bovendien is er nog genoeg nieuwe aanwas. Het is dan ook ergens vreemd dat Kalypso ervoor kiest om Praetorians een HD Remaster te geven. Willen ze op safe spelen met een titel die in 2020 misschien niet zoveel meer zegt bij het gamend publiek?

Zoals ik al zei, krijg je een behoorlijk solide game die bovendien compleet is en waar ik mij vooral mee heb vermaakt. Het is even geleden dat ik een strategie game als dit heb gespeeld en was weer volledig in mijn nopjes. Voor gamers die een warm hart toedragen aan dit genre of goede herinneringen hebben aan deze game, zouden hem zeker moeten spelen. Ik verwacht echter dat je met de Steam-sale een veel betere deal kunt krijgen voor deze game, hoewel het dan overkomt alsof ik de makers niet hun inkomsten gun. Maar ergens heb ik wel een dubbel gevoel bij dit soort games, omdat de moeite zo relatief weinig lijkt en dus meeweegt in mijn oordeel.

praetorians 6

Het eindoordeel van Timo de Hoop

Praetorians HD Remastered is een vermakelijke RTS waar de leeftijd van de game minder merkbaar is. Het is voor het oog een prima game en je oren worden voorzien van prima deuntjes. het pakket is compleet en ben je fan van skirmishes (I know I am), dan ben je tientallen uren zoet met deze game wat nog eens extra wordt geholpen door de online multiplayer. Wel ben ik dan benieuwd naar het totaal aantal online spelers. Voor twintig euro doe je geen miskoop, eerlijk is eerlijk. Voor de meesten zal gelden dat ze de grote namen toch wel gespeeld hebben. Dus geef deze game een kans. Je wordt niet teleurgesteld, maar verwacht geen baanbrekende game die dit genre op zijn grondvesten deed schudden.

 • Pluspunten
 • Compleet pakket
 • Solide gameplay
 • Online én local Skirmish
 • Minpunten
 • Concurrentie
 • Singleplayer niet al te uitdagend
 • Onbekend maakt onbemind
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?