PlayerUnknown's Battlegrounds

 • Ontwikkelaar PUBG Corporation
 • Eerste releasedatum 12 december 2017
 • Platformen Pc, PlayStation 4, Xbox One, Mobile
 • Genre First-Person Shooter, Battle Royale
 • Gameliner score

Review: PlayerUnknown's Battlegrounds - PlayStation 4

De dag waarvan je hoopte dat die ooit zou komen is dan eindelijk hier: eindelijk kun je als PlayStation-gamer ook genieten van Player Unknown’s Battlegrounds! Artikelen aanleveren voor Gameliner voelt meestal als leuk tijdverdrijf, zolang je tenminste de tijd ervoor hebt. Dat gezegd hebbende is dat niet altijd het geval. Dat ik Player Unknown’s Battlegrounds moest reviewen is zo’n uitzondering. De game heeft mij nooit aangesproken, maar wanneer je met stroop om de mond wordt gesmeerd met "jij bent de meest ruimdenkende redacteur (Uhm, dat kan ik me niet heugen - eindredactie)", dan voel je een plicht. Een plicht om aan de wereld te tonen wat ik vind van PUBG!

pubg 1

BEAT-tle Royale. De term, de legende

BATTURRU ROYARRU! Mensen die een bredere filmkennis hebben dan enkel de Marvel films of de laatste door Michael Bay uitgescheten drol, weten waarschijnlijk dat Battle Royale een Japanse filmklassieker is. In deze film moeten een x aantal Japanse pubers elkaar afslachten op een eiland, waarbij maar één iemand het mag overleven. The Hunger Games boekjes en films kwamen jaaaaren later, mocht je al denken dat dit las als een rip-off, het is juist andersom. Degene die in de film de titel mag uitspreken is niemand minder dan “Beat” Takeshi Kitano, een levende held van het land van de rijzende zon. Bekend geworden als onderdeel van een komisch duo, heeft hij daarna roem geworven met zijn idiote Japanse televisieprogramma Takeshi’s Castle.

Inmiddels regisseert en acteert de charismatische Takeshi ook al heel wat jaren, waarbij hij tegen verwachting in vooral erg goed is in het spelen van drama-rollen en badass personages. Zo heeft hij het zelfs aangedurfd de iconische Zatoichi te portretteren, de blinde samuraï held en een soort van de James Bond van Japan. Onlangs speelde hij ook in Ghost in the Shell als de baas van Scarlett Johansson. Ook heeft hij ooit een heel moeilijke NES game laten ontwikkelen en… Oh ja, wacht. Ik moet hier schrijven over Player Unknown’s Battlegrounds, de Battle Royale game. Deze online “elkaar afknallen op een eiland tot er maar één overlevende is”-game is namelijk nu ook verschenen op de PS4, dus ik moest in het werkzadel, beter bekend onder de noemer; “bank”.

pubg 2

Even drinken in de pub, G!

Player Unknown’s Battleground, beter bekend als PUBG, is een Battle Royale type game waarbij je elkaar met een gigantische diversiteit aan geweren kapot dient te schieten. Een paar jaar geleden zei men nog “Huh, wat de fuck is dat nou?”, maar nu is het algemeen bekend dat het dan om een last man standing game gaat waarbij er uiteindelijk maar één winnaar is die een chicken dinner krijgt. PUBG is de game die deze trend begon of in elk geval tot het huidige succes heeft weten te verhogen. De game is al geruime tijd te spelen op zo’n beetje alle platforms behalve de PS4. De game komt nu als een full retailgame op de markt waarbij alle huidige updates van toepassing zijn. Er zijn momenteel drie maps speelbaar op alle platforms, en deze drie zijn dan ook direct speelbaar op de PS4. Ook zijn er unieke skins en outfits van iconische Sony IP’s, zoals Nathan Drake outfit en de rugtas van Ellie uit The Last of Us.

Online games vergen vrijwel stuk voor stuk dat je er enorm veel tijd (en geld) in blijft pompen om te zorgen dat je er erg goed in wordt, ver in komt of het beste eruit haalt. PUBG is net zo’n game. Je zult niet de beste game ervaringen opdoen in de eerste uurtjes waarin je constant doodgaat. Maar dat is vooral wanneer je de game alleen speelt. Multiplayer met een groepje matties is het erg goed vertoeven. Als persoon die enkel bevriend is met mensen die vooral houden van couch co-op en enerverende singleplayer games, was het even digitaal aankloppen geblazen bij de jongere generatie gamers in mijn kennissenkring of ik een paar avondjes even mee mocht doen. Dit maakte van PUBG een betere ervaring dan dat ik in mijn eentje had, want hierbij help je elkaar, overleg je tactieken en als het fout gaat is het meestal grappig in plaats van frustrerend.

pubg 3

Betagrounds

PS4-spelers krijgen dan wel de laatste versie van PUBG, maar ik hoop, verwacht en eis toch echt dat er updates komen. Op dit moment is de game nog ontzettend buggy en geregeld onstabiel, iets dat ik toch echt niet begrijp van een game die al een paar jaar oud is. Op de PS4 lijkt de game weer terug in zijn bèta-fase te zitten. Ik vind het ook echt niet wijs dat ze de game in deze staat al hebben uitgebracht, met zelfs een fysieke release en dergelijke. Veel dingen in de omgeving laden niet goed qua textures (anti-aliasing) en er gebeuren van die gekke (meer oldskool) dingen als vast komen te zitten bij een tafel, muur of vloer. Overigens ben ik ook geen fan van de item management controls, wat één van die dingen is waarbij je duidelijk merkt dat de game nog altijd meer voor pc is dan console. Toch maakt het wanneer je eenmaal lol hebt met PUBG niet heel veel uit. Echter alles weglachen zoals onze premier Rutte doet (ik ben geen fan van de man, noch de VVD), zal in dit geval niet lukken.

pubg 31

Het eindoordeel van Peter Scheffer

PUBG is op de PS4 net zo vermakelijk en leuk om te spelen als op de pc en Xbox One. Echter gaan er nog wat updates voor nodig zijn om je niet het gevoel te geven dat je een buggy PS2-game speelt. De game heeft al lang en breed bewezen dat er veel liefhebbers voor zijn, net als dat de game ook heeft bewezen niks te zijn voor mij. Het is ook vooral een tijdskwestie, want PUBG zou ik heel leuk vinden als ik zeeën van tijd had om lekker goed erin te worden en avondenlang met vrienden online kon spelen. Het gehele Battle Royale spreekt mij ook niet echt aan, al is het met deze game met je matties in co-op toch wel eens aan te raden het een poging te geven. De maps zijn erg goed en eenmaal aan de rare item-management en controls gewend, is het leuk spelen. Wil je PUBG nou echt graag op de PS4 spelen, dan zou ik even wachten op een update, want nu betaal je eigenlijk 29,99 voor een 0.9 versie.

 • Pluspunten
 • Co-op meestal heel leuk
 • Sterk mapdesign
 • Veel verschillende wapens
 • Minpunten
 • PS4-versie nog erg buggy
 • Lijkt grafisch op PS2
 • Slechte item en menu controls
 • Solo meestal niet leuk
Gameliner Score
Voldoende

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?