Pikmin 3

 • Ontwikkelaar Nintendo
 • Eerste releasedatum 26 juli 2013
 • Platformen Nintendo Wii U
 • Gameliner score

Review: Pikmin 3 - Nintendo Wii U

Pikmin-fans hebben bijna negen jaar moeten wachten op een nieuw deel in de serie, maar nu is Pikmin 3 dan eindelijk beschikbaar voor de Wii U. Zelf heb ik de voorgaande delen nog nooit gespeeld. Toch was ik wel erg benieuwd naar dit derde deel. De afgelopen week kon ik al met de game aan de slag. Heeft deze game mij als nieuwkomer ook weten te vermaken of is de game alleen voor de diehard Pikmin-fans?

onbekend

Red Koppai met fruit

De planeet Koppai is in gevaar. Doordat er steeds meer mensen op de planeet wonen, dreigt het voedsel op te gaan. Er moet dus voedsel van andere planeten worden gehaald. De planeten in de nabije omgeving worden gescand, en 'n daarvan bevat voedsel. Deze planeet wordt PNF-404 genoemd. De explorers Alph, Brittany en Captain Charlie krijgen de taak om naar deze planeet te gaan om het fruit te verzamelen.

Wanneer onze explorers op de planeet willen landen, gaat er echter iets goed mis. De explorers worden uit hun ruimteschip gelanceerd en landen op verschillende plaatsen op de planeet. Aan jou de taak om ze weer bij elkaar te brengen, voordat je aan je grote fruitjacht kunt beginnen.

Pikmin to the rescue

Bij de landing op de planeet maken onze explorers kennis met de Pikmin. Deze wezentjes heb je eigenlijk voor alles nodig. Zo kan je ze gebruiken voor het verzamelen van voedsel en andere voorwerpen. Je kunt ze ook gebruiken voor het bouwen van bruggen met de stenen die je in het gebied kunt vinden. Daarnaast zijn ze ook in staat om vijandelijke wezens te verslaan. Je hoeft ze maar te gooien naar het voorwerp en ze doen hetgene wat ze moeten doen. Met een simpel fluitje zorg je ervoor dat alle Pikmin je weer gaan volgen.

Er zijn veel verschillende soorten Pikmin in de game, elk met hun eigen specialiteiten. Zo zijn de Red Pikmin bestendig tegen vuur en zijn het sterke vechters. Rock Pikmin kunnen weer extra schade aanrichten als je ze bovenop je vijand gooit en daarnaast zijn ze geschikt voor het breken van glas. Hoe verder je in de game komt, hoe meer soorten Pikmin je tegenkomt.

onbekend

Gevaarlijke nachten

's Nachts is het voor de Pikmin erg gevaarlijk om over de planeet rond te rennen. Daarom moet je ze voor het einde van de dag allemaal verzamelen. Alle Pikmin die je achterlaat, zullen namelijk doodgaan. Daarnaast heb je zelf natuurlijk ook je rust nodig.

Eenmaal in je ruimteschip zal je verzamelde fruit worden omgezet naar fruitsapjes. Deze heb je nodig om zelf te kunnen overleven. Elke dag heb je een fruitsapje nodig. Er zijn veel verschillende fruitstukken die je kunt vinden, dus kan je ook veel verschillende sapjes creëren.

Multitasken

Aangezien je nu meerdere personages hebt om te besturen, kan je ze ook heel gemakkelijk verschillende taken laten doen. Met behulp van het touchscreen op de GamePad kan je een route uitstippelen voor je personage, die de route dan vanzelf zal lopen. Zo kan je met een ander personage ondertussen wat anders doen. Als je dit goed onder de knie krijgt, dan kan je heel veel tijd winnen. En dat betekent weer dat je zelf minder fruitsapjes hoeft te drinken.

Dankzij de meerdere personages heb je ook een nieuwe manier van puzzels oplossen. De personages kunnen niet zelf springen, maar kunnen anderen wel naar een ander platform gooien. Zo kan je plaatsen bereiken die in je eentje onbereikbaar zouden zijn geweest.

onbekend

Kies een speelwijze

Je kunt de game met verschillende controllers spelen. Zo kan je natuurlijk aan de slag gaan met de GamePad. De besturing is nagenoeg hetzelfde als de vorige delen op de GameCube. Mensen die de game vroeger hebben gespeeld zullen dus zo aan de slag kunnen. Voor mij is het echter mijn eerste Pikmin-game en ik had toch een klein probleempje met deze besturing. Je bedient de cursor namelijk met de linker analoge stick. Maar hiermee bestuur je ook je personage. Dit betekent dat je je personage en de cursor niet los van elkaar kunt bewegen. Ik had liever met de rechter analoge stick de cursor bediend, maar die wordt al gebruikt voor de camera. Echter is er ook een knop om de camera achter je personage te zetten, dus die knop zou al voldoende zijn geweest.

Gelukkig kan je ook met de Wiimote en Nunchuk spelen. Om de cursor dan te bedienen, hoef je alleen maar naar het scherm te wijzen. Dit vind ik veel prettiger werken, dus was ik snel overgestapt. De GamePad zal je nog steeds gebruiken als map en om commando's aan andere personages te geven. Als laatste kan de game ook nog met een Pro Controller worden gespeeld, wat hetzelfde speelt als de GamePad. Overigens is de game volledig op je GamePad te spelen met elke controllerconfiguratie.

Het eindoordeel van Justin Meijer

Pikmin 3 is misschien wel de beste Wii U-game die tot nu toe beschikbaar is. Het is lang geleden dat ik me zo erg met een game heb vermaakt als met deze. Zelfs als nieuwkomer is de game prima te volgen, omdat het verhaal niks met de voorgaande delen te maken heeft. Ook wordt alles heel duidelijk uitgelegd, zodat je het heel snel onder de knie hebt. De toevoeging van meerder explorers is erg leuk, omdat je nu het werk van de Pikmin gemakkelijker kunt verspreiden. Wel heb ik een paar kleine minpuntjes, namelijk dat de cursor vervelend te bedienen is met de GamePad en dat de pathfinding van de Pikmin niet altijd optimaal is. Wanneer ze je volgen, blijven ze namelijk af en toe ergens achter hangen of lopen ze door het water heen, terwijl de meeste Pikmin daar dood van gaan. Maar die minpunten heb ik al heel snel vergeven. Daarnaast kan je de game ook met een Wiimote en Nunchuk spelen, wat prima werkt. En dan heb ik het nog niet eens over de multiplayermodi gehad (meer daarover kan je lezen in mijn preview). Met deze game ga ik me nog heel wat uurtjes mee vermaken. Ik geef een game niet snel vijf sterren, maar deze game heeft het meer dan verdiend!

 • Pluspunten
 • Losstaand verhaal
 • Verschillende soorten Pikmin
 • Veel fruit
 • Meerdere explorers
 • Spelen met Wiimote en Nunchuk
 • Minpunten
 • Cursor met GamePad
 • Pathfinding af en toe vreemd
Gameliner Score
Perfect

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?