Pikmin 3 Deluxe

 • Ontwikkelaar Nintendo
 • Eerste releasedatum 30 oktober 2020
 • Platformen Nintendo Switch
 • Genre Avonturen
 • Gameliner score

Review: Pikmin 3 Deluxe - Klein maar fijn - Nintendo Switch

De Wii U was niet het succesverhaal wat Nintendo er van gehoopt had. Veel gamers hebben de console destijds links laten liggen. Dat is voor een deel best ook begrijpelijk, maar als jij één van die mensen bent dan heb je best wat pareltjes gemist. Wat te denken van The Legend of Zelda: Twilight Princess, Mario Kart 8, Donkey Kong Country: Tropical Freeze en Super Mario Galaxy? Toch is er nog een game die veel mensen gemist hebben en dat is Pikmin 3. Nu zijn een aantal games die ik zojuist heb genoemd ook op de Nintendo Switch speelbaar en dat gaat gelukkig nu ook op voor Pikmin 3. Nintendo brengt namelijk Pikmin 3 Deluxe uit voor de Switch en dat is een hele goede zet.

Pikmin 3 Deluxe2

Gekke wezentjes

Het verhaal van Pikmin is iets waar ook onze planeet waarschijnlijk ooit mee te maken krijgt. Wat moet je beginnen als het voedsel op je planeet niet meer toereikend is om alle monden te kunnen voeden? Dan zit er dus eigenlijk niets anders op dan op zoek te gaan naar andere planeten waar wel nog genoeg voedsel te vinden is. De drie astronauten Alph, Brittany en Charlie zijn aangewezen om dit te doen en starten hun ruimtemissie. Na veel planeten te hebben bezocht zonder ook maar enig resultaat landen ze hun ruimteschip op planeet PNF-404. Als ze de planeet naderen gaat er wat mis en crashen ze op de planeet. Door de crash is het drietal abrupt uit elkaar gegaan en moeten ze elkaar weer zien te vinden. Onderweg vinden ze gekke wezentjes die Pikmin heten. Deze grappige mannetjes blijken loyale figuren te zijn die maar wat graag helpen op hun missie.

Met behulp van Pikmin komt het drietal weer snel bijeen en blijkt de planeet waarop ze zijn neergestort een ware goudmijn voor etenswaar te zijn. Het is namelijk bezaaid met een grote diversiteit aan fruit. Gewapend met de kleine wezentjes gaat het drietal op pad om zoveel mogelijk fruit te verzamelen voor hun thuisplaneet. Het blijkt dat Pikmin uit verschillende soorten bestaan en dat ieder soort zo zijn eigen kwaliteit heeft. Zo kunnen rode Pikmin tegen vuur, gele tegen elektriciteit, roze kunnen vliegen, blauwe kunnen onder water en de zwarte rotsachtige Pikmin zijn zo hard dat ze kristal kunnen breken. Door gebruik te maken van deze eigenschappen moet je puzzels zien op te lossen die naar het fruit leiden, maar je wordt regelmatig in de weg gestaan door een scala aan vijanden die planeet PNF-404 bewonen. Om je missie voort te kunnen blijven zetten is het belangrijk voldoende fruit binnen te halen. Dit wordt omgezet naar sap en iedere dag kost je één flesje sap. Als je zonder sap komt te zitten is het game over.

Pikmin 3 Deluxe3

Tactisch inzicht is nodig

Van ieder soort Pikmin begin je met slechts één enkele Pikmin. Deze wezentjes planten zich voort door materie te brengen naar hun huis. Deze huisjes nemen de materie in zich op en spuwen vervolgens nieuwe Pikmin uit. Zo bouw je langzaam maar zeker aan een leger van deze gekke wezentjes. Voor Pikmin geldt dat ze vooral sterk zijn als ze met veel zijn. Dus het bouwen aan legers van verschillende kleuren Pikmin is zeker geen overbodige luxe. De Pikmin planten zich voort door materie naar hun huisje te brengen. Dit kan komen van bloemen op de planeet of van de vijanden die je doodmaakt. De karkassen en munten die je uit de bloemen haalt staan voor een bepaalde hoeveelheid Pikmin die je erbij krijgt. Zo bouw je langzaam maar zeker aan een heuse Pikmin beschaving.

Doordat de puzzels zo in elkaar steken dat je telkens een bepaald soort Pikmin nodig hebt om verder te kunnen komen is het iedere keer heel belangrijk welke Pikmin je met je mee neemt. Je kan namelijk telkens maar een legertje van honderd Pikmin tegelijk aansturen. Dit betekent dat je dus er zorgvuldig moet zijn in de keuze die je maakt. Deze keuze bepaalt namelijk grotendeels of je verder komt in je missie of niet. Je kunt tussentijds wel de Pikmin wisselen, zodat je je kunt aanpassen aan de situatie. Soms sneuvelen er bijvoorbeeld Pikmin of heb je een puzzel gehaald en heb je voor de volgende puzzel weer ander soort Pikmin nodig. Als je een beetje gewend bent te gamen, dan is het wel aan te raden de game te spelen op een hogere moeilijkheidsgraad. Het standaard niveau is namelijk dusdanig makkelijk dat de gemiddelde gamer dat met twee vingers in de neus wel redt. Binnen no time heb je dusdanig veel sap verzamelt dat je eigenlijk niet meer in de problemen kunt komen.

Pikmin 3 Deluxe4

Samen sta je sterk

Pikmin 3 Deluxe is in grote lijnen trouw gebleven aan het origineel op de Wii U, maar brengt wel iets extra's met zich mee. Buiten het feit dat de game soepeler loopt op de Nintendo Switch, kun je de complete Story Mode ook in co-op spelen op de bank. Het scherm wordt in tweeën gesplitst en iedere speler kan in principe zijn eigen gang gaan. Dit maakt de game natuurlijk nog veel leuker om te doen, maar zorgt er ook voor dat het een flink stuk makkelijker wordt. Waar je in je eentje namelijk niet twee dingen tegelijk kunt doen, kun je dat met een medespeler natuurlijk wel. Dus als de één zich focust op het uitbreiden van je Pikmin leger, kan de ander zich bezighouden met een missie of met het binnenhalen van zoveel mogelijk fruit. Deze samenwerking is dus vooral leuk op een hogere moeilijkheidsgraad, omdat het anders simpelweg te makkelijk is.

Tijdens het verhaal speel je ook zogeheten Side Stories vrij. Hierin speel je met de oude bekenden uit eerdere delen: Captain Olimar en Louie. Dit zijn telkens op zichzelf staande missies die iets van het verhaal voor Pikmin 3 vertellen. Je hoeft deze games überhaupt niet gespeeld te hebben om met Pikmin 3 Deluxe aan de slag te gaan, maar doordat je ook het verhaal meekrijgt van de vorige delen is het dus al helemaal niet nodig. In deze versie speel je bovendien ook een soort achievements vrij, een extra uitdaging voor de completionists onder ons. Deze achievemens heten badges en je moet dus aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat je zo'n badge kunt verdienen. Last but not least bevat Pimin 3 Deluxe ook nog alle DLC-missies die later zijn toegevoegd aan de originele game.

Het eindoordeel van Patrick Lamers

Pikmin 3 Deluxe is een genot voor zowel de gamer die al bekend is met de franchise als iemand die het nog niet eerder gespeeld heeft. De game is en blijft leuk om te spelen en ondanks dat er niet heel veel nieuws is toegevoegd is de game an sich het prijskaartje van zestig euro zeker waard. Vooral als je iemand hebt om de game samen mee te spelen. Ben je een frequente gamer, dan raad ik je aan de game op hard of ultra spicy te spelen. Dat biedt namelijk een stuk meer uitdaging van de game op normal te spelen.

 • Pluspunten
 • zeer vermakelijk
 • geheel in co-op te spelen
 • zijmissies toegevoegd
 • badges te verdienen
 • leuke puzzels
 • Minpunten
 • te makkelijk
 • aan de korte kant
Gameliner Score
Uitmuntend

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Patrick Lamers

Patrick Lamers Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?