Oddworld: Abe's Oddysee

 • Ontwikkelaar Oddworld Inhabitants
 • Eerste releasedatum 1 september 1997
 • Platformen Pc, PlayStation, PlayStation Portable, PlayStation 3, PlayStation Vita, Google Stadia
 • Genre Platform
 • Gameliner score

Review: Oddworld: Abe's Oddysee - PlayStation

Het was de meeste legendarische game van zijn tijd, als je het mij vraagt. Niet alleen omdat het een goed verhaal had, maar ook omdat de game er bijzonder goed uitzag. We hebben het hier over Oddworld: Abe's Oddysee, de eerste game uit de Oddworld-reeks, die in 1998 verscheen op de Sony PlayStation en pc. De 3D games waren in opmars, en 2D games werden al snel gezien als verouderde titels. Dat het ook anders kon zijn, bewees deze game wel toen hij op de markt kwam.

Rapture Farms

Het verhaal begint op Rapture Farms, een vleesverwerkingsfabriek. Abe behoort tot het ras Mudokon, groenkleurige, magere en onbewapende mannetjes, met oranje ogen. De Glukkon, die de Mudokons gebruiken als slaaf om de fabriek draaiende te houden, hebben de leiding over Rapture Farms.

De Glukkon hebben hun laatste maaltijd tot uitsterven gebracht en zijn opzoek naar nieuwe gerechten. De Glukkon willen het Mudokon-ras gebruiken als nieuw gerecht. Abe ontdekt het plan en wordt betrapt, waarna de achtervolging wordt ingezet. Abe slaat op de vlucht en probeert daarbij zijn lotgenoten te redden van de ondergang . "Get me out of here!", zijn de woorden van Abe, wanneer hij wegrent, achtervolgd door een Slig.

In het slachthuis!

De game is echt een meesterwerk en brengt de game van de intro naadloos over naar de echte game. Er wordt geen gebruik gemaakt van gezondheid, munitiebalkjes of puntentellingen in beeld. In plaats daarvan heb je een goed beeld van de prachtige, rijke graphics. Deze Retroview alleen is te kort om jullie het hele verhaal te kunnen vertellen, maar waar het op neerkomt is dat de game qua verhaal ontzettend goed in elkaar zit. Dit in combinatie met de prachtige omgevingen en gelikte personages.

De gameplay is ook ontzettend sterk. Het is dan weliswaar van A naar B lopen, rennen, klauteren en springen en zorgen dat je zoveel mogelijk Mudokon's wist te redden, maar de diepgang in dat geheel moet niet onderschat worden. Zo kon je mede Mudokons met een combinatie van woorden laten doen wat jij wilde, om ze zo vervolgens in veiligheid te brengen. Wanneer je je niets van dat alles aantrok, werd je niet bepaald goed ontvangen door jou volk. Deed je echter je best om alle Mudokons te vinden en ze in veiligheid te brengen, dan had je een goed einde.

Het eindoordeel van Alex Zweers

Oddworld: Abe's Oddysee is 'n van die titels die eigenlijk nooit vergeten mogen worden. De game deed alles waar een goede game aan moest voldoen. Hij had diepgang en was voor zowel hardcore-gamers als casual-gamers goed te doen.

 • Pluspunten
 • Gameplay ontzettend sterk
 • Compleet, en compleet verhaal
 • Grafisch ontzettend goed voor zijn tijd
 • Humor
 • Minpunten
 • Verslavend
Gameliner Score
Perfect

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Over auteur Alex Zweers

Alex Zweers Wat ooit begon met een liefde voor Donkey Kong Country: Diddy Kong’s Quest liep uit tot het managen van zijn eigen gamesite. Vandaag de dag waagt Alex zich echter voornamelijk aan “hier krijg ik echt een God-complex van”-games. Onze regelneef - ook wel Captain Plannert genoemd - heeft altijd wel zijn mening klaarliggen, zeker als het gaat om zijn grote passie; gaming.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?