NBA 2K15

  • Ontwikkelaar Visual Concepts
  • Eerste releasedatum 10 oktober 2014
  • Platformen Pc, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One
  • Gameliner score

Review: NBA 2K15 - PlayStation 4

Voordat je begint met het lezen van de onderstaande tekst, zal ik je een klein geheimpje vertellen. Of nou ja, klein " het geheimpje is groot genoeg om van merkbare invloed te zijn op deze review. Nou, daar komt 'ie hoor: ik ben een voetbalfan. Ik zit bijna twintig keer per jaar in het stadion van mijn favoriete voetbalclub, met als voornaamste doel om ze naar de overwinning te schreeuwen. Een bijkomend voordeel van al die jaren stadionervaring is dat ik inmiddels best het 'n en ander kan vertellen over voetbaltactieken. Hoe je bijvoorbeeld een loopactie moet maken om de grootste kans te hebben de bal in het netje te leggen. Heel fijn allemaal, maar de vraag die ik mezelf stelde toen ik begon met het spelen van NBA 2K15 was: hoe kan ik die wijsheden nu vertalen naar het basketbalveld? Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn jarenlange ervaring vanaf de tribune, kijkend naar een veld van zo'n honderd meter lang, vertaald kan worden naar een terrein dat hooguit een kwart van die lengte bedraagt? Een pittige uitdaging, maar natuurlijk eentje die ik met beide handen heb aangepakt!

ontbrekende afbeelding

In de verdediging

Zodra je NBA 2K15 opstart, word je gelijk in het diepe gegooid "“ zeker als je nooit eerder een basketbalgame hebt gespeeld. Je staat direct aan het begin van een beladen wedstrijd, namelijk die tussen de San Antonio Spurs en Miami Heat. Niet de minste ploegen, want zelfs als je niet aan basketbal doet en niet thuis bent in die wereld, heb je waarschijnlijk wel eens van deze twee (of toch in ieder geval van 'n van de twee) teams gehoord. Het voordeel met deze twee teams is dat je kunt spelen met basketballers die best wel wat in hun mars hebben, zowel op het gebied van tactisch spel als persoonlijke vaardigheden (lees: trucjes). Na een sprong om de bal (die ik uiteraard direct verloor) begon de pret met mijn eerste poging om een als een huis staande verdediging neer te zetten. Wat dat betreft is basketbal hetzelfde als voetbal; je moet ervoor zorgen dat je 1-op-1 met je tegenstander meeloopt en daarbij de weg naar het doel (de basket) zoveel mogelijk afschermt. Een pass naar een andere speler van de tegenstander is nog tot daar aan toe, maar een passeeractie waarbij je wordt uitgespeeld is uit den boze. Geen probleem, dacht ik, gewoon voor je man blijven lopen en alles komt goed. Totdat die verrekte gasten een tactisch steekspel uit de hoge hoed toverden, met loopacties waar mijn verdediging compleet hoteldebotel van raakte. Geen wonder dus dat die actie resulteerde in een tweepunter tegen. Geen nood, dat trekken we wel weer recht, dacht ik. Na dat eerste punt was het immers mijn beurt om een vloeiende aanval op te zetten.

Vol op de aanval

Vanaf de achterlijn begon ik verwoed de bal rond te passen, in de hoop de tegenstander uit de tent te lokken en zo de weg naar de basket vrij te maken. Zo gaat het immers in het voetbal ook, dus waarom zou een soortgelijk aanvalsplan in het basketbal niet werken? Maar hoe ik de bal ook rondspeelde, de tegenstander leek niet van zijn stuk gebracht. Alle spelers van de tegenpartij liepen keurig met hun mannetje mee, waardoor er geen moment een gat in de verdediging ontstond. Potverdikke, wat is dit nu, dacht ik? En aangezien de schotklok van 24 seconden zo'n beetje op z'n einde liep, had ik geen andere keus dan de bal maar op de basket te schieten. Dat ging door de hoge druk zonder al te veel succes, waarna het spelletje weer van voorafaan kon beginnen. Met nog een aantal succesvol uitgespeelde tegenstoten van mijn tegenstander ging het bepaald niet gelijk op, en binnen no-time was de wedstrijd voor mijn team compleet verloren. Tijd dus voor een andere aanpak.

ontbrekende afbeelding

Trainen, trainen, trainen

Voor gamers die relatief nieuw zijn wat betreft basketbalgames, heeft 2K gelukkig een aantal trainingsvideo's in de game gestopt. Aan de hand van de stemmen van beroemde basketballers worden de basisprincipes van de game en het spelletje uiteengezet. Zo krijg je te zien en te horen hoe je bijvoorbeeld de bal zo goed mogelijk afschermt tijdens het verdedigen, of wat de beste manier is om tot een goede aanval te komen. Zo zijn er een stuk of wat van die video's, en na het bekijken ervan zal je zien dat de volgende wedstrijd die je speelt al een stuk positiever zal verlopen. Ok', misschien zal je nog steeds niet als winnaar van het veld aflopen, maar een afstraffing zoals in je eerste potje zal je ook niet om je oren krijgen. Je verdediging is immers de moeder van de aanval, en zonder een goed georganiseerde achterhoede kun je het winnen van wedstrijden wel vergeten. NBA 2K15 is realistischer dan ooit, en daar zal je dan ook rekening mee moeten houden. Het is geen arcadespelletje, maar een uitontwikkelde basketbalsimulatie waar je flink wat tijd in zult moeten steken om alles tot in de kleinste details onder de knie te krijgen. Meer nog dan bij een voetbalgame is er een gewenningsproces waar je doorheen zult moeten, voordat je echt potten kunt breken. Dat is niet erg, maar vereist (voor beginners) wel enig doorzettingsvermogen.

Spelmodi

Het eerste potje dat ik hierboven beschreef is 'n van de manieren waarop je NBA 2K15 kunt spelen. Gewoonweg twee teams selecteren en je kunt het veld op voor een mooie pot basketbal. Daarnaast zijn er natuurlijk nog flink wat andere modi in de game te vinden.
Zo is er bijvoorbeeld MyCareer, zoals de naam al doet vermoeden de carrièremodus van NBA 2K15. In deze modus kun je met je eigen gemaakte speler (die je desgewenst helemaal op jezelf kun laten lijken door middel van een gezichtsscan met de camera van je console) proberen om de wereld te veroveren. Dat gaat natuurlijk niet zomaar; je zult je eerst bij de wat lager geplaatste teams moeten bewijzen en via die onderste regionen je weg omhoog moeten zoeken. Zo is immers iedereen ooit begonnen. In de carrièremodus bestaan er bijvoorbeeld 10-Day contracten, waarbij je in enkele dagen moet bewijzen dat jij van toegevoegde waarde bent voor het team dat het contract aan jou heeft aangeboden.
Naast MyCareer bevat NBA 2K15 onder andere de MyLeague modus. Dit is een beetje de 'Football Manager' van het basketbal, waarin je de controle hebt over zo'n beetje alle aspecten van de basketbalwereld. Bijvoorbeeld de stadions waar je in speelt, de contracten die je opstelt voor je spelers, het zoeken naar talent, het creëren van dodelijk efficiënte tactieken, en ga zo maar door. Best leuk dus, maar ook zeer uitgebreid en een (groot) doolhof waar je snel in kunt verdwalen.

ontbrekende afbeelding

The Park

E'n van de meest in het oog springende modi van deze game is The Park. Deze modus speelt zich geheel online af, en schetst het beeld van een echt basketbalparkje waar jij en je vrienden lekker met elkaar kunnen kloten en een balletje kunnen gooien. En net als in de echte wereld is daar natuurlijk een competitief element aan verbonden. Je wilt immers altijd beter zijn dan je vrienden, en dat ook aan de rest van de wereld laten zien. Het gaat in The Park dan ook om je eigen prestige, je eigen talenten en je eigen reputatie. Je kunt in The Park kiezen uit drie verschillende facties om je bij aan te sluiten, waarbij elke factie zijn positieve en negatieve punten heeft. Het gevoel zegt dat deze modus nog uit te bouwen is naar iets veel groters, maar voor nu is het een leuke plek om af en toe te vertoeven.

Het eindoordeel van Yordi Verkroost

Zoals ieder jaar biedt NBA 2K15 voor ieder wat wils. Voor beginners zijn er een aantal trainingsvideo's waarmee je 'up-to-speed' kunt komen; voor de gevorderde basketballer ligt er een heel arsenaal aan moves en tactieken waarmee je je lol op kunt. Je kunsten kun je vertonen in een grote verscheidenheid aan modi, die lopen van een simpel potje basketbal tot een complete spelerscarrière en een onlinemodus waar je met je vrienden (en vijanden) gewoon lekker kunt kloten en ballen. Alles zit erop en eraan, zou je ook kunnen zeggen, zonder dat er in 'n van de modi wordt ingeleverd op kwaliteit. En dat is best knap!

  • Pluspunten
  • Trainingsvideo's
  • Groot scala aan modi
  • Online in The Park
  • Minpunten
  • The Park kan meer bieden
Gameliner Score
Goed

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?