Murdered: Soul Suspect

 • Ontwikkelaar Airtight Games
 • Eerste releasedatum 6 juni 2014
 • Platformen Pc, Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One
 • Genre Interactieve Film
 • Gameliner score

Review: Murdered: Soul Suspect - PlayStation 4

Is er leven na de dood? Dat is de vraag die mensen al vele jaren bezig houdt. Sommige mensen denken dat het na de dood afgelopen is en dat je er dan gewoon niet meer bent. Gelovigen weten echter zeker dat er leven na de dood is en dat je overleden dierbaren terug zal zien. Murdered: Soul Suspect gaat van dit principe uit, maar of je hier nu zo vrolijk van moet worden?

onbekend

Net als in de film Ghost

In Murdered: Soul Suspect speel je als Ronan O'Connor, een detective in Salem, Massachusetts wat bekend staat om de terechtstelling van heksen in de zeventiende eeuw. Deze Ronan wordt op een avond door een gemaskerde man uit een raam van een appartementencomplex gegooid en daarna ook nog eens zeven keer in zijn borst geschoten met zijn eigen wapen. Toch ziet hij daarna de gemaskerde man nog weglopen en als hij omkijkt ziet hij zijn eigen lichaam op de straat liggen. Pas dan krijgt hij door dat hij dood is en dat hij veranderd is in een geest. Alsof dit allemaal niet schokkend genoeg is voor Ronan verschijnt vervolgens ook nog doodleuk de geest van zijn overleden vrouw, die hem laat weten dat hij pas bij haar kan zijn als hij zijn eigen moord oplost.

Daar sta je dan

En daar sta je dan, midden op straat ligt het levenloze lichaam waar je ooit inzat. Om achter de identiteit van de moordenaar te komen zal je op zoek moeten gaan naar aanwijzingen en getuigen. Dit werkt een beetje als bij L.A. Noire, maar dan een stuk simpeler. Als geest kun je echter geen mensen ondervragen, aangezien ze je niet kunnen zien. Je neemt tijdelijk bezit van hun lichaam (uiteraard zonder toestemming te vragen, dat doen geesten niet) en leest hun gedachten, beïnvloedt deze of kijkt door hun ogen. Met de aanwijzingen kom je er langzaam achter wat er precies met je gebeurd is, waarom je in de eerste instantie in het appartementencomplex was en kom je meer te weten over je moordenaar. Deze creep blijkt een beruchte en sadistische seriemoordenaar genaamd de Bell Killer te zijn. Hij heeft het gemunt op jonge vrouwen en tekent altijd een bel in de buurt van de plaats delict. Vroeg in de game krijg je de hulp van het meisje Joy, die een medium blijkt te zijn, en geesten hierdoor kan zien en met ze kan praten. De moeder van Joy blijkt al enige tijd vermist te zijn en samen met haar ga je op zoek naar antwoorden achter haar vermissing en achter de moorden van de Bell Killer.

onbekend

Je zou denken dat je als geest kunt gaan en staan waar je wilt, maar dit is in Murdered: Soul Suspect niet het geval. In een gebouw kun je als geest door alle muren heen, wat heel tof gedaan is, maar om in een gebouw te komen zal een levend persoon wel eerst een deur of raam open hebben moeten laten. Uiteraard is dit gedaan om omgevingen af te bakenen voor spelers, wat ook gebeurt door omgevingen die je als geest ziet van Salem tijdens de zeventiende eeuw. Naast door muren van gebouwen lopen en het tijdelijk bezitten van mensen heb je als geest nog de beschikking over een aantal andere trucjes. Zo kun je over korte afstanden teleporteren en kun aan de slag als poltergeist. Het is namelijk mogelijk om elektrische apparaten aan of uit te zetten om zo mensen bang te maken of weg te lokken. Hoewel dit ook weer een heel leuk idee was, is hier gewoon te weinig mee gedaan door de makers. Tussen de missies door kun je in Salem op zoek naar vele collectibles en ondanks dat het stadje niet echt groot is, had het handig geweest als je een map had gehad waarop je kunt zien waar je je bevindt. De collectibles geven meer informatie over het leven van Ronan en zijn vrouw, over de Bell Killer en over de geschiedenis van Salem en de hekserij.

Who you gonna call?

In Murdered: Soul Suspect zal je ook andere geesten tegen komen die net als Ronan vast zitten tussen deze wereld en het hiernamaals. Sommige van deze geesten kunnen je helpen bij je onderzoek, andere zijn onderdeel van zijmissies. Tijdens deze zijmissies komt je geesten tegen die niet meer weten hoe ze zijn gestorven en aan jou de taak om dit te achterhalen, zodat deze geesten eeuwige rust kunnen vinden. Hoewel er maar een paar van deze korte zijmissies zijn, zorgen ze naast het hoofdverhaal wel voor wat afwisseling. Naast gewone geesten kom je in de game ook af en toe demonen tegen, die fungeren als vijanden en zien eruit als de Dementors van de Harry Potter-films. Deze creepy demonen proberen de ziel van geesten te vangen en zijn alleen uit te schakelen door ze van achter te besluipen. Echt moeilijk uit te schakelen zijn deze vijanden niet, maar ze zorgen wel voor wat actie tussen het speurwerk door.

onbekend

Het eindoordeel van Kees Wijnhorst

De makers van Murdered: Soul Suspect hadden een aantal hele leuke ideeën waar ze mee aan de slag gingen. Helaas zijn deze niet allemaal even goed uitgewerkt, waardoor voornamelijk de vrijheid die je als geest zou moeten hebben beperkt aanvoelt. Dit is jammer, want ik vond het concept van de game heel tof en er had zeker meer ingezeten. Ondanks deze minpunten heb ik me zeer vermaakt met de game die wel wat weg heeft van een moderne point-and-click-adventure. Dit komt door het interessante verhaal, de trucjes die je als geest hebt en omdat ik nieuwsgierig was naar de identiteit en de motieven van de Bell Killer.

 • Pluspunten
 • Geestige trucjes
 • Naargeestige sfeer
 • Interessant verhaal
 • Minpunten
 • maar uitwerking kan beter
 • Beperkte vrijheid
 • Geen map
Gameliner Score
Prima

Community

Score
Log in om jouw beoordeling te kunnen geven.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid .

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?